Naslovna / Zdravlje

Organska jedinjenja u listovima svilenog drveta ili albicije potencijalno mogu pomoći u sprečavanju širenje raka dojke

Priredio/la: I. V. |13:30 - 04. 05. 2024.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2022. godine  2,3 miliona žena imalo je dijagnozu raka dojke, a prema proceni SZO, od karcinoma dojke preminulo je 670.000 žena iste godine

svileno drvo Lišće svilenog drveta sadrži organska jedinjenja koja su veoma cenjena u oblasti medicine Foto: Shutterstock

Svileno drvo ili albicija, odnosno listovi ove biljke mogu da reaguju kao prirodni agens protiv širenja ćelija raka dojke, pokazalo je istraživanje naučnika sa University of Sharjah. Ova biljna vrsta poznata je i kao Albicija i Siris drvo, a naučno ime joj je Albizia lebbeck. Rezultatai studije predstavljeni u Scientific Reports, pokazuju da siris ili drvo svile, odnosno listovi drveta, mogu da zaustave širenje kancerogenih ćelija na druge delove tela.

Rak dojke 2022. godine imalo 2,3 miliona žena

– Sposobnost ometanja migracije ćelija raka posebno je ključna u sprečavanju širenja raka na udaljene organe, što je proces koji je ključan za smrtnost mnogih karcinoma, uključujući rak dojke – objašnjava dr Dilber Uzun Ozsahin, profesorka na Odeljenju za medicinsko dijagnostičko snimanje na University of Sharjah. 

Dr Ozsahin, koja je koautor studije, ističe da su ona i njene kolege došle do „početnih nalaza“ za zaustavljanje metastaza raka dojke. Istraživanja pokazuju da je metastatska bolest najčešći uzrok smrti kod pacijenata sa rakom dojke. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2022. godine bilo je 2,3 miliona žena sa dijagnozom raka dojke, a prema proceni SZO, od karcinoma dojke preminulo je 670.000 žena iste godine.

Svileno drvo sadrži organska jedinjenja koja sprečavaju širenje ćelija raka

Istraživači sa University of Sharjah upoređivali su i koristili različite metoda drugih naučnika kako bi se došlo do nalaza kojima je tako data „čvrsta dimenzija“ s obzirom na to da je studija uključila i veštačku inteligenciju u istraživanje raka.

– Naša studija otkrila je organska jedinjenja u listovima svilenog drveta koja poseduju lekovita svojstva, potencijalno pomažu u prevenciji metastaza kod raka dojke kod ljudi. Zanimljivo je da smo primetili da različite koncentracije biljnog ekstrakta nisu toksične i da nisu imale uticaj na proliferaciju ćelija, ali su pokazale značajan antimigracioni potencijal u ćelijama MDA-MB 231 i MCF-7, sa povećanjem koncentracije – naveli naučnici u svom radu.

Upotreba lekovitog bilja u lečenju karcinoma

Što se tiče značaja njihovog projekta, autori su tvrdili da je važnost njihovog naučnog poduhvata u potrazi za lekovitim biljkama sa potencijalom da inhibiraju metastaze.

– Naša studija baca svetlo na višestrani pristup potreban za rešavanje složenosti metastaza raka i naglašava važnost istraživanja prirodnih jedinjenja i naprednih računarskih tehnika u lečenju i prevenciji raka. Pored toga, studija daje uvid u upotrebu lekovitog bilja i njihovog sadržaja u lečenju karcinoma i drugih srodnih bolesti, a otkriće će ustupiti mesto drugim istraživačima da sprovedu više studija korišćenjem različitih lekovitih biljaka – istakao je glavni autor studije dr Huzaifa Umar sa University of Northern Cyprus.

Nije slučajno svileno drvo izabrano za ovo istraživanje

Pokazujući antimigracione, antiproliferativne i citotoksične efekte protiv ovih ćelijskih linija raka, studija pokazuje da Albizia lebbeck može da deluje kao prirodni agens za borbu protiv metastaza raka dojke. U ovoj fazi istraživanja, autori su koristili snažne naučne metode za skrining i evaluaciju bioaktivnih jedinjenja lekovitih biljaka. Albizia lebbeck ili svileno drvo nije slučajno odabrana biljka budući da naučnici ističu da njegovo lišće sadrži organska jedinjenja koja su veoma cenjena u oblasti medicine.

Poreklom sa indijskog potkontinenta, farmeri obično koriste drvo svile da obezbede hlad za svoje plantaže, posebno za kakao i kafu. Jestivi delovi uključuju mlade vrhove drveta koje kuvaju. Autori su u svojoj studiji predstavili potencijal etanolnih ekstrakata Albizia lebbeck drveta u zaustavljanju širenja migracije ćelija raka dojke kod ljudi in vitro.

Način na koji deluje svileno drvo trebalo bi uvesti u kliničke studije

Primarni cilj autora studije bio je otkriće biljaka koje bi mogle efikasno da spreče metastaze dok minimiziraju ili ne izazivaju neželjene efekte.

– Ovo je neverovatno važno i rešava kritičnu potrebu u istraživanju i lečenju raka, jer metastaze uključuju širenje ćelija raka iz primarnog tumora u druge delove tela. Metastaze su zaista vodeći uzrok smrtnosti među pacijentima sa rakom. Predstavljaju značajan izazov u ​​lečenju karcinoma  jer često dovode do agresivnijih oblika bolesti koje je teže lečiti. Otkriće lekovitih biljaka sa potencijalom da spreči metastaze je velika nada za prevenciju metastatskog raka, ili karcinoma u poodmakloj fazi – naglašava dr Umar.

Istraživački tim navodi da je studija izazvala „značajno interesovanje“ medicinske zajednice, a i nekoliko industrija izrazilo je interesovanje za saradnju sa timom o tome kako da unaprede  istraživanje da dođe do kliničke faze. Prelazak u kliničku fazu, kako ističu, omogućio bi naučnicima da procene bezbednost, efikasnost i izvodljivost novih terapija kod ljudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo