Naslovna / Zdravlje

Očni herpes može brzo da prođe, ali i da ostavi ožiljke na rožnjači – kako se leči i prenosi?

Priredio/la: D. T.|17:00 - 15. 04. 2024.

Virus varičela-zoster izaziva varičele (ovčije boginje) i Herpes zoster. I kada se oporavimo od ovčijih boginja virus i dalje ostaje aktivan u našem telu

očni herpes Foto: Shutterstock

Očni herpes posledica je virusne infekcije koja se prenosi bliskim kontaktom sa osobom zaraženom virusima herpes zosterom ili herpes simplex tip 1. Infekcija može da bude blage prirode, ali kod nekih pacijenata moguće su i komplikacije koje dovode do upala, ožiljaka na rožnjači i u najtežim slučajevima gubitka vida. Rana dijagnostika i pravovremeno lečenje mogu da spreče razvoj najlošijeg scenarija i relativno brzo da dovedu do oporavka.

Kako se razvija očni herpes?

Virus zoster uzrokuje očni herpes, ovčije boginje, herpes. Kada infekcija zahvati oči zove se herpes zoster ophthalmicus. Virus herpes simplex 1 je krivac za herpes (groznicu) na usnama, a kada zahvati oči može da dovede do upale rožnjače koja se stručno naziva herpes simplex keratitis.

Virus varičela-zoster izaziva varičele (ovčije boginje) i Herpes zoster. I kada se oporavimo od ovčijih boginja virus je i dalje ostaje aktivan u našem telu, a može da se aktivira kada smo izloženi pojačanom stresu, usled slabljenja imuniteta.

Kada je potrebno što pre potražiti pomoć?

U slučaju da dođe do osipa na jednoj strani lica, oko ili u blizini oka, potrebno je što pre potražiti stručnu pomoć. Osip je posledica ponovne aktivacije virusa varičela-zoster u jednom od kranijalnih nerava, koji prenosi impulse između lica i mozga.

Simptomi očnog herpesa

Na samom početku infekcije može da se javi peckanje, crvenilo ili iritacija predela oko zahvaćenog oka, pa i u samom oku. Iritacija može da se oseti i na čelu, nosu, očnim kapcima.

Posle nekoliko dana pojavljuju se mali plikovi na strani lica koja je zahvaćena infekcijom. Pojedine osobe imaju simptome samo u oku, kao što su osećaj pulsirajućeg bola, pečenje, crvenilo, suzenje očiju. Moguć je i zamagljen vid, jaka osetljivost na svetlost, oticanje očnih kapaka rožnjače oka.

Ukoliko je očni herpes posledica infekcije herpes simplex tipa 1, obično se javlja bol u jednom oku, crvenilo, jaka osetljivost na svetlost, crvenilo, otok i zamućenje rožnjače. Infekcija herpesom je često praćena i glavoboljom, povišenom temperaturom, umorom, simptomima sličnim gripu.

Očni herpes može da traje duže od 5 nedelja

U roku od nekoliko dana razvija se osip u vidu sitnih plikova ispunjenih tečnošću, to jest u narodu poznata groznica koja nekada može da curi ili krvari. Herpes traje do 5 nedelja, ranica se potom suši i nestaje.

U težim slučajevima bol i iritacija mogu da traju duže od 5 nedelja, moguć je razvoj komplikacija u vidu postherpetične neuralgije koja je praćena utrnulošću, bolom, osećajem pečenja i žarenja koji traje i posle povlačenja kožnih promena. Ova komplikacija je retka i uglavnom se javlja u starijem životnom dobu.

Kada je moguće da dođe do glaukoma?

Ukoliko dođe do oticanja rožnjače može da dođe do stvaranja ožiljka ili oštećenja oka, do povećanja očnog pritiska i glaukoma i mogućeg oštećenja vidnog nerava. Pravovremeno lečenje može da zaustavi i spreči razvoj ovih komplikacija.

Dijagnostika i lečenje

Iskusan lekar može da dijagnostikuje stanje jednostavnim fizikalnim pregledom. Očni lekar će pregledati lice, i područje oko oka, rožnjaču, mrežnjaču. Očni herpes se najčešće leči antivirusnim lekovima kao što su aciklovir, famciklovir, valaciklovir. Antivirusni lekovi se piju, kortikosteroidne kapi se koriste za oči. Kapi za oči (ciklopentolat, atropin) dovode do širenja zenice kako bi se sprečio bol i mogući razvoj glaukoma.

Ovi lekovi mogu da ublaže simptome bola, iritacije, smanje osip, ubrzaju oporavak, spreče komplikacije i širenje infekcije na druge osobe.

Lečenje je potrebo što pre početi

Najbolje je lečenje početi u roku od 72 sata od prvih znakova očnog herpesa, kako bi se sprečile komplikacije i dugoročna oštećenja oka. Stanje se leči i oralnim kortikosteroidima ili kapima za oči, prema uputstvu lekara. Ukoliko dođe do razvoja ožiljaka na rožnjači oka i ako prethodno lečenje ne ponudi dobre rezultate moguća je i operacija.

Kontrolni pregled u roku od 12 meseci

Kod većine osoba herpes se povlači u roku od pet nedelja. Moguće je da crvenilo, osip kod nekih pacijenata traju i nekoliko meseci.  U nekim slučajevima na početku lečenja pacijent dolazi češće na preglede, kako di stručnjak pratio povlačenje osipa i sprečio komplikacije. Pacijentima se posle lečenja savetuje kontrolni pregled u roku od 12 meseci, kako bi stručnjak proverio da nema znakova glaukoma, ožiljaka i komplikacija koje mogu oštetiti vid.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo