Naslovna / Zdravlje

Kada smo za bol u stomaku posle jela sami „krivi“, a kada imamo objektivan problem

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 07. 05. 2024.

Bol u stomaku posle jela često osećaju osobe koje brzo i halapljivo jedu, ne žvaćući dovoljno hranu koju unesu

Bol u stomaku Gastritis i divertikulitis pored bola u stomaku izazivaju i druge simptome Foto: Shutterstock

Bol u stomaku posle jela može biti posledica niza uzroka. Ukoliko brzo nestanu, najčešće je uzrok hrana. Međutim, nije uvek tako, a često su u dilemi čak i lekari kada im se obratimo, budući da simptomi mogu biti kombinovani i nespecifični.

Kada bol u stomaku posle jela ne smemo da zanemarimo

Ukoliko uzrok bola u stomaku nisu neka ozbiljnija stanja (treba razlikovati maligni i namaligni bol), uzrok ćemo najčešće pronaći u nepravilnom radu digestivnog sistema ili u nekim našim lošim navikama. Većinu ovakvih problema koji nisu nastali usled organske bolesti može u velikoj meri rešiti higijensko-dijetetski režima ishrane. Ako se ispostavi da to nije dovoljno, lekar će propisati adekvatnu terapiju.

Postoji nekoliko čestih uzroka pojave bola u stomaku posle jela, a ono što je veoma važno jeste ne zanemarivati ovaj simptom, posebno ako je udružen sa još nekim (mučnine, povraćanje, krv u stolici, zatvor, promene u apetitu, neobjašnjivi gubitak kilograma.

Bol u stomaku i gastritis

Gastritis je upala želudačne sluznice, koja može da biti akutna ili hronična. Ukoliko se ne leči, može da izazove čir (ulkus) ili rak želuca. Do gastritisa dolazi zbog upotrebe određenih lekova, delovanjem bakterija (najčešće heliko-bakterije), prekomerne upotrebe alkohola ili nekih ozbiljnijih sistemskih bolesti.

Pored bola u stomaku koji nastaje odmah nakon jela, mogu da se jave i nelagoda, nadimanje, nadutost, mučnina, povraćanje, slab apetit i stolica tamne boje. Gastritis se tretira antibiotskom terapijom, higijensko-dijetetskim režimom, promenom navika u ishrani (više manjih obroka), kao i korišćenjem medikamenata za regulaciju lučenja želudačne kiseline.

Intolerancija na hranu i alergije

Intolerancija na namirnice i alergija na hranu (celijakija) spadaju u najčešće uzroke ovakvih problema u aktuelnom vremenu. Intolerancija je osetljivost na pojedine namirnice (mlečni proizvodi, gluten, orašasti plodovi…), a alergija je jaka reakcija imunskog sistema sustava koji prepoznaje neke supstance (alergene) kao opasne po organizam.

Simptomi alergijskih reakcija intenzivniji su od manifestacija kod ljudi koji su intolerantni, oba uzroka mogu da izazovu jak bol u stomaku posle jela.

Nedovoljno žvakanje hrane je loša navika koja često izaziva bol u stomaku

Bol u stomaku nakon jela veoma često osećaju osobe koje brzo i halapljivo jedu. Žvakanje hrane je višestruko značajan proces, koji direktno utiče na varenje. Ako imamo dovoljno vremena za obrok, što podrazumeva da ne jedemo „s nogu“ i gotovo da progutamo ono što smo naumili da pojedemo, imaćemo mogućnost i da adekvatno sažvaćemo hranu. Kada se sažvaće polako i temeljno, hrana ima manju kiselost što znači i bolju probavu.

Proces žvakanja je prva stepenica u procesu razgradnje i apsorpcije hranljivih materija. Takođe, ako se hrana ne sažvaće, može da prouzrokuje opstrukciju creva, začepljenja i zadržavanje u debelom ili tankom crevu. Sve to može da izazove i intenzivan bol.

Sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog creva (kolona) je čest poremećaj digestivnog sistema koji ne spada u životno ugrožavajuća stanja, ali može značajno da utiče na kvalitet života. Dominantan simptom je bol u stomaku, uz dijareju, gasove, mučninu, veliki stres. Terapija bi trebalo da bude zasnovana na individualnom principu – od promene režima ishrane, preko umerene fizičke aktivnosti i izbegavanja stresa.

Pankreatitis i divertikulitis

Upalu paknreasa najčešće izaziva stvaranje i taloženje žučnog kamenca uz druge probleme sa žučnom kesom. I prekomerna upotreba alkohola uzročnik je pankreatitisa. Nastaje aktiviranjem digestivnih enzima u pankreasu umesto u tankom crevu. Simptomi su bol u stomaku posle jela sa širenjem ka leđima, mučnina i povraćanje.

Divertikulitis je upala džepova (izbočina) u debelom crevu, čiji su izazivač crevne bakterije. Uz bol u stomaku posle jela, simptomi su zatvor, nadutost, proliv, grčevi, mučnina, groznica. Ukoliko antibiotska terapija ne bude dovoljna uz higijensko-dijetetski režim, rešenje je hirurška intervencija.

Gorušica ne daje samo bol i pečenje u grudima

Gorušica izaziva bola i osećaj pečenja u grudima, koji se javlja nakon jela. Želudačna kiselina vraća se u jednjak, a to uzrokuje bol, žarenje (pečenje), podrigivanje, loš zadah, povraćanje, upale sluznice i slično. Uzroci mogu da budu neodgovarajuća hrana i loše životne vanike, korišćenje nekih lekova, stres, pušenje, nedovoljno žvakanje, zloupotreba alkohola i slično.

Međutim, pored bola u grudima, on se može javiti i u samom stomaku i u drugim delovima tela, čemu doprinese strah pacijenta jer zbog bola u grudima često pomisli na infarkt.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo