Naslovna / Zdravlje

Kada imate temperaturu vaš organizam se brani i to na ovaj način

Priredio/la: V. Marić Brajković|9:08 - 08. 12. 2020.

Ako imate povišenu temperaturu koja ne pada, verovatno se pitate šta se dešava u vašem organizmu. Evo šta uzrokuje groznicu i šta možete da uradite…

toplomer pokazuje povišenu temperaturu

Kada imate povišenu temperaturu, to znači da se organizam bori protiv infekcije Foto: Shtterstock

Groznica može biti neprijatna, uznemirujuća, pa čak i pomalo zastrašujuća, posebno u današnje vreme covid 19 pandemije. Ali, iako su šanse velike da ste i ranije imali visoku temperaturu, možda vam pomalo nije jasno šta zapravo uopšte uzrokuje groznicu.

Borba protiv infekcije

Groznica je obično znak da vaše telo pokušava da se bori protiv bolesti ili infekcije.

Ono što se zapravo dešava u vašem organizmu kada imate groznicu  je znak da se imuni sistem bori protiv nečega i da svi telesni sistemi rade na tome da sačuvaju zdralje vitalnih organa – kaže, Roši Gulati, lekar porodične medicine  bolnice „Nortvestern Medicine Huntlei“.

Kada imate temperaturu, hipotalamus, mali deo vašeg mozga koji radi kao unutrašnji termostat, između ostalog, signalizira porast telesne temperature.

– U tom trenutku,postoji niz događaja koji se pokreću, uključujući stezanje krvnih sudova u perifernim delovima tela radi preusmeravanja krvi do važnijih organa i smanjenja gubitka toplote sa kože – objašnjava Laura Miler, lekar porodične medicine Univerziteta u ​​Minnesoti za Healthcom.

U osnovi, groznica je obično znak da vaše telo pokušava da se bori protiv napadača.

– Povećanje telesne temperature može usporiti rast bakterija i poboljšati odbrambene sposobnosti vaših belih krvnih zrnaca – tvrdi  Arindam Sarkar, lekar primarne zdravstvene zaštite i docent porodične i društvene medicine na Univerzitetu Bejlir.

Šta obično uzrokuje groznicu

Postoji mnogo mogućih uzroka potencijalnih zdravstvenih problema koji izazivaju povišenu temperaturu, oni se obično mogu svrstati u sledeće kategorije:

  •  Infekcija
  • Određeni lekovi
  • Rak
  • Autoimune bolesti
  • Neke vakcine u detinjstvu

– Ipak, infekcija, bilo da je bakterijska, gljivična ili virusna, obično je najčešći uzrok groznice. Preciznije,virusi prehlade su najčešći uzročnik groznice i pre covid19 rekli bismo ljudima da ga puste da ide svojim tokom. Ti virusi prehlade su obično korona virusi, ali covid 19 je mnogo opasniji od ostalih koje vidimo – kaže dr Gulati.

Ako se osećate relativno dobro, ne morate nužno da preduzmete bilo šta, osim da mirujete i uzimate vie tečnosti. Ali, ako vam je neprijatno ili vam je temperatura povišena, biće vam verovatno potrebni lekovi za snižavanje temperature.

-I vi ćete pratiti i ostale simptome koji mogu pomoći vašem lekaru da utvrdi šta može da bude uzrok temperature. A, s obzirom na to da groznica može biti znak covid 19, dobro bi bilo da se za svaki slučaj testirate – kaže dr Gulati.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo