Naslovna / Zdravlje

Ove namirnice mogu dodatno pogoršati endometriozu, koju prate bolni grčevi i obilne menstruacije

Priredio/la: D. T.|17:00 - 14. 06. 2024.

Nije po pravilu reč o nezdravoj hrani, endometrioza je sistemsko zapaljensko stanje, a pojedine namirnice mogu da prodube upalu i dodatno pogoršaju simptome

brza hrana Brza hrana povezana je sa nealkoholnom masnom bolešću jetre, tvrde istraživači Foto: Shutterstock

Bolni grčevi, obilna menstrualna krvarenja, neredovne menstruacije, bolovi u karlici, neki su od simptoma endometrioze. U pitanju je hronično stanje koje može da se javi u ranom životnom dobu i da ne bude prepoznato na vreme. Dešava se da žene duži niz godina trpe bolne grčeve, pre nego što saznaju da boluju od endometrioze.

Kako nastaje endometrioza

Nema leka za endometriozu, ali postoji terapija koja može da ublaži simptome i dovede do bolje kontrole bolesti. Ne postoji jedno rešenje koje će odgovarati svima, ipak, primećuje se da pojedine namirnice mogu da isprovociraju bolove.

Endometrioza je benigna bolest koja nastaje kada mali delovi endometrijuma (unutrašnjeg tkiva materice) dospeju u neke druge organe, uglavnom u trbušnu maramicu zidova male karlice, jajnike, mokraćnu bešiku. Lekari kažu da komadići endometrijuma mogu u nekim slučajevima da dospeju do pluća.

U pitanju je kompleksna bolest koja se leči na više načina, pa i određenom ishranom. Ginekolog dr Daniel Gin sa University of California u Los Anđelesu navodi da kod nekih žena pojedine namirnice mogu da isprovociraju simptome.

Netolerancija na određenu hranu dovodi do upale creva, pa tako, na primer, netolerancija na laktozu i gluten može da pogorša simptome – objašnjava dr Gin. Bolni grčevi kao pratioci endometrioze mogu da se jave posle upotrebe sledeće hrane i pića.

FODMAP dijeta

FODMAP je akronim za ugljene hidrate (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli), koji mogu da pogoršaju sindrom nervoznih creva, dovedu do bolnih grčeva, gasova, nadimanja. Nije po pravilu reč o nezdravoj hrani, već o jabukama, trešnjama, karfiolu, belom luku, mahunarkama, nekim mlečnim proizvodima.

Jednostavno, pojedine osobe su osetljivije na ove namirnice. Ženama koje imaju endometriozu, a primete da su osetljive na FODMAP namirnice, savetuje se da izbegavaju navedenu hranu. Moguće je u saradnji sa stručnjakom da pokušamo da eliminišemo po jednu namirnicu i otkrijemo one koje nam zadaju najviše problema. Pošto se radi o hrani koja nam je potrebna za dobro funkcionisanje organizma, uglavnom se savetuje ograničavanje pojedinih namirnica, a ne potpuna eliminacija.

Laktoza i gluten

Endometrioza je sistemsko zapaljensko stanje, a gluten, mlečni proizvodi, laktoza, mogu da prodube upalu i dodatno pogoršaju simptome endometrioze. Ipak, istraživanje  Frontiers in Nutrition otkrilo je da više od tri porcije mleka, jogurta, kefira, sira može da se dovede u vezu sa manjim rizikom od razvoja endometrioze.

Kao i u slučaju FODMAP načina ishrane, bitno je da procenimo koja nam namirnica najviše pravi problema, pa da uz saradnju sa lekarom nastojimo da je svedemo na minimum.

Trans masti

Trans masti je potrebno da izbegavaju i osobe bez zdravstvenih problema. Ove masnoće dovode se u vezu sa dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Bilo bi dobro da zato duboko pržena hrana bude u retkim prilikama na jelovniku.

Možemo pojesti neki komadić pržene piletine, ali ne bi trebalo da preterujemo. Pojedina istraživanja navode da trans masti i šećer mogu da povećaju rizik od endometrioze. Veštačke trans masti (industrijske trans masti ili delimično hidrogenizovane masti) trebalo bi da maksimalno izbegavamo. Dimljeno i usoljeno meso, mesne prerađevine, čips i grickalice, gotovi sosovi i prelivi, slatkiši sa mnogo masti i ulja, gotova peciva i kolači, neke su od namirnica sa najviše loših trans masti.

Crveno meso

Žene koje pate od endometrioze trebalo bi da izbegavaju crvena mesa. Kohortna studija iz 2018. godine navodi da ovo meso može da pogorša simptome endometrioze. Ista studija ističe da žene koje konzumiraju više od dve porcije crvenog mesa dnevno, imaju 56 odsto veći rizik od razvoja endometrioze.

Stručnjaci naglašavaju da je potrebo uraditi još istraživanja, kako bismo došli do konačne preporuke, savet je da se za sada crvena mesa koriste pažljivo. U slučaju da patimo od endometrioze i da primetimo pogoršanje posle obroka sastavljenog od crvenog mesa, savet je da ovu vrstu mesa zamenimo na primer, ribom. Veruje se da endometriozu pokreće sekrecija estrogena, kojeg ima u crvenim vrstama mesa.

Alkohol

Žene sa endometriozom mogu da imaju problema posle nekog koktela sa alkoholom ili čaše piva. Stručnjaci navode da alkohol deluje na estrogen i da može da uslovi više nivoe ovog hormona.

Veza između alkohola i estrogena nije još dovoljno jasna, pojedina neproverena istraživanja navode da alkohol čak može da smanji rizik od endometrioze. Moguće je da neke žene neće imati nikakvih problema. Savet je, ipak, da izbegavamo alkohol ako opazimo da bolni grčevi u stomaku nastaju kao reakcija na piće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo