Naslovna / Ishrana

FODMAP dijeta u tri koraka otkriva namirnice koje izazivaju gasove i nadutost

Priredio/la: D. T.|19:00 - 18. 03. 2022.

Ovo nije dijeta za mršavljenje, ali uz nju se može smršati. Posebno na početku veoma je restriktivan plan ishrane, savet je zato da se primenjuje tek posle saveta sa stručnjakom

FODMAP dijeta FODMAP je eliminaciona dijeta osmišljena u tri koraka Foto: Shutterstock

FODMAP dijeta je namenjena osobama koje imaju probleme sa varenjem, nadutošću, dijarejom, zatvorom, gasovima. Pre svega ovaj način ishrane osmišljen je da pomogne kod sindroma iritabilnih creva, da spreči razvoj bakterija u tankom crevu. Tokom tri faze dijete, okrivaju se namirnice koje izazivaju najteže simptome.

Restriktivan plan ishrane

Dijeta FODMAP je veoma restriktivan plan ishrane i način da pacijent u određenom vremenskom periodu utvrdi koje mu namirnice izazivaju dodatne tegobe. Pre primene ovog načina ishrane bitno je razgovarati sa lekarom, jer se iz ishrane izbacuju čitave grupe namirnica. Ovo je dijeta koja se ne praktikuje tokom dužeg perioda – kaže gastroenterolog dr Hazel Galon Veloso.

FODMAP je skraćenica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, koji su kratkolančani ugljeni hidrati, to jest šećeri koje tanko crevo slabo apsorbuje. Neki od simptoma da nam navedene hranjive materije ne odgovaraju su grčevi u stomaku, dijareja, konstipacija, nadutost, učestali gasovi.

Dijeta u tri koraka

FODMAP je eliminaciona dijeta osmišljena u tri koraka. Na početku dijete se izbacuju iz ishrane namirnice koje imaju veliku količinu FODMAP hranjivih materija. Potom se neke od tih namirnica polako uvode u ishranu, kako bi se utvrdilo koji proizvodi izazivaju smetnje. Te namirnice se potom izbegavaju i ograničavaju, dok se ostale vrste hrane slobodno koriste. Eliminacioni deo dijete traje od dve do šest nedelja. Na taj način se umanjuju simptomi nervoznih creva i smanjuju dodatne količine crevnih bakterija.

– Na svaka tri dana, zatim se dodaju namirnice sa visokim sadržajem FODMAP materija, i to jedna, po jedna, kako bi se tačno ustanovilo koja hrana izaziva neprijatne simptome. Ukoliko ustanovite da vam neki od proizvoda sa visokim sadržajem FODMAP materija nikako ne odgovaraju dugoročno ih izbegavajte – kaže dr Galon Veloso.

Šta koristiti na FODMAP dijeti?

Neće sve FODMAP materije uzrokovati simptome. Pre svega potrebno je izbegavati hranu koja može dodatno iritirati stomak, kao što su mleko, proizvodi na bazi mleka, jogurt, sladoled, proizvodi na bazi pšenice, neke žitarice, hleb, krekere. Potrebno je izbegavati pasulj i sočivo, artičoke, šparglu, beli i crni luk. Pojedinim osobama probleme mogu da zadaju i jabuke, kruške, breskve, trešnje.

FODMAP dijeta zasnovana je na upotrebi jaja i mesa, bademovog mleka, određenih vrsta sireva kao što su bri, čedar i feta. Koriste se žitarice poput pirinča, kinoe i ovasa. Naglasak je na povrću kao što su patlidžan, krompir, paradajz, krastavac, tikvice. Savetuje se i grožđe, pomorandže, jagode, borovnice i ananas.

Ko bi trebalo da proba FODMAP dijetu?

FODMAP dijeta je deo terapije kod sindroma nervoznih creva i kod bujanja bakterija u tankom crevu. Istraživači su otkrili da ovaj način ishrane pomaže u skoro 86 odsto slučajeva. Dijeta može biti teška posebno na početku, pa je bitno konsultovati se sa stručnjakom.

FODMAP dijeta nije dijeta za mršavljenje, ali uz nju se mogu izgubiti kilogrami. Stručnjaci zato kažu da mršave osobe ne bi smele samostalno da primenjuju ovaj način ishrane, jer postoji opasnost da dodatno smršaju. Promene u načinu ishrane mogu da ublaže simptome, s tim da se u nekim slučajevima, prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu leči antibioticima, a sindrom nervoznih creva laksativima i niskim dozama antidepresiva. Najbolje rezultate daje kombinacija promena u ishrani i kontrola stresa, podvlače stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo