Naslovna / Zdravlje

Laksativi pomažu pražnjenje creva, posebno neki od 5 vrsta preparata

Priredio/la: M.R.|15:00 - 16. 05. 2021.

Stimulacija creva postiže se lekovima, ali i nekim namirnicama sa visokim sadržajem biljnih vlakana

laksativi-stolica-varenje Ponekad su za tvrdu stolicu jedino rešenje laksativi Foto: Shutterstock

Pre dijagnostičkih procedura koja otkrivaju problem pražnjenja digestivnog trakta, u praksi se primenjuju laksativi koji mogu biti u obliku tableta, kapsula, tečnosti, hrane, supozitorija i klistira. Što se tiče lekova, u odnosu na vrstu, deluju u različitom vremenskom periodu i zbog toga se pre upotrebe treba informisati, ili konsultovati sa lekarom. Neželjena dejstva laksativa mogu biti nadimanje, gasovi i bolovi u stomaku, a uz njihovo korišćenje je obavezno uzimati veću količinu tečnosti i biti dovoljno hidriran.

Vrste laksativa

Uobičajene vrste laksativa su:

Sredstva za punjenje creva i stolice

Ovi laksativi povećavaju sadržaj vode u crevima i stolici, čineći je lakšom za prolazak kroz crevni trakt a za dejstvo im obično treba od 12 do 72 sata. Primeri uključuju psilijum (Metamucil), metilcelulozu (Citrucel), ali i hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica.

Mazivi laksativi

Oni čine da stolica postane klizavija i da se lakše i brže kreće kroz creva. Obično im treba šest do osam sati da prorade a dobar primer je mineralno ulje.

Omekšavajući laksativi

Ovi omekšivači stolice dovode do prodiranja masti i vode u stolicu, čineći je lakšom za kretanje kroz probavni sistem. Obično im za aktivaciju treba od 12 do 72 sata.

Stimulantski laksativi

Stimulišu sluznicu creva da pokrene stolicu. Pružaju olakšanje veoma brzo, ali ih, kao i ostale laksative treba koristiti samo povremeno.

Osmotski i hiperosmolarni laksativi

Ovi laksativi uvlače tečnost u creva iz okolnih tkiva, takođe je čineći mekšom i lakšom za dalji prolaz. Potrebno im je od 30 minuta do šest sati da se aktiviraju, u zavisnosti od vrste. Primeri su flot fosfo-soda, mleko od magnezijuma, laktuloza i lek Miralax, koji mogu da koriste i deca.

Neadekvatno korišćenje laksativa može biti opasno za zdravlje

Do zloupotrebe laksativa dolazi kada osoba uzima veće ili češće doze laksativa nego što su preporučene, kada je to potrebno ali i kada nije. Ovo je izuzetno opasna varijanta i može rezultirati ozbiljnim ili čak i po život opasnim komplikacijama, kao što su:

  • neravnoteža elektrolita i minerala
  • teška dehidracija
  • laksativna zavisnost
  • hronični zatvor
  • oštećenje unutrašnjih organa
  • povećan rizik od raka debelog creva

Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava konzumente da su neki laksativi koje možete kupiti bez recepta opasni čak i ako se pravilno poštuju uputstva za doziranje – sve zavisi od stanja organizma i razloga korišćenja.

Laksativi za mršavljenje

Neke osobe uzimaju laksative u nameri da lakše smršaju. Međutim, istraživanja pokazuju da ovi lekovi nisu efikasni u gubitku kilograma i da mogu da budu opasni kada se koriste u te svrhe. Bilo koji gubitak kilograma postignut pražnjenjem koje je izazvano laksativom dovodi do naglog gubitka nekih potrebnih nutrijenata, hranljivih sastojaka i vode, što može da rezultira ne samo teškom dehidracijom, već i ozbiljnijim stanjima.

Laksativi za decu

Pojedinoj deci i bebama sa konstipacijom može biti potreban laksativ i postoje različite formulacije ovih lekova napravljene posebno za decu. Razgovarajte sa pedijatrom obavezno pre nego što detetu date laksativ, ova terapija je delotvorna, ali samo uz adekvatnu vrstu, kontrolu i doziranje.

Prirodni sastojci kao dobri laksativi

Čia seme

Čia seme bogato je biljnim vlaknima koja predstavljaju odličan prirodni laksativ. Prvenstveno sadrže nerastvorljiva, i oko 3 odsto rastvorljivih biljnih vlakana. Nerastvorljiva vlakna se kreću digestivnim traktom, povećavaju zapreminu stolice, dok rastvorljiva vlakna upijaju vodu kako bi stvorili želatinastu masu koja može da pomogne u omekšavanju stolice. Studije pokazuju da povećani unosa vlakana može povećati učestalost stolice i omekšati je.

Bobičasto voće

Većina bobičastog voća poput jagoda, borovnica i kupina sadrži mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana, što ih čini odličnim prirodnim laksativom. Ženama se preporučuje 25 g, a muškarcima 38 g biljnih vlakana dnevno, kako bi se povećala zapremina stolice, i omogućilo njeno lakše izlučivanje

Mahunarke

I mahunarke poput pasulja, leblebija, sočiva i graška sadrže veliku količinu vlakana. Osim toga, ako jedete mahunarke možete da povećate proizvodnju masnih kao i buterne kiseline, koja može da deluje kao prirodni laksativ. Studije pokazuju da buterna kiselina može da pomogne u lečenju konstipacije poboljšavanjem kretanja digestivnog trakta ali i kao antiinflamatorno sredstvo za smanjenje crevnih upala koje mogu biti povezane sa nekim digestivnim poremećajima, poput Kronove bolesti.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja poboljšava rad digestivnog trakta na više različitih načina. Ono sadrži veliku količinu vitamina, minerala i biljnih vlakana, a relativno malo kalorija. Bogato je magnezijumom koji predstavlja jedan od glavnih sastojaka mnogih laksativa, jer pomaže snabdevanje creva vodom kako se bi se omekšala stolica i omogućilo njeno izlučivanje. Neke studije su pokazale da bi nizak unos magnezijuma mogao biti povezan sa konstipacijom, pa je njegov adekvatan unos veoma važam za regulisanje stolice.

Jabuke

Budući da su bogate biljnim vlaknima od kojih se naročito izdvajaju pektini koji imaju odlična lakstativna svojstva, jabuke predstavljaju jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa. Jedna studija pokazala je da pektini ubrzavaju kretanje debelog creva i da deluju kao prebiotik povećavajući količinu korisnih bakterija u crevima, što znatno unapređuje varenje.

Maslinovo ulje

Neki naučnici smatraju da konzumiranje maslinovog ulja može da bude efikasano za ublažavanje zatvora. Naime, maslinovo ulje funkcioniše kao laksativ maziva koji oblaže površinu stolice i crevne sluznice, omekšavajući je i olakšavajući njeno izlučivanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Boba Banjac
11:06, 27. 08. 2023.
Odgovori

Hvala Vam, Vasi saveti mnogo znace, edukuju I smiruju. ❤️❤️❤️

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo