Naslovna / Zdravlje

Kojom brzinom se širi rak debelog creva i koje organe prvo „napada“

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 06. 2024.

Nisu svi polipi u unutrašnjosti debelog creva generalno kancerogeni, ali, opasnost vreba jer neki od njih vremenom mogu da se pretvore u kolorektalni karcinom

rak debelog creva Ako rak debelog creva metastazira u pluća, to može da izazove  respiratorne probleme Foto: Shutterstock

Rak debelog creva obično počinje da se razvija kao mala naslaga kancerogenih ćelija koje se nazivaju polipi i formiraju se unutar debelog creva. Na sreću, tumor debelog creva relativno sporo raste, a benignim (nekanceroznim) polipima obično je potrebno oko 10 do 15 godina da se razviju u karcinom. Polipi generalno nisu kancerogeni, ali neki vremenom mogu da se pretvore u rak debelog creva. Tumor debelog creva obično pogađa starije odrasle osobe, ali može da se javi u bilo kom životnom dobu.

Kada ostane neotkriven rak debelog creva metastazira

Polipi na debelom crevu često ne izazivaju nikakve simptome. Zbog toga lekari preporučuju redovne skrining testove za traženje polipa u debelom crevu, jer njihovo pronalaženje i uklanjanje pomaže u prevenciji raka debelog creva. Karcinom debelog creva naziva se i kolorektalni karcinom a ovaj termin kombinuje tumor debelog creva i rak rektuma, koji počinje da se razvija u rektumu.

Jedan od faktora koji može da pomogne u određivanju šansi za preživljavanje pacijenta sa rakom debelog creva je koliko je malignitet napredovao u vreme postavljanja dijagnoze. Kao i kod drugih vrsta karcinoma – što se ranije dijagnostikuje rak debelog creva, to će verovatno biti bolja prognoza. To je velikim delom zato što kada karcinom debelog creva ostane neotkriven, ima veće šanse da metastazira – širi se po celom telu, što otežava efikasno lečenje maligniteta. Prema bazi podataka američkog National Cancer Institute petogodišnja stopa preživljavanja za lokalizovani kolorektalni karcinom (rak koji je ograničen na debelo crevo ili rektum) iznosi 90,6 procenata, dok je petogodišnja stopa preživljavanja za udaljeni kolorektalni karcinom (rak koji se proširio na udaljene delove tela) – 14,7 odsto.

Na koje organe se širi kolorektalni karcinom?

Jednom kada malignitet metastazira u drugi deo tela – tumor debelog creva obično se širi na mozak, pluća, jetru, peritoneum i limfne čvorove. Tek tada može da počne da proizvodi simptome u tom udaljenom području. Na primer, ako rak debelog creva metastazira u pluća, to može da izazove  respiratorne probleme kao što su kratak dah i hronični kašalj. Ili, ako karcinom debelog creva metastazira u jetru, može izazvati žuticu i mučninu. 

Onkolozi naglašavaju da se šansa da se kolorektalni karcinom širi ili ponovi javi obično povećava kako tumor prelazi iz stadijuma 0, ili početne faze, na stadijum 3 – kada se karcinom već proširio na limfne čvorove. Taj proces takođe zavisi i od veličine i lokacije tumora, ali i od toga koliko agresivan tumor izgleda za „oko patologa“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
V.A.Laki & Dotur Luigi(Hecim) i AI
8:56, 08. 06. 2024.
Odgovori

Пацијенту с’раком дебелог црева у већини случајева, нажалост, живот иде уназад !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo