Zdravlje

Da li je moguće da lekar na pregledu otkrije rak: Stižu ohrabrujuće vesti britanskih naučnika

Priredio/la: I. V.

Nova metoda potencijalno bi mogla dramatično da poboljša ishod pacijenta, jer većina karcinoma može da se leči ili izleči ako se rano otkrije

Rak bi uskoro mogao da se otkrije na lekarskom pregledu uz pomoć novih metoda koje će zdravstvenim radnicima olakšati postavljanje dijagnoze, saopštili su naučnici sa Cambridge University i Imperial College London. Nova studija objavljena u Biology Methods & Protocols ukazuje na to da bi uskoro moglo biti moguće da lekari koriste veštačku inteligenciju (AI) za otkrivanje i dijagnozu raka kod pacijenata, omogućavajući tako lečenje koje će početi na vreme.

Od 19 miliona obolelih, 10 miliona izgubi bitku sa karcinomom

Rak ostaje jedna od najizazovnijih ljudskih bolesti, od koje godišnje u svetu oboli više od 19 miliona ljudi, a život izgubi 10 miliona. Naučnici naglašavaju da evoluciona priroda raka otežava lečenje tumora u kasnoj fazi. Genetske informacije kodirane su u DNK obrascima četiri baze – označene sa A, T, G i C – koje čine strukturu DNK. Promene životne sredine van ćelije mogu izazvati modifikovanje nekih baza DNK dodavanjem metil grupe i ovaj proces se naziva „metilacija DNK“.

Svaka pojedinačna ćelija poseduje milione ovih oznaka metilacije DNK. Istraživači su primetili promene ovih oznaka u ranom razvoju raka što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnozi karcinoma.  Naučnici danas kažu da je moguće ispitati koje su baze u DNK metilirane u kancerima i u kojoj meri, u poređenju sa zdravim tkivom.

Nova metoda može da otkrije rak sa više od 98 odsto preciznosti

Identifikovanje specifičnih potpisa metilacije DNK, koji ukazuju na različite tipove raka, slično je „traženju igle u plastu sena“. Zbog toga istraživači uključeni u ovu studiju veruju da veštačka inteligencija može da pomogne.

Istraživači sa Cambridge University i Imperial College London kreirali su metod veštačke inteligencije, koristeći kombinaciju detaljnog mašinskog učenja, koje ume da izanalizira obrasce metilacije DNK i identifikuje 13 različitih tipova raka (uključujući rak dojke, jetre, pluća i prostate) od ne-kanceroznog tkiva sa tačnošću od 98,2 procenata. Ovaj model se oslanja na uzorke tkiva (ne na fragmente DNK u krvi) i biće mu potrebna dodatna obuka i testiranje na raznovrsnijoj kolekciji uzoraka biopsije kako bi bili spremni za kliničku upotrebu.

Kada se rak otrkrije na vreme on može da se leči ili izleči

Istraživači veruju da je važan aspekt ove studije bila upotreba osnovnog AI modela, koji je pružio uvid u obrazloženje njegovih predviđanja. Istraživači su istražili unutrašnje funkcionisanje svog modela i pokazali da on pojačava i poboljšava razumevanje osnovnih procesa koji doprinose nastanku raka. Identifikovanje ovih neobičnih obrazaca metilacije (potencijalno iz biopsija) omogućilo bi zdravstvenim radnicima da rano otkriju rak. Ovo bi potencijalno moglo dramatično da poboljša ishode pacijenata, jer većina karcinoma može da se leči ili izleči ako se otkrije dovoljno rano.

– Računarske metode kao što je ovaj model, kroz bolju obuku o raznovrsnijim podacima i rigorozno testiranje na klinici, na kraju će obezbediti AI modele koji mogu da pomognu lekarima u ranom otkrivanju i skriningu karcinoma, što automatski obezbeđuje bolje rezultate za pacijente – istakao je vođa studije Shamith Samarajiwa.