Naslovna / Zdravlje

Dizajniran novi test krvi za rano otkrivanje 50 vrsta karcinoma

Priredio/la: I. V. |16:00 - 08. 11. 2021.

Novi test krvi može da uoči „signale“ razvoja raka, uključujući i one koje je teško otkriti, kao i neke smrtonosne karcinome

test krvi - otkrivanje raka Novi test krvi rano otkriva do 50 vrsta raka na osnovu jednostavnog vađenja krvi u ordinaciji Foto: Shutterstock

Novi test krvi promeniće igru jer će omogućiti rano otkrivanje do 50 vrsta raka na osnovu jednostavnog vađenja krvi u ordinaciji. Kalifornijska kompanija Galleri razvila je test pod nazivom Galleri. Kompanija kaže da test može uočiti „signale“ do 50 karcinoma, uključujući one koje je teško otkriti, kao i smrtonosne karcinome poput pankreasa, jajnika i jednjaka, izvestio je CBS News.

Test otkriva promene DNK koju izazvaju ćelije raka

Test se radi sa krvlju koju je izvadio zdravstveni radnik. Krv se šalje u laboratoriju Galleri, gde se  prati bilo kakva DNK promena koju izazivaju ćelije raka. Ukoliko su signali pojave raka otkriveni, ili ako nisu, rezultati se vraćaju zdravstvenom radniku za dve nedelje, navodi kompanija Galleri.

Možemo da pronađemo i sekvenciramo ove sitne delove DNK dobijene iz tumora u krvi i, na osnovu obrazaca koje vidimo, možemo otkriti da li postoji signal za prisustvo raka. Možemo sa veoma velikom preciznošću da predvidimo odakle u telu dolazi signal raka – objasnila je dr Julia Feygin, iz kompanije Galleri. 

Test je za pacijente sa faktorima rizika za razvoj karcinoma

Iz kompanije Galleri poručuju da test ne dijagnostikuje rak, ne uočava sve karcinome i nije namenjen da zameni skrining raka. Ali, test bi mogao da rezultira ranijim otkrivanjem raka, što lekari naglašavaju kao ključni momenat kako bi pomogli ljudima da prežive karcinom. Američko udruženje za rak kaže da je 71 odsto smrtnih slučajeva od raka uzrokovano karcinomom koji se inače ne testira.

– U 2021. godini ovo je daleko iznad svega što smo mogli da uradimo. Ovaj test menja igru – izjavio je dr Greg Plotnikoff za CBS News i dodao da propisuje test za pacijente sa faktorima rizika za razvoj raka, jer „ako možemo da uočimo stvari ranije, imamo šansu da napravimo značajnu razliku u lečenju i preživljavanju ljudi“.

Galleri test još nije dobio kompletno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove FDA. Test je „namenjen da se koristi za ljude sa povećanim rizikom od raka, a da bi ga dobili potreban je recept koji osiguranje ne pokriva i košta oko 950 dolara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo