Naslovna / Zdravlje

Brže do dijagnoze: Mamograf na kom je moguće uraditi tri opcije snimanja i biopsiju

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 23. 05. 2024.

Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici nabavio je mamograf koji ima mogućnost tri tipa snimanja, kao i rađenja biopsije u svakoj od tih opcija. Ovo je prvi takav mamograf u Srbiji i prva generacija takvih mamografa, koja omogućava bržu dijagnostiku

mamograf Prof. dr Nataša Prvulović Bunović: Pod svakom od ovih opcija, digitalnom, tomosintezom ili kontrastnom mamografijom, moći će da se radi i biopsija, što se do sada radilo na drugom aparatu, odnosno posebno Foto: Shutterstock/Lj. Petrović

Mamografija, poznata kao zlatni standard za ranu dijagnostiku tumora dojke, omogućava otkrivanje čak i neopipljivih tumora minimalnih dimenzija. Ova inovativna dijagnostička metoda postavlja nove standarde u otkrivanju i analizi promena u dojkama, koristeći trodimenzionalni pristup za pružanje preciznijih informacija lekarima i omogućavanje ranog otkrivanja potencijalnih problema. A sada se otišlo i korak dalje pa je  nabavljen mamograf u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koji ima mogućnost tri tipa snimanja, kao i rađenja biopsije u svakoj od tih opcija. O kakvom aparatu se radi i koje su njegove prednosti pitali smo profesorku dr Natašu Prvulović Bunović, specijalistu radiologije, načelnicu Službe za radiološku dijagnostiku, na ovom Institutu.

Mamograf i tri opcije snimanja

–  U pitanju je digitalni mamograf, koji osim digitalne funkcije ima i mogućnost tomosinteze, odnosno slojevitog snimanja dojke, kao i kontrastne mamografije. Pod svakom od ovih opcija, digitalnom, tomosintezom ili kontrastnom mamografijom, moći će da se radi i biopsija, što se do sada radilo na drugom aparatu, odnosno posebno – kaže prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

Kako objašnjava, nekada se promena vidi samo na jednoj vrsti snimanja, te se onda na toj opciji radi i biopsija.

Plan lečenja nakon mamografskog pregleda

– Ovaj aparat je zaista značajan zbog svih opcija koje ima. Uzorak sumnjivog tkiva ide patolozima, koji onda postavljaju dijagnozu i na osnovu te dijagnoze se pravi plan lečenja, da li će prvo da se radi operacija ili prvo ide hemioterapija. Cilj je da se tumorska masa smanji i unište metastaze, pa se potom radi operacija – objašnjava dr Prvulović Bunović.

Dopunski pregledi

Pored mamografa, koji je osnovna metoda za detekciju karcinoma dojke, u Institutu imaju i četiri nova ultrazvuka, kojima mogu da se urade dopunski pregledi, ako to treba ili ultrazvuk bude jedini pregled za neke žene. Imaju i dve magnetne rezonance, gde se snimaju žene ili za planiranje lečenja ili tokom praćenja stanja.

Svaka od ove tri metode, mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca, ima svoje prednosti i nedostatke. Svaka metoda je drugačija, a nekada treba i sve tri metode da se urade – napomenula je prof. dr Prvulović Bunović i dodala kako je važno i to što Institut ima edukovan kadar za bolesti dojke, te su i edukativni centar gde se obučavaju kolege iz celog regiona.

Biopsija na istom aparatu ali u drugom aktu

Prof. dr Prvulović Bunović navodi kako je Institut tercijarna ustanova, te se kod njih ne radi skrining na rak dojke, već se to radi u okviru domova zdravlja, odnosno na nivou primarne zdravstvene zaštite. Objašnjava i da ženama koje se snime nekom od tri opcije mamografa naknadno zakazuje biopsija. Prema njenim rečima, potrebno je da se žena pripremi za biopsiju, te navodi primer da žene koje piju lekove za razređivanje krvi ne mogu bez pripreme na ovo snimanje.

– Na osnovu sumnje se određuje da li će se raditi biopsija pod kontrolom ultrazvuka ili mamografa. Biopsija se radi u drugom aktu i to ili preko Dnevne bolnice ili joj se odmah na snimanju dodeli termin. Biopsija može da se radi pod svakom od te tri opcije, u zavisnosti od toga pod kojom opcijom se promena bolje vidi i određujemo na kojoj opciji će se raditi biopsija – kaže dr Prvulović Bunović.

Za mesec dana od prvog snimanja do započinjanja lečenja

Nakon što patolozi na osnovu uzorka postave dijagnozu, pravi se plan lečenja, a svaka od tih žena ide i na onkološku komisiju. Od prvog snimanja do postavljanja dijagnoze i započinjanja terapije sve se uradi u roku od mesec dana.

– Idealno bi bilo da od prvog pregleda, u domu zdravlja ili opštoj bolnici ili kod nas na Institutu, sve bude urađeno u roku od jednog meseca – napominje prof. dr Prvulović Bunović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo