Naslovna / Zdravlje

Hladno piće je izazov na vrućini: Šta sve može da nam se desi kada zagrejani popijemo ledeni napitak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 21. 06. 2024.

Lekari ističu da rashlađenje tela uz previše hladno piće, bilo da je to voda, sok, čaj… kada je napolju previše vruće može da bude opasno za ljudski organizam

hladno piće Pijenje hladne vode utiče na naše telo na načine koje možda ne očekujemo Foto: Shutterstock

Hladno piće prvo nam pada na pamet kada krenu letnje vrućine, ali, lekari savetuju da rashlađeni, ledeni napici nisu dobar način da se rashladimo. Ukoliko unosimo malo tečnosti tokom visokih temperatura, posebno ako smo na otvorenom, to može da izazove brojne tegobe. Dosta vode/tečnosti potrebno nam je kako ne bi dehidrirali. Ali, najlošiji izbor mogu da budu upravo ledno-hladna pića.

Hladno piće nema isti efekat rashlađivanja kao znoj

Odrasla osoba treba da unosi najmanje 1,5 litara tečnosti svakog dana. Ova količina takođe može da bude i do 3 ili 4 litara, u zavisnosti od fizičke aktivnosti i vremena provedenog pod suncem. Ako pijemo premalo tečnosti, može doći do glavobolje, tromosti, nedostatka koncentracije i problema sa cirkulacijom. Kada je vruće, čovek počinje da se znoji, znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože i na taj način je rashlađuje, a telesna temperatura ostaje konstantna, čak i po vrućem vremenu. Međutim, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja se mora nadoknaditi u obliku vode i drugih pića. Međutim, ovakav efekat nemaju hladna pića.

Kada naglo popijemo hladno piće možemo da se onesvestimo

Lekari ističu da previše hladno piće, bilo voda, sok, čaj… kada je napolju previše vruće može da bude opasno za ljudski organizam.

– Hladno piće, kao ledena voda ili sok, ulazi u jednjak i želudac, a duž jednjaka i želuca postoje nervi poznati kao vagus nervi. Ovi nervi mogu da se pokrenu, pošalju signal mozgu i zapravo uzrokuju da se osoba onesvesti i nakratko izgubi svest – upozorava dr David Schultz, lekar opšte medicine iz Deaconess hospital.

Ledena voda, kako objašnjava dr Schultz, sagoreva više kalorija od vode sobne temperature i takođe može da suzi krvne sudove, što bi moglo da oteža hidrataciju. Njegov savet je da kada je čovek pregrejan treba da popije tečnost sobne temperature, a ukoliko se pije hladno piće, važno je da se velika količina ne popije naglo, velikom brzinom i u većoj količini, već gutljaj po gutljaj, koji će se prvo zdražati malo u usnoj duplji i tako zagrejati.

Kojim rizicima smo izloženi ako pijemo ledno hladna pića?

Pijenje hladne vode utiče na naše telo na načine koje možda ne očekujemo. Starija rađena još 1978. godine, u kojoj je učestvovalo 15 ljudi, otkrila je da ispijanje hladne vode čini nosnu sluzokožu debljom i otežava prolazak kroz respiratorni trakt.

Postoje zdravstvena stanja koja konzumiranje hladnih napitaka mogu da pogoršaju. Istraživanje iz 2001. dovelo je u vezu pijenje hladne vode sa izazivanjem migrene kod ljudi koji već imaju migrenu. Bol koji ima veze sa ahalazijom, stanjem koje ograničava sposobnost tela da hranu progura kroz jednjak, takođe može da se pogorša kada pijemo hladnu vodu uz obrok, navodi se u studiji iz 2012. godine.

Za pravo rashlađenje pije se topli napitak

Iako nam je leti uvek potrebno neko osveženje, suprotno mnogim očekivanjima, hladna pića se leti uopšte ne preporučuju. Razlog za to je što hladna tečnost deluje na telo tako što šalje pogrešne signale našem organizmu. Kada čovek popije neko hladno piće telo misli da mora da nadoknadi razliku u temperaturi „zagrevanjem“. I tada počinje da proizvodi toplotu, što rezultira upravo suprotnim efektom od onoga što nam je tada potrebno.

Brojne kulture potvrđuju da nas topla pića rashlađuju leti. Dokaz su zemlje u vrućem zemljinom pojasu gde se čak i na veoma visokim temperaturama uvek pije čaj.  Topla pića uzrokuju da se lagano, ali kontinuirano znojimo i tako se koža hladi. Važno je da napitak ne bude prevruć kako bi se izbeglo obilno znojenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
PERAAS
21:25, 23. 06. 2024.
Odgovori

A MENI, PAK, LADNO PIVO UVEK PRIJA… I N E ONESVESTIM SE !!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo