Naslovna / Zdravlje

Ako nam je stalno vruće ili hladno, možda je vreme da proverimo štitnu žlezdu

Priredio/la: D. T.|19:00 - 27. 06. 2024.

Neravnoteža hormona štitne žlezde utuče na nivo energije, telesnu težinu, metabolizam, rad srca, creva, raspoloženje

tiroidna žlezda Hormonski disbalans ne deluje samo na telo već i na psihu i raspoloženje Foto: Shutterstrock

Stalno nam je vruće ili hladno, nismo zadovoljni kvalitetom kose i noktiju, bez jasnog razloga osećamo se psihički loše. Možda je vreme da proverimo štitnu žlezdu. Stručnjaci navode da pojedine osobe imaju dobroćudne promene na štitastoj žlezdi, kojih nisu svesne. Moguće promene u vidu nodusa često se otkuju tek prilikom ultrazvučnog pregleda. Sa druge strane sama disfunkcija štitaste žlezde nekada je praćena suptilnim znacima, koje je potrebno da prepoznamo na vreme.

Hormoni dospevaju do skoro svake ćelije

Štitna žlezda (štitasta, tiroidna, tiroidea) najveća je endokrina žlezda. U obliku je leptira i smeštena je u donji, prednji deo vrata. Tiroidna žlezda utiče na celokupno funkcionisanje tela, stvara hormone koji krvotokom dospevaju do skoro svake ćelije .

– Štitna žlezda luči tiroidne hormone. Neravnoteža hormona štitne žlezde utuče na nivo energije, telesnu težinu, metabolizam, rad srca, creva, na  raspoloženje, nivo holesterola, kosti, menstrualne cikluse kod žena i još mnogo toga– objašnjava dr Ben Cooperberg, Penn Endocrinology Washington Square.

Stalno nam je vruće ili hladno, gojimo se ili mršavimo iako unosimo uobičajen broj kalorija, neke su od nepravilnosti koje upućuju na mogući nesklad hormona štitne žlezde.

Značajne i neočekivane izmene u telesnoj težini

Značajne i neobjašnjive promene u telesnoj težini mogu da budu posledice hipertireoze (preterano aktivne štitne žlezde) ili hipotireoze (nedovoljno aktivne štitne žlezde). Hipertireoza je ubrzan rad štitaste žlezde koja luči više nego što je potrebno tiroidnih hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Sve ima za posledicu ubrzan metabolizam i na kraju gubitak telesne težine.

Kod hipotireoze, usporenog rada štitne žlezde, u telu je manje hormona T4 i T3. Ovo stanje dovodi do usporavanju metabolizma i povećanja telesne težine i pored toga što nema većeg kalorijskog unosa.

Promene u izgledu

Promene u izgledu ne ograničavaju se samo na povećanje ili smanjenje telesne težine već i na izgled kose, kože, noktiju. Disfunkcija štitaste žlezde praćena je slabim i lako lomljivim vlasima kose. Suvom, crvenom, iritiranom kožom, koja svrbi. Kod nekih pacijenata dolazi do nadutosti u licu, otoka zglobova, otoka u predelu vrata.

Navedene kožne promene upućuju i na dermatološki problem, ali ako su kožne promene uočljive i pored drugih navedenih faktora vreme je da proverimo rad štitaste žlezde.

Raspoloženje

Hormonski disbalans ne deluje samo na telo već i na psihu i raspoloženje. Hipertireoza može dovesti do anksioznosti, pojačane nervoze, razdražljivosti. S druge strane hipotireoza može uticati na razvoj depresije.

Umor

Hipertireoza u nekim slučajevima pogoršava kvalitet sna, otežava spavanje tokom noći. Kao posledica javlja se umor. Manjak tiroksina kod hipotireoze može da iscrpi telo, dovede do nedostatka energije i jakog umora. Pacijenti koji pate od poremećaja rada štitne žlezde često se žale na osećaj umora.

Stalno nam je vruće ili hladno

Stalno nam je vruće ili hladno, nikada se ne osećamo udobno. Hipertireoza izaziva jaču osetljivost na toplotu i prekomerno znojenje, s druge strane osobe koje pate od hipotireoze često se žale na osećaj hlanoće. Promene na nivou hormona zbunjuju telo koje proizvodi premalo ili previše toplote.

I telesna težina može da deluje na osetljivost na toplotu i hladnoću. Osobama sa većom telesnom težinom uglavnom je vruće.

Nedovoljno aktivna štitasta žlezda usporava metabolizam i dovodi do  prekomerne telesne težine ili gojaznosti i osećaja da nam je stalno vruće. Prekomerno aktivna štitna žlezda izaziva gubitak telesne težine i masti koje nas greju, pa se javlja osećaj hladnoće.

Neredovni menstrualni ciklusi

Tiroidna žlezda utiče na menstrualni ciklus i plodnost kod žena, posebno kod hipotireoze kada je zbog manjka hormona telu teže da oslobodi jajne ćelije neophodne za ovulaciju. Na ovaj način narušava se plodnost. Hipotiroidizam je stanje kada je pojačan rizik od ozbiljnih komplikacija tokom trudnoće kao što su preeklampsija i pobačaj. Višak hormona štitaste žlezde  nekada je uzrok gubitka menstruacije i postpartalnog tiroiditisa koji se javlja kod trudnica sa hipotiroidizmom.

Savet je da se ako primetimo neku od promena prvo konsultujemo sa lekarom opšte prakse, koji će nas potom ako je potrebno uputiti endokrinologu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo