Naslovna / Zdravlje

Povišen nivo mokraćne kiseline u krvi ugrožava srce i bubrege, a ovako se leči

Priredio/la: eKlinika|17:00 - 18. 12. 2020.

Kardiovaskularne bolesti i oštećenje bubrega su samo neki od problema koje može da izazove hiperurikemija

bubrezi Visok nivo mokraćne kiseline može da izazove stvaranje bubrežnih kamenaca Foto: Shutterstock

Hiperurikemija ili povećani nivo mokraćne kiseline u krvi, osim što izaziva artritis palca koji se naziva giht, takođe povećava faktor rizika za razvoj bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, ateroskleroze, arterijske hipertenzije, isto kao i povišen holesterol ili glukoza.

Samo jedna trećina pacijenata sa hiperurikemijom ima simptome. A od tih simptoma najčešći je giht – jedan tip artritisa. Giht najčešće pogađa palac na nozi ali može da se javi i u drugim zglobovima u telu. Mokraćna kiselina ima tendenciju taloženja ispod kože, ali i u bubrezima pa tako može da izazove pojavu peska i bubrežnih kamenaca – što opet za posledicu ima češće urinarne infekcije i potencijalno oštećenje funkcije bubrega.

Koje su sve posledice povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi?

– Mnogim pacijentima sa bolestima kardiovaskularnog sistema dijagnostikuje se hiperurikemija – kaže profesor dr Sergej Tereščenko, šef odeljenja za bolesti miokarda i srčane insuficijencije, Istraživačkog institut za kardiologiju pri Ministarstvu zdravlja Ruske Federacije.

Objavljen je veliki broj naučnih studija koji potvrđuju hiperurikemiju kao samostalan faktor rizika za razvoj hipertenzije.

– Da bi se to izbeglo, lekari često propisuju terapiju sa lekom alopurinol koji smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi – istakao je čuveni ruski kardiolog.

Kako se hiperurikemija leči?

Doktor Tereščenko obajsnio je kako treba da se ponašaju pacijenti kojima je dijagnostifikovana hiperurikemija. Prema njegovim rečima, najvažnije je na vreme posetiti lekara jer rano uspostavljanje dijagnoze je najbolja prevencija razvoju mnogih drugih bolesti koje ovaj problem može da izazove.

Ukoliko imate dijagnostifikovanu hiperurikemiju pijte redovno terapiju i pridržavajte se svih saveta koje lekari najčešće prepisuju: uskladite način života i ishranu sa zdravstvenim stanjem, više se krećite, šetajte, vežbajte (ali nemojte dizati tegove), izbegavajte lift i hodajte stepenicama, trčite, plivajte… Odustanite od alkohola, posebno od piva, crvenog mesa, iznutrica, prženog, masnog, slatkog… A onda će telo moći samo da reguliše nivo mokraćne kiseline, i vrati je u normalne vrednosti.

Prevencija

Zdrav način života i vođenje računa o zdravlju krvnih sudova postepeno mogu da pomognu u prevenciji mnogih bolesti. Zbog toga, ukoliko imate hiperurikemiju osim redovne terapije praktikujte i zdrave životne navike kako biste sprečili nastanak mnogih drugih bolesti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo