Naslovna / Zdravlje

Statini bi možda mogli da spreče razvoj upale i određenih oblika karcinoma

Priredio/la: D. T.|15:00 - 23. 07. 2024.

Cilj je da ispitamo delovanje statina kod hronične upale jetre i gastrointestinalnog trakta, da otkrijemo nove terapeutske pristupe koji bi mogli da deluju na hroničnu upalu

statini istraživanje U eksperimentima na miševima pitavastatin je sprečio inflamaciju izazvanu upalom kože i pankreasa Foto: Shutterstock

Statini, najčešće korišćeni lekovi za snižavanje nivoa holesterola, mogli bi da blokiraju „put“ koji vodi od hronične upale do razvoja karcinoma, navodi nova studija. Statini su lekovi koji snižavaju vrednosti triglicerida i ukupnog, a naročito LDL ili lošeg holesterola. Propisuju se kao terapija koja može da zaustavi aterosklerozu i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kaskadni efekat stimuliše upale kože i pankreasa.

Istraživači iz Mass General Cancer Center u saradnji sa stručnjacima sa Harvarda navode da su eksperimenti pokazali da toksini iz životne sredine, alergeni i hemijska jedinjenja imaju kaskadni efekat koji stimuliše upale kože i pankreasa.

U uslovima hronične upale moguće je da dođe do razvoja malignih ćelija. Na osnovu toga zaključuje se da statini mogu da budu dobra zaštita od određenih oblika karcinoma, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

Snižava nivoe lipida

U eksperimentima na miševima pitavastatin je sprečio inflamaciju izazvanu upalom kože i pankreasa. Pitavastatin je lek iz klase statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze, snižava nivoe lipida i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Hronična upala najveći je faktor rizika za pojavu karcinoma – smatra dr Shawn Demehri iz Massachusetts General Hospital i profesor dermatologije sa Harvard Medical School.

Jedan protein stimuliše upalne procese

Dr Demehri kaže da je tim stručnjaka istraživao, kako toksini iz životne sredine pokreću hronične upale u koži i pankreasu? Ispitivane su sigurne i efikasne terapije, koje bi mogle da blokiraju delovanje toksina, suzbiju hroničnu upalu koja na kraju može da dovede do pojave karcinoma.

Studija se oslanjala na ćelijske linije, životinjske modele, uzorke ljudskog tkiva i epidemiološke podatke. Eksperimenti na ćelijama pokazali su da toksini iz životne sredine (alergeni i hemijski iritanti) dovode do lučenja interleukina-33 (IL-33), proteina koji stimuliše upale kože i pankreasa.

Statini koji umanjuju rizik od raka pankreasa

U uzorcima tkiva pacijenata sa hroničnim pankreatitisom (upalom) i karcinomom pankreasa IL-33 je bio prekomerno eksprimiran, u odnosu na normalno tkivo pankreasa. Stručnjaci su analizirali i zdravstvene podatke više od 200 miliona ljudi širom Severne Amerike i Evrope i zaključili da je kod osoba na terapiji pitavastatinom bio značajno manji rizik od razvoja raka pankresa ili hroničnog pankreatitisa.

Traže se novi terapijski pristupi

Stručnjaci zato smatraju da bi pitavastatin bio siguran i efektivan način zaustavljanja prekomerne produkcije IL-33 i na taj način i suzbijanja hronične upale i kasnijeg razvoja određenih karcinoma.

– Cilj je da ispitamo delovanje statina kod hronične upale jetre i gastrointestinalnog trakta, da otkrijemo nove terapeutske pristupe koji bi mogli da deluju na hroničnu upalu i spreče razvoj raka –  rekao je Demehri.

Ovo istraživanje podržali su Burroughs Wellcome Fund, LEO Foundation,  Sidney Kimmel Foundation i National Institutes of Health.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo