Naslovna / Zdravlje

Hronična upala daje znake koje uopšte ne očekujemo

Priredio/la: I. V. |14:30 - 27. 06. 2022.

I pored klasičnih simptoma kao što su bol, umor, depresija, gojenje ili gubitak težine… hronična upala može i kroz druga stanja da nam ukaže da se telo već dugo bori sa nekom infekcijom

hronična upala Hronična upala može da izazove i neke neočekivane simptone Foto: Shutterstock

Hronična upala je sporo, dugotrajno zapaljenje koje može da traje nekoliko meseci ili čak nekoliko godina. Odnosi se na proces tela koji se bori protiv infekcija i toksina. Kada nešto ošteti naše ćelije, telo oslobađa hemikalije koje pokreću odgovor imunološkog sistema. Taj odgovor podrazumeva oslobađanje antitela i proteina, kao i povećan protok krvi u oštećeno područje.  Hronična upala se dešava kada se ovaj odgovor zadrži, ostavljajući naše telo u stalnom stanju pripravnosti. I pored klasičnih simptoma kao što su bol, umor, depresija, gojenje ili gubitak težine… hronična upala može da ispolji i kroz znake koje u stvari uopšte ne očekujemo.

Hronična upala ima klasične, ali i neuobičajene simptome

Problemi sa ravnotežomHronične inflamatorne bolesti uzrok su što naše telo preterano reaguje i, u nekim slučajevima, napada samo sebe. Kod multiple skleroze, na primer, imuni sistem tela napada nervne obloge što otežava prolazak nervnih signala. Može da se oseti vrtoglavica ili gubitak ravnoteže, posebno kada čovek hoda.

Insulinska rezistencija – Insulin pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, a upala može da utiče na to koliko dobro funkcioniše insulin, iako još uvek nije jasno zašto. Insulinska rezistencija može da bude uzrok porasta šećera u krvi, što može da ošteti nerve i krvne sudove. To stanje može da dovede i do razvoja dijabetesa. Tada mogu da se osete trnci u stopalima ili žeđ i umor.

Slabost mišića – Ponekad naš imuni sistem greškom napadne i izazove upalu mišića (miozitis) što bi moglo da počne da razbija mišićna vlakna i dovede do slabosti. Obično se dešava polako, najčešće u predelu torzoa, ramenima i kukovima. U nekim slučajevima, možda će nekome biti teško da obavi čak i jednostavne stvari kao što su hodanje, kupanje i gutanje.

Dijareja – Inflamatorna bolest creva javlja se u dva glavna oblika, kao ulcerozni kolitis i Kronova bolest. U oba slučaja, imuni sistem preterano reaguje i izaziva upalu debelog i tankog creva, a dijareja je problem koji može da se javi. Drugi su mučnina, bol u zglobovima, temperatura i osip na koži.

Bol u krstima – Kod ankilozirajućeg spondilitisa, hronična upala obično napada kičmu. Ponekad zahvati i kukove, vrat, kolena ili grudi. Može da se javi bol i ukočenost u donjem delu leđa, posebno ujutru. U ozbiljnim slučajevima dešava se da čovek ostane i nepokretan. Potrebno je obavezno posetiti lekara ako se primeti bilo kakav simptom od navedenih, jer što se pre uspostavi dijagnoza i odredi tretman, stanje će se lakše kontrolisati.

Stalni osećaj umora – Ako osećate da ste uvek umorni to je jedan od tipičnih znakova dugotrajne upale i čest znak inflamatornih bolesti kao što su fibromialgija, multipla skleroza, lupus i reumatoidni artritis. Nagli pad energije trebalo bi da bude razlog da se zakaže lekarski pregled jer to možeda bude znak osnovne bolesti i može da se leči.

Livedo Reticularis osip – Ljubičasti, mramorni osip izgleda isprepleten, poput čipke. Inflamatorna stanja (poput lupusa i antifosfolipidnog sindroma) mogu da izazovu Livedo Reticularis osip, najčešće na rukama i nogama, a više se primećuje na hladnoći. Što se tiče samog osipa, tu ne može mnogo da se uradi kako bi se lečio, lekar možda može da leči problem koji ga uzrokuje.

Stvrdnjavanje arterija (arterioskleroza) – Kada se čovek goji ili provodi mnogo vremena konzumirajući cigarete, telo će odreagovati upalom. Može da uzrokuje nakupljanje masnog plaka na unutrašnjim zidovima arterija ili arteriosklerozu, koja je glavni uzrok srčanog i moždanog udara.

Zgrušavanja krvi – Upala usled traume, operacije ili bolesti poput antifosfolipidnog sindroma može da prouzrokuje previše zgrušavanja krvi ili hiperkoagulaciju. Ovo stanje može da izazove  oticanje i dovede do ozbiljnijih posledica kao što su moždani udar, srčani udar ili plućna embolija. Nije uvek lako uočiti hiperkoagulaciju, a lekaru će možda trebati neko vreme kako bi otkrio šta je  izaziva.

Suvo okoTo je uobičajeni simptom upale. Sjogrenov sindrom, na primer, utiče na pljuvačne i suzne žlezde i izaziva svrab ili peckanje u očima, otok pljuvačne žlezde i suvoću u nosu i grlu.

Neurološki problemi – Pamćenje i sposobnost razmišljanja verovatno će biti pogođeni ako telo pokaže znake hronične upale. Naučnici nastavljaju da proučavaju ovu povezanost, a prvi nalazi ukazuju da zapaljenje može doprineti do pojave Alchajmerove bolesti i drugim stanjima koja izazivaju demenciju, posebno kod starijih osoba. lekari preporučuju zdravu ishranu, poput mediteranske kako bi se ublažila upalna stanja mozak duže održao oštrim.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jon
3:12, 28. 06. 2022.
Odgovori

A lecenje, nista o tome!

Danica
5:15, 28. 06. 2022.
Odgovori

Ne patim, ni od jedne, napred navedene bolesti.

Dragana
10:53, 28. 06. 2022.
Odgovori

Hvala sto ste to podelili sa nama. Znaci nam mnogo.

Luka
17:08, 28. 06. 2022.
Odgovori

Pa sto se onda uopste i javljas

Lili Lala
0:18, 29. 06. 2022.
Odgovori

Da, imala sam 3x trombozu, a prethodila joj je operacija kuka, pa tumora…a poslije visok pritisak, te dijabetes.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo