Naslovna / Zdravlje

Kako bolje da spavamo kada su visoke temperature savetuju stručnjaci

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 29. 07. 2024.

Visoke temperature mogu da poremete naš san, što zauzvrat može da šteti našem opštem zdravlju

velike vrućine i spavanje Studije pokazuju da visoke temperature otežavaju da utonemo u san i održimo neometan i kvalitetan san, što šteti našem opštem zdravlju Foto Shutterstock

Godina 2023. bila je najtoplija godina ikada zabeležena, a 2024. verovatno će je nadmašiti. Prognostičari predviđaju još jedno vrelo leto u većem delu zemlje sa natprosečnim temperaturama, što smo svi već iskusili. Studije pokazuju da visoke temperature otežavaju da utonemo u san i održimo neometan i kvalitetan san, što šteti imunološkom sistemu, kardiovaskularnom sistemu, kognitivnoj sposobnosti i raspoloženju.

Značaj sna za naše opšte zdravlje

– San je važan za brojne oblasti našeg uspešnog funkcionisanja u budnom stanju. Omogućava nam da se probudimo osveženi i produktivni. Važan je za naše odnose, za način na koji se ophodimo prema našim voljenima i za naše zdravlje u brojnim oblastima – kaže dr Rebecca Robbins, naučnik za spavanje u Brigham and Women’s Hospital i docent na Harvard Medical School.

Tokom noći, telo prolazi kroz različite faze sna. Pošto je regulacija telesne temperature manje efikasna tokom određenih faza, vrućina u sobi mogla bi da nas probudi kako bi naše telo ponovo moglo da započne termoregulaciju, kaže dr Robbins i dodaje da je „temperatura zato tako važna komponenta zdravog noćnog sna”.

Dr Robbins preporučuje da temperatura u spavaćoj sobi bude između 18 i 20℃ za optimalan san, što nije uvek moguće bez klima-uređaja i povećanja računa za struju. Međutim, postoji i nekoliko drugih načina koji mogu da nam pomognu da se rashladimo i bolje spavamo kada su visoke temperature.

Napravite hladnije okruženje za spavanje

Kreativno razmišljanje o okruženju za spavanje može pomoći, pa treba da pokušamo da u našem domu pronađemo mesto koje je „najhladnije i ima najveći protok vazduha”, kaže dr Robbins.

Korišćenje roletni ili zavesa i otvaranje prozora tokom dana može pomoći da se soba rashladi pre spavanja. Upotreba ventilatora takođe može pomoći da se poboljša protok vazduha tokom vrelih letnjih noći.

– Iza ventilatora možemo da stavimo led da bi duvao hladniji vazduh kako bismo barem bolje zaspali – predlaže dr John Saito, stručnjak za medicinu za spavanje u Fountain Valley, Kalifornija.

Koristite lagane, prozračne pidžame i rashladne jastuke

Pidžame i posteljina napravljeni od prozračnih materijala kao što su pamuk i lan mogu pomoći da se telo rashladi, kaže dr Monica Kalra, lekar opšte prakse u Memorial Herman u Šugar Landu, Teksas.

Rashladni naddušeci ili jastuci takođe mogu pomoći u snižavanju temperature. „Rashladni jastuci sadrže gelove koji apsorbuju telesnu toplotu i održavaju glavu i vrat hladnim tokom cele noći,” objašnjava dr Kalra.

Stavljanje pakovanja leda ispod jastuka nije najbolja opcija, ali možete držati led na noćnom ormariću kako bismo ga koristili po potrebi. Dr Robbins predlaže da u blizini držimo peškir i led da bi rashladili ruke i čelo pre spavanja ako imamo problem da zaspimo.

Tuširanje mlakom vodom

Iako nam se tuširanje hladnom vodom čini kao očigledan način da se brzo rashladimo, studije su pokazale da kupanje toplom vodom nekoliko sati pre spavanja može da pomogne da zaspimo. Međutim, voda ne bi trebalo da bude previše topla, napominje dr Carl W. Bazil, profesor neurologije na Columbia University Medical Center.

– Topao tuš pomoći će telu da uđe u režim hlađenja, za koji znamo da može da pomogne u poboljšanju sna jer temperatura tela obično pada tokom noći. Ali ako je previše topla može samo pogoršati znojenje i nelagodnost u previše toploj spavaćoj sobi. U tom slučaju, blago hladno tuširanje moglo bi da bude bolje – kaže dr Bazil.

Praktikujte dobru higijenu spavanja

Nije uvek moguće stvoriti savršeno okruženje za spavanje, pogotovo u vrelim danima. Održavanje dobre, uobičajene rutine odlaska na spavanje je i dalje je suštinski važno tokom leta, jer stres i anksioznost mogu smanjiti kvalitet sna.

Stručnjaci za spavanje kažu da opšte navike u vezi sa higijenom spavanja – kao što su pridržavanje doslednog vremena za spavanje i isključivanje ekrana sat vremena pre spavanja – mogu da pomognu da bolje spavamo, čak i po vrućem vremenu.

– Treba izbegavati jelo blizu vremena za spavanje, kao i alkohol, ali treba uključiti vreme za opuštanje i relaksaciju pre spavanja, jer je to dobro za sve nas, ali posebno ako nas brine da ćemo bog visokih temperatura imati poteškoće sa spavanjem – kaže dr Robbins.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo