Naslovna / Zdravlje

Šta se dešava u našem organizmu tokom svake faze sna

Priredio/la: V.St.|19:00 - 27. 09. 2023.

Naše telo prolazi kroz četiri faze sna. Ovaj ciklus dešava se više puta tokom noći u različitim vremenskim intervalima, svaki u rasponu od 70 do 120 minuta. Faze se generalno ponavljaju oko četiri puta da bi za svaku bilo dovoljno vremena tokom perioda spavanja od 7 do 9 sati

faze sna Ciklusi koroz koje prolazimo tokm sna igraju ključnu ulogu u oporavku organizma, pamćenju, učenju i emocionalnom balansu Foto: Shutterstock

Tokom noći naš organizam dok spavamo prolazi kroz nekoliko faza sna, a svaku od njih karakteriše određeni nivo aktivnosti mozga, mišića i drugih fizioloških procesa. Evo šta se dešava u organizmu tokom svake faze sna:

I faza uspavljivanja (NREM 1): Ovo je početna faza sna, kada prelazimo iz budnog stanja u san. U ovoj fazi, možete se osećati kao da ste između sna i budnosti. Aktivnost mozga usporava, a mišići opuštaju. Oči se takođe postepeno zatvaraju.

II faza lakog sna (NREM 2): Ova faza je dublja od prve. Aktivnost mozga i mišići se i dalje smiruju, a srčani ritam i disanje postaju ravnomerniji. Tokom ove faze, telo priprema se za dublje faze sna

III duboka faza sna (NREM 3): Ova faza obično se naziva dubokim snom ili delta snom. Aktivnost mozga je najniža u ovom trenutku, a telo se odmara i obnavlja. Ovo je faza kada su snovi i noćne more najmanje verovatni. Tokom ove faze, naše telo obnavlja energiju i ćelije, tkiva i mišiće. Zato se, zahvaljujući ovoj fazi, narednog dana osećamo budno i osveženo.

IV faza REM sna (Rapid Eye Movement): Ova faza sna je posebno interesantna jer se u njoj javljaju intenzivni snovi. Aktivnost mozga u REM fazi sna slična je aktivnosti u budnom stanju. Tokom ove faze, oči se brzo pokreću (stoga naziv „brzi pokret očiju“) i mišići, osim mišića za disanje i srčanih mišića, su privremeno paralizovani. Tokom REM faze sna česta sanjamo. Tokom ove faze mozak takođe obrađuje informacije, što je čini važnom za učenje i pamćenje.

Važno je napomenuti da se REM faza sna produžava kako noć odmiče, pa je veći deo dubokog sna obično u prvom delu noći, dok se u drugom delu noći provodi više vremena u REM fazi sna. Ovi ciklusi igraju ključnu ulogu u oporavku organizma, pamćenju, učenju i emocionalnom balansu. Nedostatak određenih faza sna može dovesti do različitih problema kako sa spavanjem tako i sa zdravljem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo