Naslovna / Zdravlje

Koja je najbolja temperatura u sobi za spavanje

Priredio/la: S.St.|19:00 - 22. 12. 2023.

Za zdrav san neophodno je da spavamo u udobnom okruženju

temperatura spavaće sobe Dete takođe treba da spava u mračnom i tihom okruženju kako bi imalo zdrav san Foto Shutterstock

Temperatura u sobi za spavanje treba da bude oko 18°C, što je idealno. Temperatura tela smanjuje se tokom spavanja, a sveža, ali ne hladna soba pomoći će nam da se osećamo udobno i održimo dobar san tokom cele noći. Bebama će možda biti potrebna nešto viša sobna temperatura za spavanje, ali ne više od nekoliko dodatnih stepeni kako se njihova tela ne bi pregrejala.

Šta kaže nauka

Postoje naučni razlozi zašto je sobna temperatura od oko 18,3°C optimalna za dobar noćni san. Ovo je u vezi sa regulacijom unutrašnje temperature našeg tela.

Unutrašnja temperatura našeg tela menja se tokom perioda od 24 sata. Ovo je poznato kao cirkadijalni ritam. Telo počinje da se zagreva tačno kada odemo u krevet i nastavlja da se hladi dok ne dostigne najnižu tačku blizu zore, oko 5 sati ujutro. Telo se hladi širenjem krvnih sudova u koži. Kada naša temperatura noću počne da pada, možda ćemo primetiti da su nam ruke i stopala u početku topliji. To je zato što naše telo pušta toplotu da kroz njih „pobegne” kako bi smanjilo temperaturu našeg jezgra.

Ako je temperatura u okruženju za spavanje previsoka ili suviše hladna, to može uticati na pad unutrašnje temperature našeg tela i uzrokovati poremećaj sna.

Jedna studija iz 2012. godine otkrila je da je temperatura sobe u kojoj spavamo jedan od najvažnijih faktora u postizanju kvalitetnog sna.

U okiviru druge studije pregledani su podaci 765.000 ispitanika i zaključeno je da većina ljudi ima abnormalne obrasce spavanja tokom toplijih letnjih meseci kada je možda teže održavati prostorije za spavanje na optimalnoj temperaturi. Ovo može uticati na sposobnost tela da se noću hladi.

Temperatura u sobi u kojoj spavaju bebe

Okruženje u kome spavaju bebe ne mora drastično da se razlikuje. Termostat može da se podesi na temperaturu višu za stepen ili dva, tako da u prostoriji bude između 15,6 i 20° C, a da beba bude adekvatno obučena.

Uopšteno govoreći, trebalo bi da se izbegava pregrevanje bebe jer to može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bebe treba da spavaju u sobi koja je malo toplija od naše:

  • ne mogu da regulišu svoju temperaturu tako lako kao odrasli
  • ne spavaju sa toliko pokrivača da bi smanjili rizik od SIDS-a

Beba treba da spava u svom krevecu i u vreći za spavanje. Vreće za spavanje mogu biti napravljene od hladnijeg ili toplijeg materijala i mogu da se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Beba ne bi trebalo da ima kapicu u zatvorenom prostoru, jer ona utiče na unutrašnju telesnu temperaturu i može inhibirati sposobnost bebe da se ohladi.

Da biste bili sigurni da beba nije prevruća treba da joj dodirnete zadnji deo vrata ili stomak tokom spavanja. Ako im je koža vruća ili znojava, skinite sloj odeće. Dete takođe treba da spava u mračnom i tihom okruženju kako bi imalo zdrav san.

Previše toplo ili suviše hladno

Temperature izvan udobnih uslova za spavanje mogu uticati na ukupni san na različite načine.

Previše toplo

Možemo da imamo nemiran san kada je sobna temperatura iznad optimalne temperature za spavanje. Ovaj nemirni san u vrućoj prostoriji može biti uzrokovan smanjenjem vašeg sna „sporog talasa” ili sna sa brzim pokretima očiju (REM). Osim toplote, vlaga takođe može doprineti problemima sa spavanjem.

Suviše hladno

U principu, hladnoća neće uticati na naš ciklus spavanja, ali može da nam oteža da zaspimo i da utiče na druge aspekte našeg zdravlja. Ako nam je previše hladno tokom sna, naše telo može da promeni svoj srčani autonomni odgovor.

Još malo saveta za spavanje

Dobar san je od vitalnog značaja za dobro funkcionisanje našeg tela, tako da je uspostavljanje okruženja za zdrav san veoma važno. Evo nekoliko saveta za stvaranje okruženja koje doprinosi kvalitetnom snu.

Regulišite sobnu temperaturu

Postoji nekoliko načina da obezbedite da temperatura u vašoj sobi noću ostane između 15,6 i 19,4°C:

  • podesite kućni termostat da spusti temperaturu tokom noći dok spavate
  • otvorite prozore ili uključite klima uređaj ili grejanje ako temperatura poraste ili padne izvan idealnog raspona za spavanje
  • uključite klima uređaj ili ventilator tokom toplih meseci da spustite temperaturu i omogućite cirkulaciju vazduha

Menjajte posteljinu u skladu sa godišnjim dobima

Udoban jorgan koji koristite u januaru neće biti prikladan kada dođe leto. Lagano ćebe možete da koristite tokom vrućih meseci kako biste izbegli pregrevanje. Isto tako, zbog jake hladnoće možda ćete na nekoliko dana ili nedelja morati dodate još jedno ćebe preko jorgana da biste se zagrejali.

Izbegavajte kofein popodne ili uveče

Konzumiranje kafe, čaja ili gaziranog pića sa kofeinom popodne i uveče može da nam oteža da noću zaspimo. Umesto toga, pijte napitke bez kofeina nakon određenog doba dana da biste izbegli da ostanete budni kada je vreme za spavanje.

Spavaća soba treba da bude tamna

Vaša spavaća soba noću, kada legnete da spavate, treba da bude kao pećina. Spustite roletne na prozorima ili navucite zavese kako biste sprečili uličnu ili sunčevu svetlost da uđe u sobu.

Trebalo bi iz spavaće sobe da uklonite i elektronske uređaje koji emituju svetlost (trepćuća svetla, kompjuterski monitori ili telefoni).

Treba da vlada tišina

U spavaćoj sobi ne bi trebalo da bude buke koja bi mogla da nas odvrati od spavanja ili da nas probudi usred noći. Uređaje koji proizvode zvuke držite dalje od spavaće sobe.

Uspostavite rutinu spavanja

Cirkadijalni ritam našeg tela uspostavlja redovnu rutinu za naše telo i trebalo bi da je se pridržavamo da bismo imali zdrav san. Trebalo bi da svaki dan na spavanje idemo u isto vreme. Isključite svoje uređaje ili druge ekrane koji emituju plavo svetlo pola sata ili sat pre spavanja. Pre nego što ugasite svetlo mogli biste da čitate knjigu ili da uradite nešto umirujuće kao što su vežbe disanja ili meditacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
РВ
20:00, 22. 12. 2023.
Odgovori

Немам услове за тако нешто

Tesla
0:49, 24. 12. 2023.
Odgovori

Statement se sa ovim tekstom napisano je dosta dobrih I poucnih matrijala.Hvala I srecni praznici.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo