Naslovna / Zdravlje

Karcinom dojke: Novi lekovi donose veću šansu za oporavak

Piše: Ljubica Petrović|7:00 - 23. 08. 2024.

– Novi lekovi i personalizovani pristup u lečenju karcinoma dojke u Srbiji donose značajan napredak, omogućavajući pacijentima da dobiju terapije prilagođene specifičnostima njihove bolesti – kaže prof. dr Jasna Trifunović

novi lekovi Prof. dr Jasna Trifunović: Postoje protokoli o dozama i ciklusima i tokom terapije se rade kontrole, da bi se proverio terapijski efekat Foto: Shutterstock/Lj. Petrović

Novi lekovi i personalizovan pristup donose napredak u lečenju karcinoma dojke u Srbiji. Zahvaljujući najnovijim dostignućima u medicini, pacijenti sada imaju pristup terapijama koje su usklađene sa individualnim karakteristikama njihove bolesti. Prof. dr Jasna Trifunović, pomoćnica direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, objašnjava kako su novi lekovi i multidisciplinarni pristup promenili način na koji se leči karcinom dojke.

Dobijanjem novih lekova za lečenje karcinoma dojke, može da se kaže da obolele lečimo po svetskim protokolima. Pacijentkinje sada imaju pristup terapijama koje su usklađene sa individualnim karakteristikama njihove bolesti, kaže na početku razgovora profesorka dr Jasna Trifunović.

Novi lekovi i personalizovana terapija

Prema rečima sagovornice eKlinika portala prof. dr Jasne Trifunović, u prošlosti je za lečenje svih karcinoma, pa i dojke, terapija bila ograničena na hemioterapiju i hormonske terapije. Tokom 90-ih godina su stigle nove target terapije i nove mutacije, koje su omogućile primenu novih lekova.

Neki lekovi koji su nedavno dobijeni daju se posle operacije. Lečenje je komplikovano i mora sve da se sagleda, kako bi se donela odluka o lečenju. Videćemo kako će se pokazati oni lekovi koje smo tek sada počeli da dajemo, a pratimo i nuspojave – kazala je profesorka Trifunović.

Kada su nove terapije ključne za agresivne tumore

Naša sagovornica naglašava da sada imamo dosta lekova za karcinom dojke, kao i terapija za neke biološke tipove tumora koji su vrlo agresivni. Objašnjava da u Institutu imaju konzilijum i preoperativni i postoperativni, na kojima se donose odluke o operaciji i terapiji za svakog pacijenta.

– Danas imamo nove terapije i nove lekove, ali i nove tretmane. Terapija zavisi od karakteristika tumora i karakteristika pacijenta. Imamo lekove koji se daju pre operacije, neoadjuvantne, pa nakon njih ide operacija. Ima terapija koje se daju posle operacije, što opet zavisi od karakteristika tumora i karakteristika pacijenta. Lečenje zavisi i od stadijuma bolesti, dostupnosti terapije. Rani karcinom može da se izleči kada je dobra terapija i kada se daje u pravo vreme – objasnila je dr Trifunović.

Multidisciplinarni pristup kao ključ za uspešno lečenje

Kada je reč o novim lekovima, daju se kod takvih tumora koji predstavljaju agresivnu bolest. Može da se daje terapija preoperativno i to je kod lokalno uznapredovalih tumora, koji su u drugom ili trećem stadijumu i to je hemioterapija u kombinaciji sa antiher2 terapijom, ako se radi o her2 pozitivnim karcinomima.

Multidisciplinarni tim pravi program lečenja, a u njemu su hirurg, radiolog, radijacioni onkolog, medikalni onkolog i patolog i oni prave plan lečenja za svakog pacijenta. Nekad se zakaže i vanredni konzilijum, kako ne bi bilo čekanja i da tretman počne što pre. Lečenje i strategija lečenja su da se dobro lekovi daju što pre – istakla je dr Trifunović.

Protokoli i kontrole: Prilagođavanje terapije individualnim potrebama

Postoje protokoli o dozama i ciklusima i tokom terapije se rade kontrole, da bi se proverio terapijski efekat. Ukoliko je terapija dobra, nastavlja se, a ako nije dobra onda se menja prema preporukama navodi dr Trifunović.

Antiher2 imaju od ranije u Institutu, a sada su dobili drugačiju aplikaciju i imaju dva leka u jednom. Daje se subkutano, pod kožu, što je lakše i pacijentima i osoblju..

Procenjuje se rizik od povratka bolesti i tim pacijentima ide i hemioterapija i imunoterapija, ako su u visokom riziku za ponovo javljanje bolesti. Plan lečenja se pravi nakon operacije u zavisnosti od patohistološkog nalaza, odnosno od toga da li se tumor skroz povukao, da li su se povukle limfne žlezde i kakav je status limfnih žlezda. Neki koji su sa her2 dobijaju samo hormonsku ili imunoterapiju.

BRCA mutacije: Personalizovana terapija za pacijentkinje sa genetskim predispozicijama

Sve zavisi od toga kako pacijent reaguje. Bitno je da imamo mogućnosti da damo lekove posle operacije, ali to zavisi od dodatnih karakteristika karcinoma dojke, kao što je na primer BRCA mutacija. Te mutacije su najčešće genetske mutacije kod karcinoma dojke, a povezane su sa agresivnim kliničkim i biološkim karakteristikama tumora. One su češće prisutne kod određenih tipova karcinoma dojke i takvi pacijenti se onda leče određenim terapijama koje utičuna lečenje pacijenata sa BRCA mutacijom. I taj lek smo sada dobili – navodi dr Trifunović.

U Institutu testiraju pacijente na BRCA mutaciju, a takođe i procenjuju koji pacijenti su kandidati za test BRCA mutacije. Ti rezultati su jako bitni za donošenje odluke o lečenju.

Klinička istraživanja kao putokaz

Ranija klinička istraživanja pokazala su uspešnost lečenja i produženje preživljavanja, kao i smanjivanje rizika od ponovne pojave bolesti. U zavisnosti od stadijuma, rizik za ponovo pojavljivanje može da bude za pet ili 20 godina. Da bi se smanjio taj rizik, pacijenti dobijaju sve te terapije i tačno se zna koji lek ide za koju vrstu  tumora. Dobili smo i lek za tumore koji nisu BRCA mutirani i taj lek im produžava život – ispričala je dr Trifunović.

Pacijenti koji imaju metastatsku bolest i od ranije imaju terapiju, ali sada ima i novih lekova za njih. Prvo je potrebno da se sprovede testiranje kako bi se utvrdilo da li pacijent ima benefit od novog leka, zaključila je profesorka Trifunović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Petrović Biljana
10:02, 26. 08. 2024.
Odgovori

Prije dva mjeseca otklonjena mi je Kijeva dojka i limfni čvorovi u školi.Buo je invazivne adeno karcinom.Na konzilijum onkologa određena mi je hormonska terapija femizol,jedna tableta dnevno.Kontrola za dva mjeseca.Pripremila sam nalaze i u toku ove nedjelje idem na kontrolu.Brine me jesu li mi odredili dobru terapiju

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo