Zdravlje

Muškarci zaraženi visokorizičnim tipom HPV virusa mogu da ostanu neplodni

Priredio/la: I. V.

HPV virus povećava rizik od genitalnih bradavica i karcinoma penisa, anusa, usta i grla kod zaraženih muškaraca, ali i uvećava procenat "mrtve sperme"

Muškarci zaraženi nekim od visokorizičnih tipova HPV virusa mogli bi u budućnosti da imaju problem sa potomstvom, otkrili su argentinski naučnici sa Universidad Nacional de Córdoba. Nova studija, objavljena u Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, navodi da visokorizični HPV genotipovi imaju mnogo negativnih efekata na plodnost muškaraca.

Zbog HVP virusa razvija se oko 95 odsto slučajeva karcinoma

Rak grlića materice, četvrti najčešći tip karcinoma kod žena, uzrokuje oko 350.000 smrtnih slučajeva svake godine, uglavnom u siromašnim i slabo razvijenim zemljama. Poznato je da infekcija humanim papiloma virusom (HPV) izaziva 95 odsto ovih slučajeva. Organi javnog zdravstva u 37 zemalja trenutno vakcinišu devojčice između devet i 14 godina, pre nego što postanu seksualno aktivne.

Takođe je poznato da HPV povećava rizik od genitalnih bradavica i karcinoma penisa, anusa, usta i grla kod zaraženih muškaraca, što je jedan od razloga zašto Svetska zdravstvena organizacija savetuje da dečaci, takođe, treba da se vakcinišu protiv HPV virusa. Međutim, naučnici ističu da postoji čitav niz potencijalnih efekata HPV virusa kod muškaraca i dečaka koji je još uvek nepoznat.

– U ovoj studiji pokazujemo da je genitalna HPV infekcija veoma rasprostranjena kod muškaraca, sa promenljivim efektima na zapaljenje sperme i njen kvalitet u zavisnosti od inficirajućeg virusnog genotipa. Konkretno, izgleda da infekcije uzrokovane visokorizičnim HPV genotipovima imaju više negativnih efekata na plodnost muškaraca i sposobnost imunog sistema da očisti infekciju – objašnjava dr Virginia Rivero, viši autor nove studije i profesor na Universidad Nacional de Córdoba.

Identifikovano više od 200 različitih HPV genotipova

Do sada je identifikovano više od 200 različitih HPV genotipova, tipično klasifikovanih u visokorizične (HR-HPV) i niskorizične (LR-HPV). HR-HPV genotip može da se otkrije u približno 100 odsto karcinoma grlića materice kod žena i u visokom procentu analnoh i genitalnog, raka  usta i grla kod žena i muškaraca. LR-HPV genotip obično može da se otkrije u abnormalnim, ali benignim ćelijama grlića materice kod žena, i bradavicama na površini larinksa i genitalija kod oba pola, ali bez izazivanja karcinoma.

Dr Rivero i njene kolege proučavali su efekte HPV virusa u muškoj populaciji u Argentini – proučavana je grupa od 205 odraslih muškaraca koji su bili pacijenti jedne urološko-androloške klinike radi početne procene plodnosti ili problema urinarnog trakta između 2018. i 2021. godine. Nijedan od njih nije bio vakcinisan protiv HPV virusa.

Učesnici studije davali su uzorak ejakulata, a PCR testom je utvrđeno prisustvo ili odsustvo HPV i drugih polno prenosivih infekcija. Među 205 analiziranih pojedinaca, 19 odsto je bilo pozitivno na HPV. Konkretno, 20 muškaraca je klasifikovano kao pozitivno na HR-HPV, dok je 7 identifikovano kao pozitivno na LR-HPV. Ove HPV pozitivne osobe su upoređene sa 43 muškarca bez otkrivenih infekcija. Utvrđeno je da je još 12 muškaraca pozitivno na HPV, ali njihov genotip nije mogao da budu određen zbog malog virusnog opterećenja. Većina muškaraca pozitivnih na HPV bilo je zaraženo samo jednim genotipom, ali tri muškarca su istovremeno nosila dva genotipa.

Zbog HR-HPV virusa muškarci imaju veći procenat „mrtve sperme“

Prvo, istraživači su proučavali uzorke sperme sa nizom rutinskih metoda analize, kako je preporučila SZO. Prateći ove kriterijume, nisu našli dokaze o razlici u kvalitetu sperme između tri grupe. Međutim, pokazalo se da je tvrdnja da muškaraci zaraženi HPV virusom nemaju problema sa plodnošću – daleko od potpune slike. Kada su dr Rivero i kolege pregledali uzorke fokusiranijim metodama visoke rezolucije, bili su iznenađeni kada su otkrili da muškarci pozitivni na HR-HPV imaju značajno manji broj CD45+ belih krvnih zrnaca (leukocita) u spermi. Takođe su pronašli dokaze da sperma muškaraca pozitivnih na HR-HPV može da trpi česta oštećenja od oksidativnog stresa, sudeći po njihovoj povećanoj proizvodnji reaktivnih vrsta kiseonika (ROS).

Naučnici objašnjavaju da dok su niski nivoi reaktivnih vrsta kiseonika proizvod normalne funkcije spermatozoida, povišeni nivoi mogu da dovedu do rupture ćelijske membrane, prekida u DNK i nekontrolisane i neprogramirane ćelijske smrti. I, zaista, istraživači su pokazali da muškarci pozitivni na HR-HPV virus imaju veći procenat „mrtve sperme“.

– Zaključili smo da muškarci zaraženi visokorizičnim HR-HPV virusom, ali ne i oni inficirani LR-HPV, pokazuju povećan procenat „mrtve sperme“ zbog oksidativnog stresa i oslabljenog lokalnog imunološkog odgovora u urogenitalnom traktu. Ovi rezultati pokazuju da bi muškarci pozitivni na HR-HPV mogli da imaju narušenu plodnost i problem sa reproduktivnim zdravljem odnosno potomstvom – zaključuje dr Rivero.