Zdravlje

GGT enzim daje uvid u zdravlje jetre i žučnih kanala, koje su normalne vrednosti?

Priredio/la: D. T.

Ovaj enzim transportuje aminokiseline i peptide kroz ćelijsku membranu, ima ulogu i u stvaranju glutatona, antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog stresa

GGT (gama glutamil transferaza) je enzim kojeg ima najviše u jetri. Vrednosti GGT ispituju se kada je potrebno dijagnostikovati ili isključiti mogućnost bolesti jetre i/ ili žučnih kanala. Povišeni nivoi nisu uvek znak oštećenja jetre, koje se ne utvrđuje samo na osnovu ove jedne analize, navode stručnjaci Cleveland Clinic. Najveće koncentracije gama glutamil transferaza su u jetri, ali ovaj enzim je prisutan i u drugim organima.

Na šta ukazuju povišene vrednosti?

Lekari skreću pažnju da povišene vrednosti GGT jesu često indikator poremećaja rada jetre, žučnih kamenaca, alkoholnog hepatitisa, ciroze, infekcije jetre. GGT može u bitnoj meri da uputi na bolest jetre, ali povišene vrednosti ovog enzima primećuju se i kod kardiovaskularnih i pacijenata sa povišenim šećerom u krvi, posle upotrebe nekih lekova, alkohola.

Veće vrednosti GGT  dospevaju u krvotok, ako dođe do oštećenja jetre i žučnih kanala. Viši nivoi ovog enzima jetre uočavaju se posle primene lekova kao što su kao što su fenobarbital, fenitoin ili varfarin.

Enzim je najzastupljeniji u jetri

Gama-glumatil transferaza ima najveće koncentracije u jetri, ali može da se nađe i u mozgu, pankreasu, bubrezima, epitelu tankog creva, prostati. Ovaj enzim transportuje aminokiseline i peptide kroz ćelijsku membranu, ima ulogu i u stvaranju glutatona, antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i obezbeđuje pravilan rad jetre.

GGT test krvi najčešće se koristi u dijagnostici bolesti jetre i/ ili žučnih kanala. Kako bi se tačno utvrdilo o čemu je reč pored GGT vrednosti, mere se i ALT, AST, ALP i bilirubin. Na primer, kod pacijenata koji imaju oštećenje jetre ili žučnih kanala viši su i nivoi ALP i GGT. Kod osoba koje imaju bolest kostiju povišene su vrednosti samo ALP, dok su GGT enzimi u granicama normale.

Pored GGT potrebne su uglavnom i dodatne analize

Bolesti jetre su najčešće praćene sledećim znacima i simptomima: mučnina i/ili povraćanje, bol u stomaku, žutica, umor, svrab, gubitak apetita.

Skoro 75 odsto osoba koje su zavisne od alkohola imaju povišene nivoe GGT, pa se kod ovih osoba i pacijenata sa alkoholnim hepatitisom putem ovog testa prati stanje bolesti.

24 sata pre testa ne sme da se konzumira alkohol

Kako bi se utvrdile vrednosti GGT pacijentu se uzima uzorak krvi. Bitno je pre ovog testa da kažemo lekaru da li uzimamo neke lekove ili suplemente. Moguće je da lekar savetuje da na izvesno vreme ne uzimamo lek ili suplement.  Čak i male količine alkohola mogu da povećaju nivoe, zato se savetuje da se 24 sata pre testa ne konzumira alkohol.

Koje su normalne vrednosti?

Normalne vrednosti GGT su između 10 – 61 U/L za muškarce i  5 do 36 U/L za žene, vrednosti zavise od laboratorije u kojoj se mere i obično su kod žena nešto niži nivoi GGT. Ekstremno visoke vrednosti GGT su iznad 200 U/L.

Viši nivoi GGT mogu da ukažu na bolest jetre, što su viši nivoi oštećenje jetre je teže, ali sam rezultat ne može da otkrije tačnu vrstu bolesti jetre. Smanjene vrednosti nisu od kliničkog značaja i u nekim slučajevima mogu da budu posledica manjka proteina ili genetskih bolesti.

Povišeni nivoi ne prate samo bolesti jetre

Viši nivoi GGT se zapažaju kod pacijenata sa hepatitisom, posebno virusnim i alkoholnim, kod ciroze jetre, holestaze (blokade žučnih kanala jetre), bezalkoholne bolesti jetre, ishemije jetre, karcinoma jetre.

Povišene vrednosti registruju se i kod osoba koje imaju akutni i hronični pankreatitis, dijabetes, kod gojaznih osoba, kardiovaskularnih pacijenata, lica koja koriste velike količine alkohola, pušača. Antiinflamantorni lekovi, antiepileptici, mogu da dovedu do povišenih rezultata.

Kako mogu da se regulišu povišene vrednosti?

U slučaju da se otkriju veće vrednosti GGT enzima, pored terapije koju će dati stručno lice, zdrave životne navike mogu da mnogo pomognu u regulaciji nivoa GGT. Pre svega potrebno je izbegavati, svesti na najmanju meru, ili prestati sa upotrebom alkohola. Voće, nemasni proteini, celovite žitarice mogu da budu od velike koristi, kao i redovna fizička aktivnost. Bitno je i kontrolisati i primenu lekova. Sve se radi u saradnji sa lekarom specijalistom, koji će dati najbolju preporuku prilagođenu individualnim potrebama pacijenta.