Naslovna / Fitness

Redovna fizička aktivnost ima 7 koristi za zdravlje

Priredio/la: I. V. |9:00 - 30. 04. 2023.

Ako želite da se osećate bolje, da imate više energije i čak da „dodate po neku godinicu svom životu“ , stručnjaci preporučuju 7 jednostavnih načina koji će obezbediti zdrav i srećniji život

fizička aktivnost Vežbanjem se osećamo bolje, imamo više energije, a i može da nam doda po neku godinu života Foto: Shutterstock

Redovna fizička aktivnost može da nam pomogne da steknemo ili unapredimo „kondiciju za život“. Bilo da ste početnik, koji tek počinje da se bavi fitnesom, na primer, ili ste „fanatik“ za  vežbanje, stručnjaci ističu da je dobro zaokružen program treninga od suštinskog značaja. Kondicioni trening, kako kažu, balansira 5 elemenata dobrog zdravlja, a plan vežbanja treba da uključuje – aerobnu kondiciju, trening snage, vežbe za jezgro, trening ravnoteže i fleksibilnost i istezanje.

Fizička aktivnost čini da se osećamo bolje i duže živimo

Ako želite da se osećate bolje, da imate više energije i čak da dodate po neku godinu svom životu, stručnjaci izdvajaju 7 načina na koje vežbanje to može da nam obezbedi:

1. Vežbanje se kontroliše telesna težina

Vežbanje može da nam pomogne u kontroli težine, spreči nagomilavanje kilograma ili pomogne da skinemo višak kilograma. Redovnom fizičkom aktivnošću sagorevaju se kalorije, a što je  aktivnost intenzivnija, sagoreva se više kalorija.

2. Vežbanjem se borimo protiv srčanih oboljenja

Fizička aktivnost povećava lipoproteine visoke gustine, odnosno HDL ili „dobar“ holesterol, i smanjuju se nezdravi trigliceridi. Na ovaj način se održava nesmetan protok krvi, što smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

3. Vežbanje poboljšava raspoloženje

Fizička aktivnost stimuliše razne supstance u mozgu zbog kojih se osećamo srećnije, opuštenije i manje anksiozno. Takođe, kada čovek redovno vežba, ima i bolju liniju pa se samim tim i oseća  bolje u vezi sa svojim izgledom, što može da poveća i samopouzdanje.

4. Vežbanje povećava energiju i fizičku kondiciju

Redovna fizička aktivnost može da poboljša snagu mišića i poveća izdržljivost. Vežbanjem se tkivimima obezbeđejue dovoljno kiseonika i hranljivih materija i pomaže kardiovaskularnom sistemu da efikasnije funkcioniše. A kada se zdravlje srca i pluća poboljša, čovek ima više energije za svakodnevne poslove.

5. Vežbanje podstiče bolji san

Redovna fizička aktivnost može da nam pomogne da brže zaspimo, bolje spavamo i probudimo se odmorni. .

6. Vežbanje vraća „iskru“ u seksualni život

Kada se zbroje sve dobrobiti fizičke aktivnosti dolazimo do formule da vežbanje može da poboljša  nivo energije i poveća samopouzdanje u fizički izgled, a sve to zajedno poboljšava seksualni život. Redovna fizička aktivnost takođe može da poveća uzbuđenje kod žena, a manje je verovatno da će  muškarci koji redovno vežbaju imati problema sa erektilnom disfunkcijom, nego muškarci koji ne vežbaju.

7. Vežbanje može da bude zabavno i socijalno poželjno

Vežbanje i fizička aktivnost mogu da budu veoma prijatni za ljudski organizam, Naime, vežbanje nam daje priliku da se opustimo, uživate na otvorenom ili jednostavno učestvujemo u aktivnostima koje nas čine srećnim. Fizička aktivnost takođe može da nam pomogne da se povežemo sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju i tako širimo socijalni krug.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo