Pojačana otpornost na alkohol, tolerancija na velike količine alkohola zavisi od više činilaca kao što su opšte zdravstveno stanje, ukupna telesna masa, metabolizam. Smatra se da muškarci bolje podnose alkohol od žena. Veruje se i da osobe koje konzumiraju veće količine alkohola vremenom steknu otpornost na alkohol. Nova studija naglašava da je pojačana otpornost na alkohol mit koji vodi u sve veća psihička i fizička oštećenja organizma. To što neko, posle pet piva i dva vinjaka, ne zapliće jezikom dok govori i normalno hoda ne znači da “puca od zdravlja”.
Organizam se prilagođava većim dozama alkohola
Organizam se postepeno prilagođava većim dozama alkohola i posle izvesnog vremena brže metaboliše alkohol. Može da deluje i manje opijeno od osobe koja je popila istu količinu žestokog pića. Hroničan unos alkohola povećava toleranciju organizma koji se prilagođava na određene količine alkohola, dolazi do smanjenja stimulacije receptora i otpornosti.
Studija objavljena u recenziranom akademskom časopisu Alcoholism Clinical and Experimental Research razotkriva najčešće zablude o upotrebi alkohola. Alkohol na sve nas isto deluje i nekontrolisana upotreba alkohola možda će osposobiti telo za veću toleranciju, ali na kraju alkohol će štetno delovati na zdravlje i biti okidač za oštećenja i vitalnih organa. Ranija istraživanja uglavnom su tvrdila da osobe koje češće i u većim količinama koriste alkohol imaju pojačanu otpornost. Nova studija tvrdi da prethodna istraživanja nisu na pravi način ispitala prag osetljivosti na alkohol.
Tri grupe učesnika
Istraživači sa Univerziteta u Čikagu okupili su tri grupe učesnika starosti između 21 i 35 godina. Svi učesnici ispitivanja imali su različite navike kada je u pitanju konzumacija alkohola. Prvu grupu su činile osobe koje su konzumirale do 6 pića na nedeljnom nivou ili manje, drugu osobe koje su pile najmanje 10 alkoholnih pića tokom svake nedelje, sa jednom do pet epizoda značajnije upotrebe alkohola u toku sedam dana. Treća grupa bila je sastavljena od osoba koje su zloupotrebljavale alkohol, koristile 28 porcija alkohola nedeljno i imale epizode značajnije upotrebe alkohola najmanje 11 puta mesečno.
Manje oštećenje motoričkih veština
Pre testiranja svi su dobili užinu i alkoholno piće. Dva dana pre testa učesnici ispitivanja nisu koristili alkohol, bila im je zabranjena i konzumacija hrane, kofeina i cigareta tri sata pre testiranja.
Kada su koristili standardnu dozu alkohola za intoksikaciju, učesnici istraživanja sa poremećajem upotrebe alkohola bili su manje oštećeni u pogledu motoričkih veština i kognitivnih sposobnosti, u odnosu na grupe koje su inače konzumirale manje količine alkoholnih pića.
Količine alkohola koje su date svim učesnicima testa (četiri ili pet pića) bile su dovoljne, da pri upravljanju motornim vozilima, dobiju kaznu za vožnju pod dejstvom alkohola.
Veća zdravstvena oštećenja i posle manjih doza
Vođe ovog istraživanja ipak su zabeležile i da osobe koje zloupotrebljavaju alkohol, trpe veća zdravstvena oštećenja i posle za njihove uslove manjih količina pića, četiri do pet. Organizatori istraživanja veruju da bi studija mogla da bude od pomoći da bolje razumemo uticaj alkohola na organizam i sprečimo smrtne ishode od nekontrolisane upotrebe alkohola.
Moguće telesne povrede i saobraćajne nesreće
Svako pijanstvo veliki je zdravstveni i finansijski problem za porodice i društvo u celini. Istraživači navode da veruju da mogu da edukuju alkoholičare koji uglavnom misle da dobro podnose veće doze alkohola. Pored ozbiljnih zdravstvenih problema koji često nečujno oštećuju organizam, uvek su moguće telesne povrede i saobraćajne nesreće.
I pored toga što osobe koje su navikle na veću količinu alkohola misle da dobro podnose alkohol, one nisu sposobne da se koncentrišu i brzo reaguju. Ne postoji osoba kojoj alkohol, posle izvesnog vremena neće oštetiti zdravlje. Pored najčešće opasne ciroze jetre, mogu se javiti neuropatije i oštećenja mozga.