Naslovna / Zdravlje

Manjak vitamina B1 može biti uzrok teškog gubitka pamćenja

Priredio/la: D. T.|11:00 - 09. 12. 2022.

Procenjuje se da 80 odsto pacijenata sa dijagnozom zavisnosti od alkohola ne apsorbuje dovoljne količine tiamina, supstance koja neophodna kako bi organizam pretvorio ugljene hidrate u energiju

manjak vitaima B1 Manjak vitamina B1 loše utiče kako dobro funkcionisanje mozga i srca Foto: Shutterstock/Canva

Manjak vitamina B1, zloupotreba alkohola i neuhranjenost mogu da dovedu do pojave retkog Vernike-Korsakovljevog sindroma, poremećaja funkcije mozga koji nekada zahteva neodložnu medicinsku intervenciju. Do bolesti dolazi zbog ozbiljnog nedostatka tiamina (vitamina B1), esencijalnog vitamina, koji je neophodan organizmu u procesu pretvaranja hranjivih materija u energiju.

Konfuzija, poremećaj pamćenja, problemi s očima

Ovaj sindrom prate dve faze, Vernikeova encefalopatija, iznenadni i ozbiljan (akutni) poremećaj mozga i Korsakovljev sindrom, dugotrajni (hronični) poremećaj pamćenja. Stanje je nazvano po nemačkom neurologu Karlu Vernikeu i ruskom neuropsihijatru Sergeju Korsakovu.

Nelečena Vernikeova encefalopatija u većini slučajeva se razvija u Korsakovljev sindrom. Obično ljudi sa Vernikeovom encefalopatijom imaju simptome kofuzije sa dezorijentacijom, poremećaj pažnje, pate od apatije, javljaju se i problema s očima u vidu paralize očnih mišića. Usled slabljenja mišića pokreti tela su neorganizovani, nespretni, smanjenja je ravnoteža.

Bolesnik može biti i u smrtnoj opasnosti

Korsakovljev sindrom karakterističan je po poremećajima pamćenja, posebno je oštećeno kratkoročno pamćenje, pacijent ne može da pamti nove informacije, javljaju se i promene ponašanja. Stanje je najprisutnije kod alkoholičara, ali može se javiti i kod bolesnih od AIDS-a i različitih malignih bolesti. Ovaj tip demencije je ipak ređi od Alzheimera i vaskularne demencije.

Ukoliko se ne prepozna i ne leči, vremenom se usled Vernike-Korsakovljevog sindroma stanje pacijenta pogoršava, a u najtežim slučajevima bolesnik može biti i u smrtnoj opasnosti. Hitno lečenje tiaminom je neophodno, jer on može ublažiti simptome i sprečiti trajno oštećenje pamćenja i drugih moždanih funkcija.

Manjak vitamina B1 utiče loše na srce i mozak

Prema podacima Clevelnad Clinic, Vernike-Korsakovljev sindrom pogađa uglavnom muškarce između 30 i 70 godina. Većina slučajeva je povezana sa zloupotrebom alkohola. Dugotrajna i nekontrolisana upotreba alkohola iritira stomak i probavni trakt, ometa sposobnost organizma da apsorbuje važne vitamine.

Procenjuje se da 80 odsto pacijenata sa dijagnozom zavisnosti od alkohola ne apsorbuje dovoljne količine tiamina, supstance koja neophodna kako bi organizam pretvorio ugljene hidrate u energiju. Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje srca i dobro funkcionisanje mozga.

Bolest moguća i kod osoba koje ne koriste alkohol

Sindrom se može javiti i kod osoba koje iz određenih uslova ne mogu pravilno da apsorbuju hranu. Može se razviti i kao neželjeni efekat hemioterapije. Faktori rizika su i bolesti creva ili želuca, uključujući inflamatornu bolest creva, ekstremno visok nivo tiroidnih hormona (tireotoksikoza).

Stanje može biti uzrokovano i određenim genetskim promenama, ali i srčanom insuficijencijencijom koja se leči diuretičkom terapijom tokom dužeg perioda, Ova bolest nekada je posledica otkazivanjem bubrega, jer dugotrajna dijaliza smanjuje sposobnost tela da apsorbuje tiamin. Vernike-Korsakovljev sindrom je moguć i u uslovima manjka zdrave hrane, posle povraćanja i ekstremne mučnine u trudnoći.

Bolesnik opisuje izmišljene događaje

Korsakovljev sindrom često je praćen i konfabulacijama, stanjem u kojem bolesnik opisuje izmišljene događaje i na taj način pokušava da nadoknadi gubitke u memoriji, moguće su vidne i slušne halucinacije. Prisutna je amnezija ili nemogućnost formiranja novih sećanja, uočavaju se promene ponašanja praćenje besom i uznemirenošću. Pacijent je dezorijentisan, umoran, letargičan, pati od nedostatka pažnje.

Uobičajeni znaci Vernikeove encefalopatije su problemi sa ravnotežom ili gubitak koordinacije pokreta, konfuzija, pospanost. Moguć je i ekstremni gubitak telesne toplote (hipotermija) kao i problemi sa srcem, uključujući ubrzan rad srca (tahikardiju) ili nizak krvni pritisak (hipotenzija). Česti su i problemi s očima, kao što su abnormalni pokreti očiju, dupli vid, opušteni kapak, paraliza ili slabost mišića oka (oftalmoplegija).

Kako se dijagnostikuje stanje?

Rano otkrivanje Vernike-Korsakovljevog sindroma je od ključnog značaja za tok lečenja. Stanje se dijagnostikuje fizičkim pregledom. Stručnjacima je nekada teško da otkriju bolest, jer pacijent nije u stanju da sarađuje zbog gubitka pamćenja. Bitno je da stručnjak utvrdi da li postoji zloupotreba alkohola, neuhranjenost, manjak vitamina B1.

Stručnjak upućuje pacijenta na analize krvi i proveru nivoa šećera i tiamina, proverava se funkcija jetre. U nekim slučajevima biće neophodan i test kojim se meri nivo ugljen-dioksida i kiseonika u krvi, kompletna krvna slika, toksikološki skrining, CT, EKG, magnetna rezonanca.

Kako se leči manjak vitamina B1?

Vernike-Korsakovljev sindrom nije izlečiv, ali simptomi se mogu ublažiti. U mnogim slučajevima, lečenje može usporiti napredovanje simptoma kao što su konfuzija, problemi sa očima i koordinacija mišića. Stanje se leči dodacima vitamina B1 u obliku tableta i injekcija, određenim načinom ishrane. Leči se ako je prisutna i zavisnost od alkohola.

Bolest se može sprečiti ograničavanjem konzumacije alkohola, odgovarajućom ishranom, suplementacija vitamia B1 može biti od koristi kod osoba zavisnih od alkohola. U većini namirnica prisutne su male količine tiamina, kojeg nešto više ima u nemasnoj svinjetini, govedini, živinskom mesu. Tiamina ima i u pirinaču iz punog zrna, mahunarkama, pšeničnim klicama, pivskom kvascu, orasima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jašo
11:42, 10. 12. 2022.
Odgovori

Odličan članak . Koji specijalista se bavi ovim problemom? Endoktrinolog , urolog ….?
Postoje li tablete sa B1 u apoteci ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo