Naslovna / Zdravlje

Ciroza jetre ne napada samo osobe koje piju alkohol, izazivaju je još neke bolesti i okolnosti

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 02. 08. 2022.

Različita stanja koja ostavljaju ožiljke na jetri, potencijalni su uzročnici ciroze organa koji je zadužen za filtriranje otpadnih i toksičnih materija iz našeg tela

ciroza jetre Ciroza jetre nastaje kao posledica ožiljaka koji oštete jetru i sprečavaju je da filtrira toksine i druge štetne materije Foto: Shutterstock

Ciroza jetre je oblik teške bolesti ovog organa. Iako se često misli da je najvažniji uzrok ciroze prekomerni unos alkohola, to je daleko od istine. Naime, neka stanja poput zapušenih žučnih kanala, ili uzimanje lekova i suplemenata, mogu našu jetru ozbiljno da oštete.

Kako dolazi do ciroze ovog organa

Cirozu jetre karakterišu oštećenja, odnosno ožiljci koji zamenjuju njeno zdravo tkivo. Ovaj proces na kraju blokira protok krvi i otežava jetri filtriranje toksina, kao i ulogu u razgradnji hranljivih materija i lekova. Jetra takođe neće biti u mogućnosti ni da proizvoditi proteine i druge supstance dovoljno brzo da se zadovolje potrebe našeg tela. Dugoročno, može da dođe i do njenog potpunog otkazivanja.

Simptomi koje daje ciroza jetre

Moguće je da u početku razvijanja bolesti možda nećete imati nikakve probleme. Međutim, kako ciroza bude napredovala, osećate se umornije i gubiti apetit.

Koža se takođe menja. Može početi da svrbi, dobija žutu boju i bude podložnije pojavi modrica. Mokraća je tamnija, a stomak i noge mogu da budu natečeni od viška tečnosti. Neki ljudi osećaju jaku mučninu, postaju konfuzni i zaboravni.

Prekomerna upotreba alkohola i ciroza jetre

Ako se konzumiraju velike količine alkohola, jetra može da otekne, i da zadržava, odnosno taloži više masnoća. To dovodi do ciroze. Ovo posebno važi za osobe koje piju svakodnevno, više godina. 

Količina alkohola koja izaziva oštećenje jetre različita je za svaku osobu. Zbog toga su česti slučajevi da neko ko pije više ne dobije cirozu, a neko ko je unosio neuporedivno manje alkohola, dobije bolest.

Nealkoholna masna bolest jetre takođe dovodi do ciroze jetre

Ne samo alkohol, već i druge okolnosti izazivaju nakupljanje masnoća u našoj jetri. Za nastanak nealkoholne masne bolesti jetre veći je rizik ako je osoba gojazna ili ima dijabete, visok holesterol ili visok krvni pritisak.

Kada dođe do oštećenja jetre, u ovom slučaju se radi o nealkoholnom steatohepatitisu (NASH). Simptomi su gubitak težine, umor, slabost, izražene sitne vene ili svrab kože.

Hepatitis C kao uzrok ciroze

Ako imate hepatitis C šest meseci ili duže, radi se o hroničnom hepatitisu koji može da dovede i do ciroze. Virus hepatitisa C je najčešći uzrok hroničnog hepatitisa, mada postoje i drugi, kao što su autoimune bolesti, lekovi, bakterije ili virusi.

Hepatitis C se često širi i kada korisnici psihoaktivnih supstanci droga dele i koriste već korišćene igle. Međutim, možete ga dobiti i nakon nezaštićenog intimnog odnosa sa nekim ko je zaražen.

Problemi sa žučnim kanalima

Žučni kanali su u obliku malih cevi sprovode žuč od od jetre do žučne kese. Da bi se taj proces odvijao kako treba, potrebno je da budu prohodni. Ako se suze ili blokiraju, to može da izazove upalu i da ošteti jetru.

Na koji način će lekari reagovati i osloboditi žučne kanale zavisi od uzroka, a opcije su lekovi ili neke manje intervencije.

Uzrok: lekovi i suplementi

Neki lekovi koji se koriste za artritis i za tuberkulozu mogu da oštete jetru i da dovedu do ciroze. Isti slučaj je sa pojedinim antibioticima, kao i sa statinima.

Takođe, genetska predispozicija, opšte zdravstveno stanje, ishrana i suplementi, mogu da budu okidač za promene u radu jetre. Ako vam se čini da ste zbog nekih novih propisanih lekova umorni, imate mučninu, svrab, ili se jednostavno osećate loše, javite se lekaru.

Ugrušci, genetika i druge stvari koje ugrožavaju jetru

Svako stanje koje ostavlja ožiljke na jetri potencijalni je uzročnik ciroze. Krvni ugrušci mogu da utiču na protok krvi u ovaj organ ili unutar njega. I naš imuni sistem može da pokrene proces u kome greškom napada sopstvene ćelije, a tako dolazi do autoimunih bolesti.

Moguće je da jetra jednostavno ne može normalno da razgradi određene hranljive materije, poput gvožđa ili bakra. Ponekad za višak masnoća ili pojavu ožiljaka nema očiglednog razloga, pa se pripisuju genetici. Druga stanja koja mogu dovesti do ciroze su autoimuni hepatitis, hemohromatoza, hepatitis B i srčana insuficijencija.

Kako se leči ciroza jetre

Ne postoji lek za izlečenje ožiljaka koji su već na našoj jetri, ali ciroza može da se  uspori ili zaustavi. Ako ste zavisnik od alkohola, raspitajte se o opcijama lečenja. Gubitak težine je od velike pomoći kod masne jetre. Lekovi saniraju infekcije, probleme sa žučnim kanalima ili autoimune poremećaje.

Poverenje u lekara i redovno pridržavanje terapije doprineće što boljoj funkciji bolesne jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksija de Vir
11:34, 03. 08. 2022.
Odgovori

Imam hep. C vec vise od godinu dana,i hvala Bogu nemam nijedno ostecenje jetre.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo