Naslovna / Zdravlje

Vodice za ispiranje usta nisu zamena za redovnu higijenu: Mogu li da nam garantuju svež dah tokom dana

Priredio/la: D. T.|9:00 - 27. 08. 2024.

Tečnost za ispiranje usta propisuje se kada je iz raznih razloga otežana higijena usne duplje i zuba, posle oralne hirurgije, kod fizičkog ili psihičkog hendikepa

vodice za usta Postoje i mnogo blaže tečnosti za usta, prirodni preparati, na primer rastvor slane vode, žalfija, nana, peršun Foto: Shutterstock

Vodice za ispiranje usta bitan su deo higijene usne duplje, ali nisu zamena za četkicu za zube, pastu, interdentalne četkice i konac za zube. Uglavnom se koriste kao deo redovne higijene i sredstvo koje će obezbediti svež dah. Stručnjaci skreću pažnju da vodice za ispiranje usta i pored toga što deluju na bakterije koje uzrokuju loš zadah nisu uvek delotvorne.

Vodice sa dodatkom fluora

Postoje antibakterijske tečnosti za ispiranje usta koje sprečavaju delovanje bakterija i mogu da budu delotvorne kod bolesti desni ili pojave afti. Vodice sa dodatkom fluora, uz četkicu i pastu za zube mogu da spreče razvoj karijesa, postoje i proizvodi sa natrijum fluoridom koje štite od plaka.

Na tržištu se može naći i kozmetička vodica za ispiranje usta, uglavnom za maskiranje lošeg zadaha.

Šta je hlorheksidin?

Tečnosti za ispiranje usta sadrže aktivne sastojke, hlorheksidin se dobija, na primer, na recept. Sprečava taloženje dentalnog plaka, koristi se kao pomoćno sredstvo u prevenciji i lečenju gingivitisa.

Lekari ga propisuju i pacijentima kada je iz raznih razloga otežana higijena usne duplje i zuba, posle oralne hirurgije, kod fizičkog ili psihičkog hendikepa, za lečenje afti i oralne kandidijaze. Eterična ulja su sastojak vodica za ispiranje usta imaju antibakterijska svojstva i uglavnom se prave od nane.

Kada je moguća iritacija usne duplje?

Bilo bi dobro da se posavetujemo sa stomatologom kada je u pitanju izbor tečnosti za ispiranje usta. Na primer suva usta, mogu da budu posledica nedovoljnog unosa tečnosti, ali i primene nekih lekova, simptom su i loše kontrole šećera u krvi.

Tečnost za ispiranje usta sa dodatkom alkohola može u ovim situacijama da dodatno isuši usnu duplju. Vodice sa većim procentom alkohola mogu da i kod osoba bez zdravstvenih problema dovedu do dodatne suvoće i iritacije.

Faktori rizika

I hlorheksidin koji se dobija na lekarski recept može da naruši ravnotežu dobrih bakterija u usnoj duplji, usled čega dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nagriza zubnu gleđ. Javljaju se i izolovani slučajevi prebojenost jezika i zuba, oticanja parotidne (pljuvačne ) žlezde.

Sve studije naglašavaju da vodice za ispiranje usta mogu da uklone loš dah, da deluju na gingivitis, ali da nikako ne mogu da zamene četkicu za zube i pastu. Pojedine studije proučavale su faktore rizika koji mogu da se jave posle neselektivne primene vodice za ispiranje usta.

Neke studije tvrde da suviše česta upotreba može da poveća rizik od razvoja dijabetesa. Naglašava se da vodice za ispiranje usta ne predstavljaju značajan rizik ako se koriste jednom dnevno.

Pojedina istraživanja napominju da vodice za usta, posebno u sadejstvu sa nikotinom i alkoholom, mogu da budu podloga za razvoj oralnog karcinoma. Isto se naglašava da sve zavisi od učestalosti primene. Kao najčešće neželjene reakcije dugotrajne upotrebe navode se promene boje zuba i jezika, iritacija sluzokože, izmene čula ukusa.

Zašto loš zadah u nekim slučajevima neće nestati?

Stručnjaci naglašavaju da postoje i mnogo blaže tečnosti za usta, prirodni preparati, na primer rastvor slane vode, žalfija, nana, peršun. Savet je da se izbegavaju proizvodi na bazi alkohola.

Tečnosti za ispiranje usta uglavnom se koriste zbog lošeg zadaha, s tim da ova neprijatnost neće nestati ako je halitoza posledica karijesa koji se ne leči, kamenca, problema sa želucem i varenjem, ili upotrebe nekih lekova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo