Naslovna / Prirodna medicina

Prirodne tečnosti za ispiranje usta skidaju zubni plak, osvežavaju dah, smiruju upale…

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 24. 09. 2021.

Tečnost za ispiranje usta ne morate da kupujete, možete da ih napravitesami. Predlažemo ove narodne recepte

ispiranje usta-tečnost- prirodna sredstva za usta Prirodne tečnosti ne sadrže hemijske supstance,  a deluju umirujuće i antibakterijski Foto: Shutterstock

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta, i kada nemate neki problem, redovna oralna higijena usta i zuba, kao i redovni odlasci zubaru, bitan su deo opšteg dobrog zdravlja. Na tržištu su prisutne razne brendirane vodice za negu usta  ispiranjem, ali i priroda nudi neka, kako kažu iskustva, veoma dobra rešenja koja ne sadrže hemijske supstance,  a deluju umirujuće i antibakterijski, zbog svojih svojstava. Pre svakog ispiranja usne duplje, ove prirodne vodice treba promućkati.

Slana voda

Najjednostavnija i najpristupačnija vodica za ispiranje pravi se tako što se pomeša šolja destilovane vode sa ravnom kašičicom soli i isto toliko sode bikarbone. Isperite usta ovom tečnošću ujutru i uveče, nekoliko puta.

Propolis i nana

Korisna dejstva propolisa poznata su od davnina. Spada u prirodne antibiotike širokog spektra, a deluje i antivirusno, i kao prirodni antiseptik i antimikotik. U njemu se nalazi velika količina minerala, vitamina, oligoelemenata i esencijalnih kiselina koje učestvuju u podizanju imuniteta i lečenju brojnih oboljenja. Inače, propolis ne može da se proizvede u veštačkim uslovima. 

Skuvajte čaj od listića nane, procedite i ohladite ga, pa dodajte ili tridesetak kapi propolisa ili deo pčelinjeg saća, koji ćete izdrobiti. Držite na tamnom i hladnom mestu, a pre ispiranja usta, tečnost dobro promućkajte.

Jabukovo sirće i eterično ulje vanile

Jabukovo sirće uklanja zubni plak, slana voda uništava mikrobe i bakterije, a miris vanile će vam osvežiti dah. U šolju slane vode dodajte dve supene kašike jabukovog sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja vanile. Pre ispiranja obavezno promućkajte.

Žalfija (kadulja)

I žaljfija ima jaka antizapaljenska i antibiotska svojstva. Uz to, učestvuje u regulaciji rada hormona, problema sa varenjem i pojačanim znojenjem. Sadrži 10 odsto ukupnih dnevnih preporučenih količina vitamina K, magnezijum, bakar, cink, vitamine A, C i E, kofeinsku, hlorogensku i rozmarinsku kiselinu, kao i rutin. Žalfija je efikasna u uklanjanju zubnog plaka, a može da pomogne u uništavanju streptokoke i kandide (za koju je potvrđeno da izaziva karijes). Pomaže kod upale desni, čireva i ranica u ustima, zubnih apscesa i infekcije grla.

Tečnost za ispiranje usta od žalfije je zapravo čaj od ove biljke, koji kuvate isto kao i svaki drugi čaj, uz zadržavanje u grlu, grgoljanje i ispiranje nekoliko puta dnevno.

Cimet i karanfilić

Ulja cimeta i karanfilića štite od karijesa, a kombinacija mirisa će vam održavati dah svežim. Najviše 15 kapi cimetovog ulja ukapajte u šolju destilovanje vode, i dodajte istu količinu kapi ulja karanfilića. Dobro promućkajte i ispirajte usta više puta dnevno.

Soda bikrabona, nana i peršun

Iseckajte sitno listiće nane i peršuna (svežeg ili sušenog). Destilovanu vodu sipajte u staklenu posudu, pa dodajte kašiku sode bikarbone i smesu nane i peršuna (količine procenite sami, u zavisnosti od toga koliko vam je tečnosti potrebno). Tegla je dobro rešenje jer možete da je zatvorite i promućkate sve pre ispiranja usta, nekoliko puta dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zlatoje
8:17, 28. 09. 2021.
Odgovori

vrlo korisni saveti i preporuke,samo napred.Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo