Naslovna / Zdravlje

Urinarne infekcije se često vraćaju, a mogu da ih iskomplikuju neke namirnice

Priredio/la: D. T.|9:00 - 09. 09. 2024.

Moguće je da se simptomi smire već posle dva dana primene antibiotika, ali odsustvo simptome ne znači da mikroorganizama koji su krivci za infekciju više nema u mokraći

urinarne infekcije Nije dozvoljena upotreba alkohola dok smo na terapiji antibioticima Foto: Shutterstock

Urinarne infekcije obično su u skoro 90 odsto slučajeva posledica razmnožavanja bakterija, koje mogu da zahvate gornji urinarni trakt (bubrege) i donji urinarni trakt (bešiku, mokraćne kanale, prostatu, testise). Najčešći krivac je bakterija Escherichia Coli. Blagovremeno lečenje može da spreči moguće komplikacije i vraćanje bolesti. Pored odgovarajućih lekova stanje mora da se reguliše i zdravim navikama. Potrebno je da konzumiramo adekvatne količine vode, ne odlažemo mokrenje, ali i vodimo računa o načinu ishrane. Začinjenje namirnice, kofein, mogu u nekim situacijama da otežaju proces oporavka.

Može li hrana da utiče na razvoj urinarne infekcije?

Stručnjaci skreću pažnju da način ishrane nije bitan faktor rizika kada se radi o urinarnim infekcijama, ali smatraju da kada već dođe do zdravstvenog problema valja izbegavati neke namirnice, kako bi se telo što kvalitetnije oporavilo od infekcije. Pojedine namirnice mogu dodatno da iritiraju mokraćnu bešiku i uspore proces lečenja, veruju neki doktori.

Začini

Začini mogu da dodatno iritiraju urinarni sistem. Paprika može da dovede do problema, ne preporučuje se ni paradajz dok traje urinarna infekcija.

Čokolada

Čokolada sadrži šećer, kakao i malo kofeina koji je i diuretik, što može da dodatno iritira već osetljivu bešiku. Preporuka je da biramo tamnije čokolade sa većim sadržajem kakaa, koji sadrži antioksidanse koji mogu da otežaju razvoj bakterija zbog kojih dolazi do urinarne infekcije.

Slatka pića

Slatka pića mogu doprineti razvoju urinarnih infekcija. Šećer povećava kiselost urina i podstiče razvoj bakterija. Potrebno je da ograničimo unos raznih industrijskih sokova, uključujući i sok od pomorandže, limunadu. Sok od brusnice često se predstavlja kao način prevencije i bržeg i boljeg lečenja urinarnih infekcija. Ovaj sok je dozvoljen, ali savet lekara je da dobro pročitamo etiketu pre kupovine i da izaberemo prirodan sok od brusnice bez dodatka i šećera.

Potrebno je izbegavati i kofein tokom infekcije, ali i alkoholna pića, mešanje pića, kokteli sa dodacima šećera mogu da iritiraju bešiku. Nije dozvoljena upotreba alkohola dok smo na terapiji antibioticima. Moguće su interakcije u vidu mučnine, nervoznog stomaka, povraćanja, dijareje i na kraju komplikacije stanja.

Povišen pH kao znak urinarne infekcije

Kako bismo prevenirali razvoj peska ili kamena u bubregu, bitno je da pH vrednost urina bude  blago alkalan. Kada su pH vrednosti urina manje dolazi do skupljanja kristala kalcijum-oksalata, mokraćne kiseline i cistina u urinu,  što sve može da bude uvod u razvoj oksalatnog, uratnog i cistinskog kamena u bubregu. Normalne vrednost pH urina su 4,5 do 8,0, a zavise od načina ishrane, metabolizma. Povišen pH može da bude znak urinarne infekcije. Savet je da dok se lečimo izbegavamo industrijske sokove, prerađena mesa, sir, začine.

Kako se piju antibiotici?

Urinarne infekcije leče se zdravim navikama, ali i antibioticima. Potrebno je da pažljivo slušamo uputstva lekara i popijemo propisanu dozu antibiotika. Moguće je da se simptomi smire već posle dva dana primene antibiotika, ali odsustvo simptome ne znači da mikroorganizama koji su krivci za infekciju više nema u mokraći. Ukoliko ne popijemo do kraja odgovarajuću dozu antibiotika dolazi do umnožavana bakterija i povratka bolesti.

Vitamin C, higijena

Lekari savetuju adekvatne količine vode, koje dodatno ispiraju bakterije iz bešike. Ne smemo da odlažemo potrebu za mokrenjem, bitno je da održavamo dobru higijenu, da redovno peremo genitalije i da mokrimo posle seksualnog odnosa. Ne savetuju se intimni sprejevi, kupke, mirišljavi toalet papir. Jaki sapuni mogu da nadraže uretru (mokraćnu cev)  i genitalije.

Pojedini stručnjaci savetuju vitamin C, jer se veruje da on povećava kiselost urina i na taj način sprečava razvoj bakterija. Ipak, nema još dovoljno jasnih dokaza da vitamin C može da spreči urinarne infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo