Naslovna / Zdravlje

Lekovi za holesterol nisu samo statini: Kako deluju i kada imaju najviše efekta?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 13. 09. 2024.

Svaki lek deluje na specifični lipid, drugačiji je i sam način dejstva kao i efikasnost

lekovi za holesterol Foto: Shutterstock

Lekovi za holesterol kontrolišu povišene masnoće u krvi i na taj način štite nas od mogućih kardiovaskularnih bolesti i najtežih komplikacija – srčanog ili moždanog udara. Lekovi za holesterol su bitni, ali ne i jedni deo terapije. Lekari kažu da se najbolji rezultati postižu kombinacijom lekova, adekvatnim načinom ishrane, održavanjem normalne telesne težine i fizičkom aktivnošću. Savremena medicina raspolaže širokom paletom lekova za holesterol, tako da se danas uz malo truda povišen holesterol može da snizi. Na taj način se umanjuje rizik od koronarne bolesti srca i srčanog udara, a već postojeće kardiovaskularno oštećenje bolje kontroliše.

Kako deluju lekovi za holesterol?

Postoji više lekova za holesterol, za snižavanje vrednosti „lošeg“ LDL holesterola i triglicerida, dok ima i nekoliko lekova koji povišavaju „dobar“ HDL holesterol. Svaki lek deluje na specifični lipid, drugačiji je i sam način dejstva kao i efikasnost.

Statini

Statini smanjuju proizvodnju holesterola u jetri i tako deluju i na niže vrednosti u krvi. Efikasno snižavaju vrednosti LDL holesterola, štite od teških komplikacija. Lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin, rozuvastatin, deluju na sintezu holesterola u organizmu i smanjuju za 20 do 60 odsto vrednosti lošeg holesterola, snižavaju trigliceride i blago povećavaju HDL holesterol. Bitno je da se uzimaju precizno prema uputstvu lekara.

Inhibitori apsorpcije holesterola

Ukoliko statini ne mogu da snize povišen holesterol savetuju se inhibitori apsorpcije holesterola koji sprečavaju creva da apsorbuju holesterol. Ezetimib je selektivni inhibitor resorpcije holesterola u crevima sa relativno skromnim efektom na redukciju nivoa LDL holesterola, za oko 19 odsto, navode srpski lekari u Nacionalnom vodiču dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje lipidskih poremećaja. Ovaj lek se kao jedini medikament preporučuje u blažim oblicima hiperholesterolemija, kao i u homozigotnoj sitosterolemiji. Najčešće se kombinuje sa statinima i na taj način povećava efekte statina. Lekari kažu da se primenom 10 mg bilo kog statina i 10 mg ezetimiba, postiže smanjenje LDL holesterola kao da je data maksimalna doza statina, zato se savetuje kod težih hiperholesterolemija. Nije potvrđeno da se na ovaj način može da zaustavi progresija promena na karotidnim arterijama, ova kombinacija se ne preporučuje kod osoba sa
bolestima jetre ili s povišenim vrednostima transaminaza, navodi se u Vodiču.

Inaktivatori žučne kiseline

Inaktivatori žučne kiseline vezuju žučnu kiselinu u crevima i smanjuju količinu holesterola koja se apsorbuje iz hrane. Koriste se kod blagih do umereno povišenih vrednosti LDL holesterola. Moguće su neželjene reakcije kao što su nadimanje, mučnina, grčevi, oštećenje jetre.

Najsavremeniji lekovi za holesterol

PCSK9 inhibitori smanjuju LDL onesposobljavanjem specifičnog proteina u jetri. Smatra se da su najsavremeniji lekovi za lečenje povišenog holesterola. U pitanju su biološki lekovi, monoklonska antitela. Američka agencija za hranu i lekove odobrila ih je 2015. godine. Koriste se u obliku injekcija. U kombinaciji sa statinima snižavaju povišen holesterol za čak 60 odsto. PCSK9 inhibitori vezuju se u jetri za proprotein subtilisin keksin 9 konvertazu.

Fibrati i niacin

Fibrati povećavaju HDL holesterol, preporučuju se pacijentima sa povišenim trigliceridima i niskim nivoom HDL holesterola. Niacin je još jedan od lekova koji se koristi kod visokog holesterola, on usporava proizvodnju masnoća u krvi u jetri, povećava nivo HDL holesterola, smanjuje LDL holesterol i trigliceride.

Značaj ishrane i fizičke aktivnosti

Lekari naglašavaju da lekovi za holesterol ne mogu da imaju mnogo efekta ako nisu podržani zdravom ishranom. Pacijentima sa povišenim holesterolom savetuje se da redukuju količine zasićenih masti, crvenih mesa i punomasnih mlečnih proizvoda. Posebno je bitno da se izbegavaju trans masti iz margarina, industrijskih namirnica.

Naglasak bi trebalo da bude na mediteranskom načinu ishrane. Potrebno je izbegavati duvan i alkohol. Savetuje se redovna fizička aktivnost, svakodnevna šetnja u trajanju od najmanje pola sata može da snizi loš, a poveća dobar holesterol  i smanji trigliceride. Predlaže se  30 minuta aerobne aktivnosti 5 do 7 dana nedeljno, na ovaj način može da se reguliše telesna težina i lakše prebrodi svakodnevni stres.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milica
15:32, 13. 09. 2024.
Odgovori

Ja sam prestala da pijem statine i uzimam sanovita medicinsku gljivu reishi .Oporavila sam jetru pa cu da nastavim

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo