Naslovna / Zdravlje

Revolucija u dijagnostici: Novi markeri za rano otkrivanje melanoma

Priredio/la: I.V.|13:00 - 04. 10. 2024.

Rano otkrivanje melanoma može da dovede do ranijih hirurških i terapijskih intervencija, smanjujući tako broj pacijenata sa uznapredovalom bolešću

melanom Melanom je rak kože sa velikom stopom mutacije Foto: Shutterstock

Melanom u najranijim fazama mogao bi da se otkrije uz pomoć antitela specifičnih za tumor, a ovaj napredak mogao bi značajno da poboljša dijagnozu i prognozu identifikovanjem bolesti u najranijim fazama, koje mogu da se leče.

Melanom je rak kože sa velikom stopom mutacije

Nova metoda, predstavljena na  European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) Congress 2024 koristi tumor-specifično profilisanje za otkrivanje antitela jedinstvena za pacijente sa melanomom I i II stadijuma. Melanom, rak kože sa velikom stopom mutacije, proizvodi imunogene markere koji pokreću imuni odgovor, što rezultira proizvodnjom antitela protiv antigena raka testisa (CTAgs). Ovi CTAgs dovodi do proizvodnje specifičnih antitela koja mogu delovati kao rani dijagnostički i prognostički markeri za melanom.

99 odsto pacijaneta bilo pozitivno na novi marker

U ovoj studiji, niz karcinoma je korišćen za analizu i upoređivanje uzoraka krvi od 199 pacijenata sa melanomomstadijuma I i II i 38 zdravih davalaca krvi. Uzorci krvi su sakupljeni pri početnoj dijagnozi i u roku od 30 dana od operacije sa namerom lečenja. Tri identifikovana markera pokazala su visok stepen osetljivosti.

– Ovi rezultati pokazuju da je 99 odsto pacijenata sa melanomom bilo pozitivno na ovaj marker, dok je 82 procenata zdravih osoba tačno identifikovano kao negativno. Dok je 18 odsto zdravih osoba pogrešno identifikovano kao pozitivno na ovaj marker, kombinovanje sa druga dva pomaže u poboljšanju tačnosti – objašnjava dr Cristina Vico-Alonso, vodeći istraživač iz Victorian Melanoma Service u Melburnu.

Melanom ima tumor-agnostičku prirodu

– Jedna značajna prednost ovog raka je njegova tumor-agnostička priroda. Antigeni CTAgs su izraženi u mnogim solidnim tumorima, čineći tako dijagnostički potpis koji je ovde identifikovan primenjivim i izvan melanoma. Međutim, specifična srodna kombinacija antigena ostaje jedinstvena za melanom u poređenju sa drugim čvrstim tumorima – naglašava dr Vico-Alonso.

– Trenutno se koristi niz karcinoma kako bi se identifikovali kandidati za dijagnostički test pan-karcinoma, u početku se fokusirajući na melanom, rak pluća, creva i pankreasa. U prethodnim istraživanjima identifikovali smo jedinstveni potpis antigena kod pacijenata sa uznapredovalim melanomom koji se dovodi u vezu sa agresivnijom bolešću ili metastazama. Nedavno smo takođe identifikovali još jedan poseban antigenski potpis koji razlikuje pacijente sa melanomom III faze koji su doživeli recidiv i one koji nisu – navodi dr Vico-Alonso.

Novo istraživanje može da se uvrsti u skrining pregled

Rano otkrivanje melanoma je i dalje izazov u ​​onkologiji, ali ovo istraživanje predstavlja značajan korak napred, pružajući nadu za efikasnije, neinvazivne dijagnostičke alate. Važno je da rano otkrivanje melanoma može da dovede do ranijih hirurških i terapijskih intervencija, smanjujući broj pacijenata sa uznapredovalom bolešću i poboljšavajući ishode.

– Ovaj metod ranog otkrivanja raka kože mogao bi da se integriše u postojeću praksu skrininga melanoma kako bi pružio dodatne informacije, posebno u neizvesnim slučajevima, potencijalno izbegavajući nepotrebne procedure – ističe dr Vico-Alonso.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo