Zdravlje

Povreda ili pucanje meniskusa leči se na 3 načina: Artroskopija najviše čuva oštećeno tkivo

Priredio/la: I. V.

Svaka aktivnost, koja uzrokuje nasilno uvijanje ili rotiranje kolena, posebno kada se punom težinom oslanjamo na njega, može da dovede do pucanja meniskusa

Povreda meniskusa ili pokidani meniskus jedno je od najčešćih ozleda kolena uzokovana aktivnošću kao što je nasilno uvijanje ili rotiranje kolena, posebno kada se još oslanjamo punom težinom na njega. Svako koleno ima dva dela hrskavice u obliku slova C, koji deluju kao jastuk između potkolenice i butne kosti. Pokidani, pocepani meniskus izaziva bol, otok i ukočenost, blokadu pokretanja kolena i problem da se potpuno ispruži koleno.

Šta je meniskus?

Meniskus je komad čvrste, gumaste hrskavice u obliku slova C, koji deluje kao amortizer između potkolenice i butne kosti. Može da se pokida ako iznenada uvrnemo koleno dok nosimo težinu na njemu. Svaka aktivnost, koja uzrokuje nasilno uvijanje ili rotiranje kolena, posebno kada se punom težinom oslanjamo na njega, može da dovede do pucanja meniskusa. Ta povreda izaziva bol, otok i ukočenost.

Agresivno okretanje ili iznenadno zaustavljanje i okretanje takođe može da pokida meniskus, baš kao i klečanje, čučanje ili podizanje nekog teškog tereta. Rizik je posebno visok za sportiste, posebno one koji učestvuju u kontaktnim sportovima, kao što su fudbal, košarka, rukomet, ali i tenis i skijanje. Naravno, kako čovek stari tako se i koleno „troši“ što automatski povećava rizik od kidanja meniskusa, baš kao i gojaznost. Kod starijih osoba, degenerativne promene kolena mogu da doprinesu kidanju meniskusa sa malo ili bez ikakve traume.

Kako se leči povreda meniskusa?

Povreda meniskusa, jastučića hrskavičave strukture u obliku slova C u zglobu kolena, između zglobnih površina kosti natkolenice (femura) i potkolenice (tibije) najčešća je povreda kolena. Svako koleno ima dva meniskusa, a njegova ozleda je najčešća povreda kolena. Medicina razlikuje dva meniskusa – medijalni, koji se nalazi sa unutašnje strane kolena, i lateralni, sa spoljašnje strane. Povreda meniskusa, odnosno njegovo pucanje, obično se dešava kada čovek uvrne ili okrene natkolenicu dok mu je stopalo ravno postavljeno a koleno savijeno.

Konzervativni tretman, kao što su mirovanje, led i lekovi, ponekad se pokaže kao dovoljan način da se ublaži bol povređenog meniskusa, a i povreda ima vremena da zaraste sama. U drugim slučajevima, međutim, pokidani meniskus zahteva operaciju.

Koji simptomi nam govore da je u pitanju povreda meniskusa?

Ako je došlo do pucanja meniskusa, može da prođe 24 sata ili više pa da se tek onda jave bolovi i otok. U tom slučaju mogu da se razviju sledeći simptomi u kolenu:

  • Potresna senzacija
  • Oticanje ili ukočenost
  • Bol, posebno kada uvijate ili rotirate koleno
  • Poteškoće sa potpunim ispravljanjem kolena
  • Osećaj kao da je koleno zaključano kada pokušate da ga pomerite
  • Osećaj popuštanja kolena.

Artroskopija kolena je česta metoda kojom se leči meniskus

Artroskopija kolena je minimalno invazivna hirurška procedura i često se koristi za lečenje meniskusa. Tokom artroskopije, mala, osvetljena, optička cev (artroskop) se ubacuje kroz mali rez u zglobu. Slike unutrašnjeg dela kolena se zatim projektuju na ekran omogućavajući lekaru da „popravi“ ili iseče pocepani deo meniskusa. Za mlade pacijente, očuvanje što većeg dela meniskusa je važno kako bi se održalo zdravlja kolena. Kada se meniskus ponovo osposobi, šavovi se koriste da drže meniskus zajedno dok telo leči povređeno mesto.

Artroskopija kolena, kao minimalno invazivna hirurška procedura, zahteva manje rezove u odnosu na tradicionalnu hirurgiju i ti rezovi su otprilike veličine ključaonice.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.