Naslovna / Zdravlje

Ovih 7 stvari treba znati o limfedemu: Po čemu se prepoznaje ova promena u limfnom sistemu

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 20. 10. 2024.

Limfedem je najčešći u rukama ili nogama, ali može uticati i na druge delove tela kao što su glava i vrat

Limfedem Limfedem u nogama Foto: Shutterstock

Limfedem nastaje kada u limfnom sistemu dođe do blokade ili oštećenja. Ovo stanje mogu da prouzrokuju tretmani za rak, druge vrste trauma, ali i retki genetski poremećaji. Plastični i rekonstruktivni hirurzi sa Washington University plastic and reconstructive surgeons u Sent Luisu deo su tima specijalista koji nude najinovativnije opcije za tretman i upravljanje limfedemom.

1. Limfni sistem ispunjava specifična tečnost koja cirkuliše kroz telo

Limfni sistem se sastoji od sudova i kanala koji prolaze kroz telo, a tečnost koja ispunjava ovaj sistem naziva se limfa. Limfni sistem je veoma značajan za naše opšte zdravlje jer prenosi otpadne i štetne supstance do limfnih čvorova. Otpadni proizvodi filtriraju se putem imunskog sistema pre nego što se eliminišu iz tela. Limfni sistem takođe pomaže u borbi protiv infekcija. On „nadzire“ prisustvo klica, stranih materija ili bilo čega drugog na šta bi telo reagovalo imunološkim odgovorom. Bela krvna zrnca funkcionišu kroz limfni sistem kako bi držala prvu borbenu liniju protiv toksina, bakterija i virusa, odnosno svih potencijalno opasnih patogena.

2. Limfedem, tumori i lečenje od raka: Kako dolazi do blokade ili oštećenja limfnog sistema

Limfedem nastaje kada limfna tečnost ne može normalno da cirkuliše kroz telo. Ovakvo nakupljanje tečnosti u mekom tkivu izaziva oticanje (edeme) na pogođenom području. Limfedem je najčešći u rukama ili nogama, ali može uticati i na druge delove tela, kao što su glava i vrat.

Postoje dve vrste limfedema: primarni i sekundarni. Primarni limfedem izazvan je naslednim stanjem koje utiče na razvoj limfnog sistema. Može se razviti u detinjstvu, pubertetu ili kasnije u životu. Ova vrsta limfedema je retka. Sekundarni limfedem je mnogo češći a nastaje kao posledica traume limfnog sistema. U nekim državama, poput SAD, lečenje raka je najčešći faktor rizika za limfedem. Operacije, hemoterapija i zračenje mogu ozbiljnije narušiti limfni sistem i njegovo funkcionisanje. Tumori takođe mogu blokirati limfni sistem, što dovodi do limfedema.

3. Testovi mogu pomoći u otkrivanju i dijagnostikovanju limfedema pre nego što postane ozbiljniji

Limfedem se najčešće razvija u roku od godinu dana nakon neke hirurške intervencije. Simptomi mogu postepeno početi da se javljaju, ili se pojavljuju naglo. Ako se ne leči, limfedem se pogoršava tokom vremena, što znači da zahvaćeno područje postaje sve otečenije. Vremenom možete primetiti promene na koži, kao što su zadebljanja, čvorići i rane. Ovo stanje se naziva fibroza. Kako limfedem postaje ozbiljniji, povećan je i rizik od ozbiljnih infekcija u zahvaćenom području.

Postoji nekoliko testova kojima lekari mogu utvrditi da li je otok uzrokovan limfedemom, uključujući fizičke preglede i ali i pretrage poput MRI, CT skeniranja i limfoscintigrafije. Važno je razgovarati sa lekarom o bilo kojoj pojavi otoka ili promenama u sklopu terapije karcinoma, jer rana dijagnoza može sprečiti pogoršanje stanja.

4. Sertifikovani terapeuti za limfedem mogu pomoći u upravljanju stanjem

Nakon dijagnostikovanja limfedema, sledeći korak je pregled kod sertifikovanog terapeuta za limfedem, koji će napraviti plan lečenja u odnosu na anamnezu. Obično uključuje zavoje ili masažu, kako bi se smanjili otoci. Posebno dizajnirane kompresione čarape takođe su efikasne u smanjenju edema i pospešivanju cirkulacije limfe.

5. Ako drugi tretmani nisu efikasni, operacija može biti opcija

U slučajevima kada konzervativni tretmani ne uspevaju, hirurške opcije kao što su transfer limfnih čvorova ili limfna bajpas operacija mogu da pomognu u poboljšanju limfne drenaže. Potreban je pregled multidicspilinarnog tima, koji će proceniti da li je pacijent kandidat za operaciju.

6. Postoje koraci za sprečavanje ili smanjenje rizika od limfedema

Dobra higijena, održavanje zdrave telesne težine, redovna i umerena fizička aktivnost i izbegavanje povreda mogu pomoći u smanjenju rizika od limfedema nakon operacije.

7. Nije svaki otok limfedem

Posle hirurških intervencija može doći do privremenog oticanja delova tela, koje prolazi vremenom. Ostali uzroci otoka uključuju srčane probleme i lipedem. Potrebno je obratiti pažnju na svaku promenu, posebno ako se intenzivira, uvećava ili boli.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo