Zdravlje

Na koje načine probiotici mogu poboljšati zdravlje kože

Priredio/la: S.St.M.

Poznato je da probiotici ne samo da podstiču varenje, već su korisni i za našu kožu, uključujući borbu protiv akni i smanjenje znakova starenja

Probiotici su živi mikroorganizmi poznati po svojim zdravstvenim prednostima, posebno u održavanju zdravlja creva i jačanju imunog sistema protiv infekcija. Ove korisne bakterije prirodno se nalaze u hrani kao što su jogurt, kefir i fermentisana hrana, a sve više se prepoznaju i po pozitivnom uticaju na zdravlje kože. Kada se primenjuju lokalno ili se konzumiraju oralno, probiotici mogu pomoći u balansiranju mikrobioma kože, smanjujući upalu i umirujuća stanja kao što su akne, ekcem i rozacea. Oni podstiču hidrataciju kože, poboljšavaju funkciju barijere, pa čak i poboljšavaju ciklus obnavljanja ćelija kože za gladak, svetliji ten.

Koristi probiotika za kožu

Probiotici nude višestruke koristi za zdravlje kože. To uključuje zaštitu osetljive kožne barijere kako bi se smanjio rizik od upalnih stanja kao što su akne, ekcem i rozacea. Održavanjem balansiranog mikrobioma, probiotici pomažu u smirivanju iritacije i regulišu reakciju kože na spoljašnje okidače kao što su UV zraci i zagađenje. Oni takođe stimulišu obnavljanje ćelija kože, promovišući glatku kožu i njen svetliji ton tokom vremena. Pored svojstava protiv starenja, probiotici mogu umanjiti bore i umanjiti nepravilnosti, pružajući mladalačku kožu. Probiotici takođe mogu da hidriraju, hrane i neguju kožu, boreći se protiv suve kože.

Oralna i lokalna upotreba probiotika može pomoći kod sledećih zdravstvenih stanja ili bolesti, kaže dermatolog dr Atula Gupta:

1. Pomažu kod akni

Akne nastaju zbog začepljenih pora, upale i rasta bakterija, što često pogoršava neravnoteža u mikrobiomu kože. U istraživačkom radu koji je 2020. objavljen u Clinical and Experimental Dermatology, probiotici, posebno sojevi poput Lactobacillus i Bifidobacterium, pokazuju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u inhibiranju rasta bakterija koje izazivaju akne, kao što je Cutibacterium acnesSmanjenjem bakterijskog opterećenja i upale, probiotici mogu pomoći u sprečavanju i upravljanju pojavom akni.

2. Smanjuju znake starenja

Kako starimo, koža prolazi kroz nekoliko promena koje mogu dovesti do smanjene proizvodnje kolagena, smanjene elastičnosti i povećane vidljivosti bora i finih linija. Probiotici pružaju prednosti protiv starenja stimulišući sintezu kolagena i poboljšavajući funkciju barijere kože. Studija iz 2016, koju je objavio Journal of Drugs in Dermatology, navodi da upotreba probiotika za kožu može vratiti pH ravnotežu kože, smanjiti oštećenja uzrokovana UV svetlošću i smanjiti oksidativni stres. Sve ove prednosti mogu pomoći u smanjenju znakova starenja.

3. Pomažu kod atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis (AD), poznat i kao ekcem, hronična je bolest koja izaziva upalu, svrab, crvenilo i iritaciju kože. Kod ovog stanja, broj bakterija Staphilococcus aureus je veći. Međutim, prema studiji iz 2017, objavljenoj u Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatologylokalna upotreba probiotika može smanjiti broj simptoma S. aureus i AD. Pored toga, druga studija objavljena u Experimental Dermatology takođe je pokazala da primena proizvoda za negu kože koji sadrže probiotike može smanjiti pojavu akni i pomoći u upravljanju suvom kožom i ekcemom.

4. Kontrolišu psorijazu

Psorijaza je autoimuna bolest, u kojoj imunološki sistem postaje preaktivan i izaziva brzu zamenu ćelija kože, što dovodi do debelih, ljuskavih fleka na površini kože. Ove upaljene fleke uglavnom mogu da se vide na koži glave, laktovima i kolenima, ali mogu biti zahvaćeni i drugi delovi tela. Iako postoji ograničeno istraživanje o pozitivnom efektu probiotika na psorijazu, u studiji objavljenoj u British Journal of Dermatology, navodi se da su oralni probiotici efikasni u upravljanju psorijazom.

5. Ublažavaju simptome rozacee

Hronična upala, stres, promene u pH vrednosti kože i ishrana, između ostalih faktora, mogu poremetiti ravnotežu mikroba. Ovaj disbalans može dovesti do infekcija ili stanja kože kao što su akne, ekcem i rozacea. Konkretno, rozacea je hronični inflamatorni poremećaj kože koji prvenstveno utiče na lice i izaziva crvenilo, vidljive kapilarne krvne sudove, a ponekad i bubuljice ili izbočine. Za razliku od crvenila vezanog za akne oko mesta akni, rozacea obično izaziva crvenilo koje se češće javlja u centru lica. Nedavni pregled objavljen u Frontiers in Microbiology ukazuje na to da upotreba probiotika može značajno da ublaži simptome rozacee.

6. Efikasni kod zarastanja rana

Probiotici takođe mogu biti efikasni u podsticanju zarastanja rana tako što ubrzavaju proces oporavka i smanjuju rizik od infekcijeStarija istraživanja objavljena u Clinical Microbiology and Infection otkrila su da upotreba probiotika Lactobacillus plantarum može ubrzati zarastanje rana, sprečavajući infekciju. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se podržala ova korist.

Koji su probiotici najbolji za kožu

Kada tražite proizvode za negu kože koji sadrže probiotike, potražite one sa jednim ili više od sledećih sastojaka:

  • Lactobacillus: efikasan u smanjenju crvenila i akni
  • Bifidobacterium: idealan za osobe sa suvom, iritiranom kožom ili ekcemom
  • Vitreoscilla: pomaže u održavanju nivoa vlažnosti kože
  • Streptococcus thermophilus: koristan za povećanje nivoa ceramida, posebno za osetljivu kožu ili ekcem
  • Bacillus coagulans: može pomoći u borbi protiv starenja kože
  • Staphilococcus epidermidis: poznat po sposobnosti da inhibira rast bakterija koje izazivaju infekciju na koži

Kako koristiti probiotike za negu kože

  1. Ishrana: Uključite hranu bogatu probioticima kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kombuha u svoju ishranu kako biste potpomogli zdrav mikrobiom creva, koji indirektno podržava zdravlje kože.
  2. Suplementi: Uzimajte oralne probiotičke suplemente koji sadrže sojeve korisne za kožna oboljenja kao što su akne ili ekcem. Ovi suplementi mogu pomoći u balansiranju mikrobioma creva, potencijalno poboljšavajući izgled kože i smanjujući probleme sa kožom.
  3. Lokalna upotreba: Koristite proizvode za negu kože koji sadrže probiotike, kao što su kreme, serumi, maske, puderi, gelovi, sredstva za čišćenje, prajmeri, direktno na koži, Ovi lokalni tretmani mogu pomoći u održavanju mikrobioma kože, podržavanju barijere i ublažavanju stanja kao što su akne ili upale.

Da li postoje neželjeni efekti probiotika za kožu

Dok probiotici generalno povoljno utiču na zdravlje kože, neke osobe mogu imati blage neželjene efekte kao što su privremeno crvenilo, svrab ili iritacija. Ove reakcije obično su posledica alergije na probiotike. Zato se preporučuje da se uradi test na malom delu kože pre pune primene i da se počne sa nižim koncentracijama da bi se video njihov efekat na kožu.