Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Nikako ne zadržavajte kijanje! To može da bude veoma OPASNO

Priredio/la: J. M.
8:00 - 19. 10. 2020.

Uzdržavanje od kijanja može da dovede do pucanja proširenog krvnog suda mozga kod osoba koje imaju aneurizmu

kijanje

Kijanjem izbacujemo kapljice iz nosa i usta brzinom do 150 kilometara na sat. Kijajte u lakat i nosite masku Foto: Shutterstock

Telo vas natera da kinete kad u nosu oseti nešto što ne bi trebalo da bude tamo. To mogu da budu bakterije, prljavština, prašina, polen ili dim, a samim izbacivanjem toga iz nosa kijanje sprečava da se razbolite ili povredite. 

Naučnici kažu da kijanje pomaže da „resetujete“ funkcije nosa na normalno stanje, ali svakako ste nekada bili u iskušenju da zadržite kijanje kada ste na mestu punom ljudi, kada razgovarate sa drugom osobom ili u drugim situacijama kada to izgleda neprimereno. Ali istraživanja pokazuju da bi upravo zaustavljanje kijanja moglo da šteti vašem zdravlju, a ponekad i da prouzrokuje ozbiljne komplikacije.

Pored toga, kad se mora – mora se, a kijanje je potpuno normalno sve dok pokrivate usta.

Zašto je opasno zadržavati kijanje?

Malo je poznato da kijanjem izbacujemo kapljice iz nosa i usta brzinom do 150 kilometara na sat, što svedoči da je reč o veoma snažnoj aktivnosti tela. Sve je u stvari do pritiska. Kad kijate, telo stvara pritisak u respiratornom sistemu uključujući sinuse, nosnu šupljinu, grlo i pluća.

Da bi se sadržaj iz nosa odstranio, pritisak u disajnim putevima poraste i do 25 puta, stoga stručnjaci tvrde da zadržavanje tog dodatnog pritiska u telu može da bude uzročnik povreda. 

Neke od njih su ozbiljne, a uključuju sledeće pojave: 

Oštećenje sluznice nosa

Kada zaustavljate kijanje, nakupljeni vazduh može da ošteti sluznicu nosa, a potencijalni ishod jesu bol i čak krvarenje. 

Pucanje bubne opne

Zadržite li kijanje, stvarate jak pritisak u respiratornom sistemu, a stručnjaci napominju da to može da dovede do pucanja bubne opne. Takvo stanje traje do tri nedelje dok bubna opna ne zaceli, ali ponekad je potrebna i operacija.

Infekcija srednjeg uha

Vazduh pod pritiskom ulazi u Eustahijevu tubu dok zadržavate kijanje, pa u slučaju infekcije nosa mikroorganizmi preko Eustahijeve tube mogu da dopru u srednje uvo i izazovu infekciju.  

To ume da bude prilično bolno. Ponekad infekcije srednjeg uha prođu bez lečenja, ali u drugim slučajevima potrebni su antibiotici.

Povreda dijafragme

Svima se barem jednom desilo da osete bol u grudima nakon kijanja, upravo zbog dodatnog pritiska vazduha, međutim, lekari su primetili slučajeve (doduše retke) kada se vazduh pod pritiskom zarobljava u dijafragmi kod ljudi koji pokušavaju da zadrže kijanje. To izaziva povredu opasnu po život koja zahteva hitnu hospitalizaciju. 

Aneurizma mozga

Pritisak izazvan zadržavanjem kijanja potencijalno dovodi do pucanja proširenog krvnog suda (aneurizme) mozga, a kada dođe do toga, ishod je smrtonosan u oko 40 odsto slučajeva.

Kako preduprediti preterano kijanje?

Kijanje je moguće je preduprediti na nekoliko načina: 

  • lečenjem alergija
  • štiteći se od izloženosti prašini, bakterijama, dimu i drugim faktorima koji vas iritiraju
  • izbegavajući gledanje direktno u svetla
  • izbegavajući prejedanje
  • izduvavajući nos

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend