Naslovna / Zdravlje

Piće koje ljudi u Srbiji konzumiraju bez mere povećava rizik od moždanog udara za tačno 22 odsto

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 18. 02. 2025.

Nalazi istraživanja otkrivaju da gazirana pića i druga popularna pića mogu povećati rizik od moždanog udara i potencijalno ugroziti dugoročno zdravlje

gazirana pića i moždani ujdar Nedavni nalazi studije INTERSTROKE naglašavaju zabrinjavajuću vezu između velike potrošnje gaziranih pića i povećanog rizika od moždanog udara Foto Shutterstock

Nije tajna da ono što jedemo utiče na naše zdravlje, ali i naš izbor pića ima uticaj. Nedavna studija University of Galway, u saradnji sa McMaster University i međunarodnom mrežom istraživača moždanog udara, otkrila je alarmantne nalaze koji povezuju često konzumiranje gaziranih pića sa povećanim rizikom od moždanog udara. Ovi nalazi dolaze u pravim trenutku, s obzirom na to da je moždani udar i dalje vodeći uzrok smrti u svetu.

Šta je studija otkrila

Nalazi proističu iz dve analize u okviru istraživačkog projekta INTERSTROKE, jedne od najvećih studija koja ispituje faktore rizika od moždanog udara, koje je obuhvatilo skoro 27.000 učesnika iz 27 zemalja. Prva analiza fokusirala se na efekte gaziranih pića i voćnih sokova.

Za prvu analizu, istraživači su gazirana pića definisali kao „kola, ne-kola pića (zaslađena i nezaslađena), tonik ili instant ledeni čaj”. Važno je napomenuti da nije bilo podataka za gazirana pića razdvojena po sadržaju zaslađivača (nezaslađeno, zaslađeno šećerom, veštački zaslađeno), pa su pića bez šećera poput sode grupisana zajedno sa gaziranim pićima.

Redovno konzumiranje gaziranih pića bilo je povezano sa povećanim rizikom od moždanog udara za 22 odsto. Ovaj rizik značajno je porastao za one koji su konzumirali dva ili više gaziranih pića dnevno.

Pored toga, istraživači su otkrili da konzumiranje voćnih sokova kupljenih u prodavnici koji sadrže koncentrate, dodate šećere i konzervanse može neutralisati sve prednosti koje se obično povezuju sa svežim voćem i može povećati rizik od moždanog udara. Istraživački tim otkrio je da je konzumiranje voćnog soka povezano sa zapanjujućim povećanjem rizika od hemoragičnog moždanog udara (krvarenje u mozgu) od 37 odsto. Za one koji konzumiraju dva voćna soka dnevno, rizik se utrostručio.

– Nisu svi voćni napici isti – sveže ceđeni voćni sokovi najverovatnije su korisni, ali voćni napici napravljeni od koncentrata, sa puno dodatog šećera i konzervansa, mogu biti štetni. Naše istraživanje takođe pokazuje da se šansa za moždani udar povećava sa češćim konzumiranjem gaziranih pića – kaže vodeći istraživač dr Andrew Smyth, profesor kliničke epidemiologije na University of Galway i lekar konsultant u Galway University Hospitals.

Ova analiza takođe je otkrila da je povezanost između gaziranih pića i rizika od moždanog udara posebno očigledna u određenim regionima, kao što su istočna i centralna Evropa, Bliski istok, Afrika i Južna Amerika. A žene su, posebno, pokazale veći porast rizika od moždanog udara povezanog sa unosom voćnih sokova.

Zanimljivo je da je konzumiranje čaja povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Pijenje tri do četiri šolje crnog čaja dnevno korelira je sa 29 odsto manjim rizikom od moždanog udara, dok je tri do četiri šolje zelenog čaja rezultiralo 27 odsto nižim rizikom.

Saveti za smanjenje rizika od moždanog udara

Da biste smanjili rizik od moždanog udara, uzmite u obzir sledeće:

  • ograničite gazirana pića: smanjite unos slatkih i veštački zaslađenih gaziranih pića; umesto toga, odlučite se za vodu, biljne čajeve ili infuziranu vodu sa voćem
  • budite oprezni sa voćnim sokovima: ako volite voćne sokove, birajte 100 odsto čiste sokove bez dodatih šećera ili konzervansa i konzumirajte ih umereno
  • ostanite hidrirani: pijte puno vode tokom dana; održavanje hidratacije neophodno je za nekoliko telesnih funkcija i može podržati kardiovaskularno zdravlje

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo