Naslovna / Ishrana

Gazirana voda ima svoje prednosti, ali i 3 potencijalna rizika

Sanja Stijović Mićković|13:00 - 09. 08. 2024.

Gazirana voda je osvežavajući napitak i dobra alternativa zašećerenim bezalkoholnim pićima

gazirana voda Kriške svežeg voća, poput limuna, limete, jagode ili lubenice, daće vodi prirodno pojačanje ukusa Foto Shutterstock

Gazirana voda ili karbonizovana voda je voda u koju je dodat gas ugljen-dioksid od kojeg potiču mehurići. Njena popularnost potiče od osvežavajućeg ukusa i nedostatka kalorija, što je čini zdravijom alternativom zašećerenim gaziranim pićima. Međutim, postoje određene zabrinutosti u vezi sa njenim efektima na zdravlje zuba i probave. 

Prednosti gazirane vode

Gazirana voda je kiseli napitak koji vremenom može da nagrize našu zubnu gleđ, posebno ako se konzumira prekomerno. Pored toga, zbog sadržaja gasa ugljen-dioksida, možemo da imamo nadimanje ili gasove. Iako je poznata po svom osvežavajućem ukusu, gazirana voda takođe nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti kada je uključena u dobro izbalansiranu ishranu.

Podrška hidrataciji

Gazirana voda podržava hidrataciju tako što predstavlja alternativu običnoj vodi, podstičući ljude da zadovolje svoje dnevne potrebe za vodom. Gazirana voda je jednako hidratantna kao i obična voda. Međutim, njena karbonizacija za neke osobe prijatnija je za piće, a posebno za one koji nisu skloni da piju ili ne uživaju u običnoj vodi.

Dehidratacija je često povezana sa fizičkim simptomima, kao što su suva usta, žeđ, glavobolja i umor. Međutim, pošto voda čini 75 odsto mozga, i dehidratacija može negativno uticati na naše kognitivne performanse. 

Može da potpomogne napore u kontrolisanju težine 

Adekvatna hidratacija je neophodna za mnoge oblasti zdravlja i igra ključnu ulogu u upravljanju težinom. Pijenje gazirane vode može podržati gubitak kilograma povećavanjem ukupnog unosa tečnosti i pružanjem zadovoljavajućeg napitka bez kalorija i dodatnog šećera.

Pijenje gazirane vode može pomoći u suzbijanju žudnje za slatkim pićima, poput sokova ili gaziranih pića, što olakšava da ostanemo usredsređeni na ishranu sa kontrolisanim kalorijama. Štaviše, karbonizacija može stvoriti osećaj sitosti, što pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija.

Pomaže u olakšavanju zatvora

Iako malo istraživanja, ako ih uopšte ima, direktno ispituje odnos između unosa gazirane vode i redovne stolice, istraživanje je otkrilo da nedovoljan unos vode može povećati rizik od zatvora. Pijenje gazirane vode može nam pomoći da ispunimo potrebe za tečnošću kako bismo održali hidrirani digestivni trakt.

Međutim, funkcija creva uključuje mnoge faktore životnih navika, uključujući redovnu fizičku aktivnost i ishranu.

Poboljšava sposobnost gutanja

Zanimljivo je da gazirana voda može poboljšati sposobnost gutanja. Istraživanja pokazuju da gazirana voda stimuliše usnu šupljinu, što može poboljšati ukupnu funkciju gutanja.

Potencijalni rizici gazirane vode

Mnogi potencijalni rizici konzumiranja gazirane vode mogu se smanjiti konzumiranjem ovog pića umereno uz druge hidrirajuće napitke. Međutim, postoji nekoliko rizika koje treba uzeti u obzir.

Može uticati na zdravlje zuba

Obična gazirana voda je kisela tečnost zbog svoje karbonizacije. Istraživanja su pokazala da različiti brendovi gazirane vode mogu imati širok raspon pH nivoa. Gazirana voda ima pH koji se kreće od 4,18-5,87 (na pH skali od 0-14) u zavisnosti od brenda. Niži pH ukazuje na veću kiselost. Pića sa pH nivoom ispod 5,5 mogu imati veću verovatnoću da negativno utiču na zdravlje zuba, jer je taj nivo utvrđen kao rizik za demineralizaciju gleđi.

Konzumiranje gaziranih pića može izazvati eroziju zuba, povećavajući rizik od razvoja karijesa i druge osetljivosti zuba.

Može da sadrži skrivene zaslađivače

Gazirana voda može biti dobra alternativa za one koji ne vole da piju običnu vodu. Međutim, neki brendovi dodaju razne zaslađivače kako bi poboljšali ukus.

Dok se veštački zaslađivači obično dobro tolerišu kada se konzumiraju u umerenim količinama, neka istraživanja pokazuju da mogu imati štetne posledice po zdravlje kada se konzumiraju u velikim količinama. Oni mogu uticati na mikrobiom creva, crevnu apsorpciju hranljivih materija, pa čak i na anatomiju gastrointestinalnog (GI) trakta. Iako retko, neke gazirane vode sadrže dodat šećer. Oni koji prate nivo glukoze u krvi da bi upravljali dijabetesom ili drugim hroničnim zdravstvenim problemima možda će morati da izbegavaju napitke sa dodatkom šećera.

Može izazvati gastrointestinalne smetnje

Karbonizacija u gaziranoj vodi može izazvati gasove i nadimanje kod nekih ljudi, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama ili brzo. Oni koji prekomerno osećaju gasove kada piju gaziranu vodu možda će morati da pređu na običnu vodu kako bi izbegli nelagodnost.

Mehurići gazirane vode i karbonizacija takođe mogu doprineti refluksu kiseline ili gorušici. Oni sa istorijom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) možda će morati da izbegavaju gaziranu vodu da bi izbegli probavne tegobe. Međutim, individualne reakcije na gaziranu vodu mogu da variraju.

Gazirana voda u poređenju sa drugim pićima

Konzumiranje gazirane vode nudi različite zdravstvene prednosti u poređenju sa napicima kao što su kafa, gazirani napici, negazirana voda i sok. Njena najveća prednost je ukus bez dodatnih kalorija ili šećera koji se nalaze u gaziranim sokovima, aromatizovanoj vodi i drugim napicima. Doprinosi hidrataciji bez uticaja na nivo šećera u krvi, kao što to čine obični i gazirani i zaslađena kafa. Gazirana voda može biti dobrodošla alternativa drugim pićima kada se konzumira u umerenim količinama. 

Kako odabrati gaziranu vodu

Tržište je prepuno brendova i ukusa gazirane vode, ali nisu sve gazirane vode iste. Neophodno je odabrati proizvod koji je u skladu sa našim zdravstvenim ciljevima i podržava naše individualne potrebe u ishrani.

Odabir zdrave gazirane vode uključuje mnogo faktora, kao što su:

  • aromatizovana ili nearomatizovana: gazirana voda bez ukusa uglavnom sadrži nula kalorija, dodatog šećera ili veštačkih aditiva, što je čini vrednim izborom za one koji žele da povećaju unos vode bez dodatnih kalorija; aromatizovane gazirane vode obično sadrže prirodne ili veštačke arome; ne zaboravite dodate šećere ili zaslađivače i odlučite se za one koje koriste prirodne ekstrakte za aromu
  • sadržaj šećera: mnoge vrste gaziranih voda sadrže dodate šećere ili zaslađivače; oni koji kontrolišu nivo šećera u krvi treba da se odluče za nezaslađene opcije ili opcije bez dodatih šećera
  • dodati sastojci: osobe koje na minimum svode izloženost veštačkim sastojcima verovatno neće piti gaziranu vodu sa veštačkim zaslađivačima kao što su aspartam, saharin i sukraloza; mnoge gazirane vode koriste prirodne sastojke i ekstrakte kako bi poboljšali iskustvo pića bez veštačkih aditiva
  • uticaj na životnu sredinu: izaberite brendove gazirane vode koji koriste ekološki prihvatljivu ambalažu, kao što su konzerve ili boce koje se mogu reciklirati

Saveti za konzumiranje gazirane vode

Gazirana voda je samo po sebi osvežavajuće piće. Ipak, da bismo maksimalno uživali u iskustvu i sveli na minimum potencijalne rizike povezane sa konzumiranjem gazirane vode, u vidu treba da imamo sledeće:

  • koristite slamku: konzumiranje gazirane vode kroz slamku smanjuje direktan kontakt sa zubima, smanjujući rizik od erozije gleđi
  • pijte umereno: iako se gazirana voda generalno smatra bezbednom za prosečnu zdravu odraslu osobu, umerenost je ključna; izbegavajte prekomerni unos, posebno ako ste skloni gasovima i nadimanju
  • isperite usta vodom: nakon konzumiranja gazirane vode, isperite usta običnom vodom kako biste isprali sve preostale kiseline koje mogu doprinijeti problemima sa zubima
  • dodajte voće: kriške svežeg voća, poput limuna, limete, jagode ili lubenice, daće vodi prirodno pojačanje ukusa
  • koristite gaziranu vodu za bezalkoholne napitke: gazirana voda može da se koristi kao osnova za bezalkoholne koktele; pomešajte je sa voćnim sokovima, pireom ili začinskim biljem da biste napravili ukusan napitak

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo