Naslovna / Zdravlje

Poznati gastroenterolog otkriva najbolji „čistač“ jetre i debelog creva: Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Marijana M. Rajić|7:00 - 24. 02. 2025.

– Surutka ne sadrži masti i spada u namirnice koje se lako vare zahvaljujući visokokvalitetnim belančevinama, a baš to je potrebno jetri da bi bila zdrava i što funkcionalnija – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić

Surutka Perišić Zdrave osobe, ali i ljudi sa malnutricijom i oni koji su prošli jak napad neke infekcije ili im je oslabljen imunitet, trebalo bi da konzumiraju surutku Foto-montaža: Youtube/PRVA, Shutterstock

O nutritivnoj i kvalitativnoj vrednosti surutke govorili su i stari zapisi, koji su potvrđeni brojnim novijim istraživanjima. Jetra, želudac, creva, mišići… sve su to organi koji mogu imati koristi kada se konzumira surutka. Malo je poznato da ovaj napitak utiče i na naše raspoloženje.

Mnogo koristi i samo jedna mana: Zašto je surutka potrebna jetri, a kome neće prijati

Surutka je tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Belo-žućkasto-zelenkasta prozirna tečnost može biti slatkastog, slatko-kiselog ili kiselog ukusa u zavisnosti od načina pripreme sira i vrste mleka. U odnosu na to razlikujemo kravlju, ovčiju i kozju surutku, teško je nabrojati sve njene kvalitete i moguće zdravstvene koristi.

– Pre svega, surutka u svom sastavu ne sadrži masnoće. To je posebno važno jer veliki deo čovečanstva danas pati od povišenog holesterola, triglicerida, gojaznosti, dijabetesa… Većinski je čine proteini, minerali i imunološki aktivne supstance, među kojima su i imunoglobulini. Surutka spada u namirnice koje se lako vare zahvaljujući visokokvalitetnim belančevinama, a baš to je potrebno jetri da bi bila zdrava i što funkcionalnija. Ako govorimo o manama, tu je svakako visok sadržaj laktoze (oko 7 odsto), pa osobe koje imaju problem sa varenjem mlečnih šećera ili su intolerantne, osećaju nelagodu ili nadimanje, neće dobro podnositi konzumiranje surutke od kravljeg mleka i treba da je izbegavaju – upozorava u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Izvor toksina koji oštećuju jetru je debelo crevo: Šta surutka može da učini za oba ova organa

Poznato je da surutka važi za prirodnog „čistača“ creva. Međutim, profesor dr Perišić daje nam jedan zanimljiv osvrt na vezu sa još jednim važnim organom.

– Korisno je za one koji imaju neki problem sa jetrom da malo češće prazne debelo crevo, jer je u njemu izvor toksina koji jetru oštećuju. Isti ti toksini oštećuju i mozak i druge organe. Znači, surutka će podstaći mišiće debelog creva na bolju pokretljivost, promeniće se pH vrednost u njemu. Toksini će putem stolice koje ponekad mogu biti malo ređe izlaziti iz tela, a to će poštedeti jetru toksičnih materija. To je jedna zanimljiva i dokazana veza kako debelo crevo u stvari može da sačuva zdraviju jetru ako pijemo surutku – objašnjava profesor.

Kako surutka jača imunitet i obnavlja mišiće: Da li je tačno da smanjuje depresivne misli i poboljšava raspoloženje

Prema rečima našeg sagovornika, aminokiseline, belančevine i proteini iz surutke imaju sposobnost da „prodru“ i ugrade se u svaku ćeliju naših tkiva i to direktno, bez procesa apsorpcije. Ovo je, naglašava profesor, od najvećeg značaja za sportiste, aktivne vežbače ili osobe koje se oporavljaju od nekog iscrpljujućeg stanja, koje troši mišićnu masu. I osobe sa malnutricijom, kao i one koje su prošle jak napad neke infekcije i kojima je oslabljen imunitet, trebalo bi da konzumiraju surutku.

– Malo je poznato da surutka ima izvanredan uticaj na mozak i njegovu bolju aktivnost, utičući na njegov biohemijski sastav. Ima podataka iz studija da je protein surutke dobar za depresivne osobe, koje onda imaju više optimizma jer sadrži serotonin. I kod hroničnog umora i velike preopterećenosti, opšteg osećaja iscrpljenosti, treba ubaciti surutku u dnevni jelovnik. Potrebno je samo nekoliko dana da čovek primeti da se oseća bolje – otkriva doktor.

Koju surutku izabrati: Da li je zdravija kozja ili kravlja

Nećemo mnogo pogrešiti ako u ishranu uvrstimo bilo koju surutku pod uslovom da je iz kontrolisane proizvodnje, uz poštovanje zdravstvenih i bezbednosnih uslova. Ipak, profesor dr Perišić ističe da je kozja surutka šampion ako govorimo o tome koja je najzdravija i kaže:

– Slobodno pijte i kravlju i ovčiju, ali treba znati da kozja surutka ima najviše antiifnektivnih jedinjenja. Ima još jednu veliku prednost – kozje mleko ne sadrži laktozu, pa uz oprez mogu da je piju i oni koji imaju alergiju na laktozu. To nikada ne sme da se radi naglo i bez pripreme, jer je alergija uvek moguća. Takođe, kozje mleko ne treba da se daje bebama do osmog meseca života – upozorava sagovornik eKlinika portala. 

Možemo li da se „predoziramo“ surutkom?

Preporučljivo je, navodi naš sagovornik, u litar i po surutke nacediti dva limuna i dodati malo šećera. Tako će, kaže, i kravlja surutka biti malo ugodnijeg ukusa, a kozja surutka nema problem neprijatnog ukusa jer ne sadrži laktozu. Zdrave osobe učiniće za svoje zdravlje najviše ako dnevno popiju dve čaše surutke, odgovorio je poznati gastroenterolog i na naše pitanje koliko surutke dnevno je optimalno popiti za bolje zdravlje.

Za kraj smo prof. dr Vojislava Perišića pitali može li nešto loše da nam se desi ako popijemo više surutke nego što se preporučuje?

– Ne zaboravite da je umerenost ključ zdravlja. Najgore što može da se desi ako neko zdrav „prepije“ surutke je da dobije dijareju (proliv). To u slučaju bolesti jetre može da bude prednost i nekad mi lekari to „volimo“, kao što sam opisao u slučaju pražnjenja debelog creva, poželjnog kada neko ima tešku bolest jetre. Na ovaj način pacijent će se osloboditi viška tečnosti i metabolita toksina, ali to su izuzetni slučajevi – naglasio je gastroenterolog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo