Naslovna / Zdravlje

Novi test otkriva Alchajmerovu bolest 20 godina pre pojave simptoma

5:00 - 17. 09. 2020.

Istraživanja pokazuju da je metoda testiranja krvi tačnija od čitavog seta dosadašnjih dijagnostičkih alata, što omogućava intervencije pre značajnog oštećenja mozga 

Trenutno ne postoji lek, ali su dostupni tretmani koji mogu privremeno usporiti pogoršanje simptoma Foto: Shutterstock

Alchajmerova bolest u budućnosti će biti otkrivana 20 godina pre nego što se pojave kognitivni problemi, problemi sa govorom, gubitak kratkotrajne memorije i ostali simptomi kod osoba koje obole od te bolesti, i to zahvaljujući novom testu krvi.

Test meri promene tau proteina, koji dovode do oboljenja kada su prekomerno fosforilovani, predstavljen je na međunarodnoj konferenciji Alchajmer asocijacije i objavljen u medicinskom časopisu JAMA, a istraživanja su pokazala da je tačniji od čitavog seta dosadašnjih dijagnostičkih alata. Takođe bi novi test mogao da bude i jeftinija alternativa skeniranju mozga i lumbalnoj punkciji – metodama koje mogu pouzdano da otkriju Alchajmerovu bolest pre pojave simptoma. 

„Postoji hitna potreba za jednostavnim, jeftinim i lako dostupnim dijagnostičkim alatima za Alchajmerovu bolest,“ rekla je Marija Kariljo, direktorka Alchajmer asocijacije. „Nove tehnologije testiranja takođe mogu da podrže razvoj lekova na više načina. Na primer, pomažući nam da identifikujemo osobe za klinička ispitivanja, kako bismo zatim pratili uticaj terapija na one koji se testiraju“.

Alchajmerova bolest danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije. Za obolele trenutno ne postoji lek koji će ih u potpunosti izlečiti, ali su dostupni tretmani koji mogu privremeno usporiti pogoršanje simptoma i poboljšati kvalitet života obolelih i njihovih staratelja. 

Međutim, istraživanje otkriva da testovi krvi mogu tačno da razlikuju Alchajmerovu bolest od drugih oblika demencije u 89% do 98% slučajeva.

„Mogućnost ranog otkrivanja i mogućnosti intervencije u tretmanu pre značajnog oštećenja mozga bila bi od odlučujućeg značaja za pojedince, njihove porodice i zdravstveni sistem“, navodi Kariljo.

Istraživanje je obuhvatilo tri grupe, u Arizoni, u Švedskoj i u Kolumbiji, koje su uključile više od 1.400 osoba, a rezultati su pokazali da nivo tau proteina počinje da raste kod ljudi koji imaju genetsku mutaciju čak dve decenije pre nego što se očekuju simptomi.

Stručnjaci kažu da su ovi nalazi obećavajući. Ne samo da ovaj test može da pomogne da se otkrije bolest ranije, već se može koristiti i za ubrzanje istraživanja novih metoda lečenja kako bi se usporilo ili zaustavilo napredovanje bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo