Naslovna / Zdravlje

Ova četiri sastojka mogu smanjiti rizik od zujanja u ušima

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 12. 04. 2025.

Iako ne postoji lek za tinitus, prethodne studije pokazuju da postoje načini na koje osoba može smanjiti rizik od razvoja ovog stanja, uključujući zdravu ishranu

tinitus i ishrana Kofein, voće i mlečni proizvodi mogu pomoći u smanjenju rizika od tinitusa Foto Shutterstock

Postoji niz osnovnih uzroka tinitusa (zujanje u ušima), uključujući gubitak sluha, infekcije uha, probleme sa štitnom žlezdom i stanje unutrašnjeg uha koje se zove Menierova bolest. Trenutno ne postoji lek za tinitus. Prethodne studije sugerišu da postoje načini na koje osoba može da smanji rizik od razvoja tinitusa, uključujući zaštitu sluha od glasnih zvukova, kao što je muzika na koncertima ili kada se koriste električni alati, kao i upravljanje stresom, dovoljno sna i održavanje zdravog krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Prethodna istraživanja su takođe ispitivala ulogu koju zdrava ishrana igra u riziku od tinitusa. Na primer, studija objavljena u februaru 2020. pokazala je da su veći unos vitamina B12 i ishrana sa visokim sadržajem proteina pomogli u smanjenju rizika od tinitusa. A studija objavljena u decembru 2024. pokazala je da je konzumiranje tunjevine i školjki povezano sa manjim rizikom od razvoja upornog tinitusa kod žena.

Konzumiranje voća, dijetetskih vlakana, mlečnih proizvoda pomaže u smanjenju rizika od tinitusa

Nova studija, nedavno objavljena u časopisu BMJ Open, izveštava da povećanje nivoa voća, vlakana, mlečnih proizvoda i kofeina u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od tinitusa. Za ovu studiju, istraživači su analizirali zdravstvene podatke iz osam studija koje su ispitivale tinitus i ishranu kod odraslih starijih od 18 godina za ukupno više od 301.000 učesnika studije. U okviru ovih studija, naučnici su istražili 15 specifičnih faktora u ishrani:

  • kofein
  • ugljeni hidrati
  • mlečni proizvodi
  • jaja
  • masti
  • vlakna
  • riba
  • voće
  • margarin
  • meso
  • protein
  • šećer
  • raznovrsne dijete
  • povrće
  • voda

U zaključku studije, istraživači su otkrili da su učesnici koji su konzumirali voće, dijetna vlakna, mlečne proizvode i kofein imali najmanji rizik od razvoja tinitusa. Voće je smanjilo rizik za 35 odsto, mlečni proizvodi za 17 procenata, kofein za 10 odsto, a dijetna vlakna za 8 procenata.

Istraživači su izvestili da nisu našli nikakve veze između preostalih 11 faktora u ishrani i rizika od tinitusa.

Jačanje uticaja faktora načina života na rizik od tinitusa

– Smatram da je studija veoma zanimljiva, jer jača ideju da faktori životnih navika mogu igrati ulogu u riziku od tinitusa. S obzirom na to koliko tinitus može predstavljati izazov za pacijente, ohrabrujući su dokazi koji ukazuju na to da određene prehrambene navike – kao što je konzumiranje više voća, vlakana, mlečnih proizvoda, pa čak i kofeina – mogu potencijalno smanjiti njegovu učestalost – rekla je o ovoj studiji dr Rachel Artsma, viši audiolog na Hear.com, u koju ona nije bila uključena.

– Tinitus je stanje koje značajno utiče na kvalitet života, često dovodi do anksioznosti, depresije i poremećaja sna. Dok tretmani kao što su slušni aparati i zvučna terapija mogu pomoći u upravljanju simptomima, prevencija je uvek poželjna. Ako možemo da identifikujemo faktore rizika koji se mogu promeniti, kao što je to ishrana, onda verujem da to pacijentima daje veću kontrolu nad svojim zdravljem. Osim toga, uključivanje ovih nalaza u šire strategije upravljanja tinitusom može poboljšati ishode pacijenata na način koji prevazilazi tradicionalne intervencije – dodala je dr Artsma.

Podizanje svesti o značaju vođenja zdravog načina života

– Iako je ovo istraživanje identifikovalo potencijalnu vezu između ishrane i tinitusa, potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo da li ova ishrana dovodi do zdravijih pojedinaca sa sekundarnom koristi od manjeg oštećenja slušnog sistema što rezultira manjim gubitkom sluha i tinitusa – objasnila je Dr Virginia Toth, menadžer audiologije za Tinnitus and Balance Program at Hackensack Meridian JFK Johnson Rehabilitation Institute u Nju Džersiju, koja takođe nije bila uključena u nedavnu studiju.

– Tinitus može biti veoma iscrpljujući za mnoge koji od njega pate, utičući na njihovo mentalno zdravlje, njihove odnose i njihov posao. Iako tinitus ne utiče na sve na isti način. Neki ljudi kod kojih se javi zujanje u ušima nastavljaju sa svojim svakodnevnim životom uz malo ili nimalo uticaja ovog problema na njihove živote.

– Dodatna istraživanja podižu svest o značaju zdravih životnih navika minimiziranjem uslova koji imaju potencijal da utiču na vaš život. Ove promene životnih navika takođe mogu smanjiti rizik od razvoja gubitka sluha, što je generalno preteča tinitusa – dodala je dr Toth.

Potreba za daljim istraživanjem

Dr Rebecca Lewis, audiolog i direktor audiologije Adult & Pediatric Cochlear Implant Program na Pacific Neuroscience Institute u Providence Saint John’s Health Center u Santa Moniki, Kalifornija, koja nije blla uključena u studiju, smatra da je ne iznenađuje da zdrava ishrana može da pomogne kod većine zdravstvenih stanja.

– Bilo bi lepo videti klinička ispitivanja kako bi se procenio uticaj obrazaca ishrane na težinu tinitusa i razjasnilo da li modifikacija ishrane može usporiti ili zaustaviti progresiju tinitusa. Pored toga, i longitudinalne studije koje prate obrasce ishrane i simptome tinitusa tokom vremena kako bi se uspostavile jače uzročne veze – kaže dr Lewis.

 U medicini se krećemo ka personalizovanim pristupima lečenju i prevenciji. Saznavanje više o tinitusu na osnovu genetike pojedinca, postojećih stanja i ishrane moglo bi imati veliki uticaj na to kako upravljamo tinitusom i sprečavamo ga – zaključila je dr Lewis.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo