Može li ovaj mali trik da reguliše visok šećer u krvi? Lekari otkrivaju šta je istina, a šta mit
Kod predijabetesa povišena je glikemija 5.7 do 6.9 mmol/L iznad fizioloških vrednosti
Visok šećer u krvi stanje je koje može u nekim situacijama da dovede do teških zdravstvenih komplikacija. Povišena glukoza kod predijabetesa i dijabetesa kontroliše se lekovima, ali i nefarmakološkim merama - zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću. U nameri da na brz i lak način regulišu glikemiju, sve više pacijenata koristi jabukovo sirće, koje ipak nije bez rizika, kažu lekari.
Vrednosti šećera mogu da se vrate u normalu
Normalne vrednosti glikemije su 3,5-6,1 mmol/l. Kod osoba sa predijabetesom registruju se povišene vrednosti šećera u krvi, a ako se stanje ne leči sve može vremenom da pređe u dijabetes tipa 2 i uvede pacijenta u rizik od razvoja kardiovaskularnih i drugih bolesti.
Kod predijabetesa povišena je glikemija 5.7 do 6.9 mmol/L iznad fizioloških vrednosti, s tim da je i dalje ispod dijagnostičkih kriterijuma za dijabetes. Dobra vest jeste da činjenica da je predijabetes reverzibilni metabolički poremećaj, to jest da se vrednosti šećera mogu da vrate u normalu i zaustavi moguća tranzicija u dijabetes.
Čaša vode i dve kašike jabukovog sirćeta
Na internetu postoji mnogo, takozvanih trikova, kojima se skupljaju lajkovi, a pacijenti sa predijabetesom ili dijabetesom ubeđuju da na jednostavan način, čašom vode sa dodatkom 2 kašike jabukovog sirćeta, mogu da regulišu povišen šećer. Tvrdi se da na ovaj način slobodno možemo da pojedemo dva parčeta pice, bez rizika od naglog skoka šećera.
„Lek” za sve?
Jabukovo sirće dugo se reklamira kao vrsta čudotvornog napitka, koji pomaže kod regulacije telesne težine. Navodi se da olakšava varenje, ublažava bol u grlu, pomaže kod problema sa kožom i glavobolja. Stručnjaci naglašavaju da nema mnogo jasnih potvrda o ovim svojstvima jabukovog sirćeta, dodaju da često nije moguće samo jednim napitkom regulisati šećer.
- Pojedini pacijenti tvrde da su uz jabukovo sirće uspešno kontrolisali skokove šećera u krvi posle jela - kaže endokrinog dr Victoria Finn.
Dobre i loše strane
Dr Finn objašnjava da jabukovo sirće može da uspori razgradnju ugljenih hidrata, uspori brzinu kojom hrana napušta želudac, poveća osetljivost na insulin i na taj način spreči skok šećera posle jela, ali napominje i da sama primena ovog napitka nije bez rizika.
- Visok procenat kiseline može da iritira želudac i izazove mučninu, dovede do drugih gastrointestinalnih problema. Moguća je i interakcija određenih lekova i jabukovog sirćeta i pojava neželjenih reakcija. Preporuka je zato da se svi pacijenti pre moguće primene posavetuju sa lekarom - kaže dr Finn.
Neće svi isto reagovati
Dr Finn objašnjava da je velika verovatnoća i da pacijenti sa povišenom glukozom različito reaguju na jabukovo sirće.
- Jabukovo sirće bolje deluje kod pacijenata sa određenim stepenom insulinske rezistencije. Verovatnije je da će ovaj trik uspeti, ako se jabukovo sirće popije pre obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata - kaže dr Finn.
Visok šećer se najbolje kontroliše sveobuhvatnim merama
I pored toga što jabukovo sirće može da bude od koristi nekim pacijentima lekari i dalje naglašavaju da se visok šećer najbolje kontroliše određenim lekovima i zdravim navikama.
- Moj savet pacijentima jeste da konzumiraju proteine, povrće i zdrave masnoće, pre ugljenih hidrata, da prošetaju 20 do 30 minuta posle obroka. Salata i šaka orašastih plodova mogu u bitnoj meri da uspore apsorpciju ugljenih hidrata, smanje brzinu pražnjenja želuca i na kraju spreče nagli skok šećera - objašnjava dr Finn.
Dr Finn ističe da je šetnja dobra terapija za pacijente sa povišenim šećerom, ali i sve ostale osobe, jer se na taj način sprečava nadimanje, olakšava probava, jača kardiovaskularni sistem, čuva mentalno zdravlje.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.