Naslovna / Ishrana

Insulinska rezistencija i ishrana: Koje namirnice eliminisati, a šta obavezno uvrstiti u jelovnik

Marijana M. Rajić|8:45 - 15. 12. 2023.

– Insulinsku rezistenciju može da ima svako pa i osobe koje nisu gojazne, a bitno je naglasiti je da je reverzibilna i da može potpuno nestati ukoliko se pridržavamo smernica o pravilnoj ishrani – naglašava dr Tijana Dangubić, endokrinolog

Insulinska rezistencija dr Dangubić Dr Tijana Dangubić, endokrinolog: Sve namirnice imaju glikemijski indeks, a ta vrednost predstavlja meru koja označava brzinu razlaganja ugljenih hidrata na male molekule glukoze Foto: Tijana Dangubić/privatna arhiva/Shutterstock

Insulinska rezistencija predstavlja metabolički poremećaj koji je posledica neadekvatanog odgovora ćelija našeg organizma na povećane vrednosti šećera, koji unesemo putem hrane. Bitno je naglasiti je da je insulinska rezistencija reverzibilna i da može potpuno nestati ukoliko se pridržavamo smernica o pravilnoj ishrani.

Uloga pankreasa: Insulinska rezistencija je jedno od stanja predijabetesa

Zapravo, objašnjava u razgvororu za eKlinika portal dr Tijana Dangubić, endokrinolog, mehanizam nastanka insulinske rezistencije je sledeći: kada unesemo u organizam šećer, on, čim se nađe u krvotoku, pokreće pankreas da luči insulin koji pomaže da šećer uđe u ćelije mišića, jetre i masnog tkiva od kojeg se posle stvara energija. Kada glukoza uđe u ćelije, smanjuje se njena količina u krvotoku i opada lučenje insulina od strane pankreasa, navodi doktorka i pojašnjava:

Ukoliko osoba ima insulinsku rezistenciju, ćelije imaju neadekvatan odgovor na insulin i ne mogu da preuzmu lako glukozu pod njegovim dejstvom. Kao rezultat toga, povećava se lučenje insulina i nastaje hiperinsulinemija. Pankreas ima neki svoj kapacitet i vremenom će moći da luči sve manje količine insulina jer se prosto iscrpe njegove rezerve. Tada nastaje dijabetes. Zato kažemo da je insulinska rezistencija jedno od stanja predijabetesa.

Insulin, gojaznost, masne naslage na stomaku i maligniteti: Sva ova stanja su u vezi

Prema rečima dr Dangubić, sa insulinskom rezistencijom je često udružena gojaznost. Ali, to nije sve:

– Naime, insulin taloži višak glukoze u masno tkivo koje je najčešće raspoređeno u predelu stomaka i koje je metabolički nepovoljno. Dolazi do poremećaja metabolizma lipida (povećava se nivo holesterola ali još češće nivo triglicerida). Zbog gojaznosti i hiperlipidemije razvijaju se kardiovaskularne bolesti i masna jetra. Insulinska rezistencija se povezuje čak i sa pojavom maligniteta, hronične inflamacije i mnogih drugih bolesti – upozorava endokrinolog.

I mršave osobe mogu imati insulinsku rezistenciju

Sagovornica našeg portala koja se svakodnevno bavi izazovima lečenja ove bolesti, kaže da insulinsku rezistenciju može imati svako – čak i osobe koje nisu gojazne. Napominje da na njenu pojavu osim načina ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti utiču i genetska predispozicija i svakodnevni stres. Ali, i druge bolesti poput (najčešće prisutnog) sindroma policističnih jajnika.

Doktorka objašnjava i kako se dijagnostikuje. Neophodno je uraditi test opterećenja glukozom kako bi se uvidelo kretanje krive lučenja insulina. U odnosu na nalaz sledi predlog o daljem lečenju.

Pravilna ishrana i insulinska rezistencija: Šta je najvažnije

Dr Dangubić kao veoma bitno naglašava da je insulinska rezistencija reverzibilna i da može potpuno nestati ukoliko se pridržavamo smernica o pravilnoj ishrani. Veoma je, prema njenim rečima, bitna i fizička aktivnost jer se aktiviranjem mišića pomaže preuzimanje šećera. Na taj način, kako kaže, štedimo naš pankreas koji neće imati potrebe da se dodatno angažuje.

Insulinska rezistencija zahteva ishranu bogatu povrćem i ribom, sa umerenom konzumacijom mesa. Takođe je neophodno da se izbace sokovi, alkohol, namirnice bogate šećerom, pa čak da se ograniči i unos slatkog voća koje je bogato voćnim šećerom-fruktozom. Nešto slatko se može uzeti povremeno, u izuzetnim prilikama – sugeriše sagovornica eKlinika portala.

Šta je rešenje i zašto je važno pravilno informisanje o glikemijskom indeksu

–  Takođe treba ograničiti i unos prostih ugljenih hidrata. Zamenićemo ih složenim iz žitarica punog zrna i mahunarki. Sve namirnice imaju glikemijski indeks. Ova vrednost predstavlja meru koja označava brzinu kojom se ugljeni hidrati razlažu na male molekule glukoze. U insulinskoj rezistenciji se preporučuje konzumiranje namirnica sa što manjim glikemijskim indeksom (da ne prelazi 55). Svim pacijentima se preporučuje svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od 20-30 minuta ili tri puta nedeljno u trajanju od 60 minuta u vidu bržeg hoda, plivanja, vožnje biciklom – savetuje dr Tijana Dangubić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nebojša
9:56, 15. 12. 2023.
Odgovori

Pozz. Doktorice ja sam na inzulinu pa me interesuje dali smeta promizon pošto ga koristim zbog artritisa na gojaznost pošto mi je teško i hodati. Imao sam max. 80 kg a sad imam 96 . Lp

Duško
16:35, 18. 12. 2023.
Odgovori

Poštovanje ja sam dijabeticar tip 2 dobio sam ozepic jednom nedeljno i nocni instulard.
Zeleo bih probati glukobox od siberian welnes proizvoda.Pa me zanima vase misljenje u vezi ovog glukoboxa
Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo