Letnje crevne infekcije haraju: Kako da znate da ste zaraženi i šta da uradite odmah
Nedovoljno bakteriološki ispravna voda na nekoj plaži, hrana koja je duže vreme izložena delovanju visokih temperatura mogu brzo dovesti do neprijatnih problema
Crevne infekcije su uglavnom blage, kratko traju i iznenada nastaju. Posledica su konzumiranja neispravnih namirnica. Spadaju u "bolesti prljavih ruku" i najzastupljenije su u letnjim mesecima, kada su temperature vazduha izrazito visoke. Lekari kažu da je ovo doba godine tradicionalno period kada se beleži porast broja pacijenata sa crevnim infekcijama. Pacijenti su uglavnom mlađe osobe koje se ne štite u dovoljnoj meri. Dobra vest je da tegobe, uz odgovarajuće higijensko-dijetetske mere, brzo prolaze i ne ostavljaju posledice po zdravlje.
Šta izaziva crevne infekcije?
Nedovoljno bakteriološki ispravna voda na nekoj plaži i hrana koja je duže vreme izložena delovanju visokih temperatura mogu brzo dovesti do neprijatnih problema.
Lekari kažu da crevne infekcije izazivaju bakterije i češće virusi. Visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikroorganizama u hrani. Same infekcije se lako prenose, otporne su na veliki broj dezinfekcionih sredstava i mogu preživeti u kontaminiranoj vodi i na predmetima. Posebno su osetljivi proizvodi od mleka, mesa, jaja, razni kremovi i majonez.
Izazivači crevnih infekcija su najčešće virusi, ali i bakterije koje mogu izazvati težu kliničku sliku. Moguća je kontaminacija hrane bakterijama kao što su Salmonella, Shigella i Staphylococcus.
Kako se leče crevne infekcije?
Mučnina, povraćanje, blaga temperatura, bol u stomaku, grčevi i dijareja najčešći su simptomi crevne infekcije. Tegobe su uglavnom blage i traju do tri dana uz adekvatan higijensko-dijetetski režim, primenu probiotika i dobru hidrataciju. Tokom trajanja simptoma savetuje se ishrana sa minimalnim sadržajem masti, bez svežeg voća i mlečnih proizvoda. Supe iz kesice, sredstva za rehidrataciju, bareno meso, pirinač, krompir i šargarepa, uz probiotik, dovoljni su da se stanje brzo normalizuje.
Lekari napominju da su crevnim infekcijama sklonije mlađe osobe koje žive ubrzanim tempom. Primećeno je da su ove tegobe ređe kod starijih osoba i onih koji sami peru namirnice i pripremaju obroke na čistim radnim površinama.
Zašto nije dobro lekovima zaustavljati dijareju?
Komplikacije su izuzetno retke, ali su moguće kod male dece, posebno dece sa hroničnim bolestima. Usled dijareje može doći do dehidracije ako se ne unose dovoljne količine tečnosti.
Terapija je prvenstveno usmerena na nadoknadu tečnosti i elektrolita. Mnogi stručnjaci ne preporučuju primenu lekova za zaustavljanje dijareje (antidijaroika). Stolica sadrži uzročnike infekcije (viruse ili bakterije) koje je potrebno izbaciti iz organizma. Dovoljna količina tečnosti, primena probiotika i mirovanje najbolji su načini za brz i efikasan oporavak.
Perite redovno ruke
Pranje ruku posle upotrebe toaleta, pre pripreme hrane, higijena radnih površina na kojima se pripremaju obroci i adekvatno skladištenje hrane u frižiderima najbolji su načini zaštite.
Najvažnija je higijena ruku, adekvatna termička obrada i čuvanje hrane, kažu stručnjaci.
Ruke se peru toplom vodom i sapunom, neophodna je detaljna higijena predmeta koji su došli u kontakt sa izlučevinama pacijenta. Izbegavajte konzumiranje hrane iz neproverenih restorana, upotrebu lako kvarljive hrane koja je dugo stajala čak i u frižideru. Bakterije i virusi mogu dugo da prežive i u kontaminiranoj vodi, pa je potrebno izbegavati ustajalu vodu, kao i kupanje u neproverenim bazenima i stajaćim vodama, upozoravaju lekari.