Naslovna / Prirodna medicina

Čitaoci pitaju: Da li je kozje mleko zaista lekovito, odgovor nam daje dr Budimka Novaković

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 07. 02. 2022.

Zbog većeg sadržaja masti u kozijem mleku je veći sadržaj vitamina A nego u kravljem mleku, dok je sadržaj vitamina B12 veći u kravljem mleku

kozje mleko Prof. dr Budimka Novaković: Ni jedna namirnica pojedinačno, pa ni kozija surutka, ne leči ni jednu bolest Foto: YouTube, print screen/ Shutterstock

Kozje mleko i proizvodi od njega, ma koliko bili dobri za ljudsku ishranu, ne mogu se pojedinačno tretirati kao lek ili preventivno sredstvo. Priča se da je kozje mleko najbliže majčinom mleku, da pomaže kod malokrvnosti, hipertenzije, da suzbija alergije… Međutim, nutritivna nauka nije potvrdila navedene iskaze. Stručnjaci sa velikim oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice i tvrde da svaki čovek ima individualne nutritivne potrebe, kao i da samo sveukupna ishrana može biti odgovarajuća ili neodgovarajuća za zdravlje.

Kozje mleko nema terpaijsku primenu

Mleko i mlečni proizvodi su grupa namirnica od velikog značaja za humanu populaciju. U različitim delovima sveta koriste se mleka od različitih životinja – krave, ovce, koze, bivolice, jaka, magarice, mule, kamile, lame, irvasa i drugih životinja.

– Svako mleko je dobro, kozje mleko i kozji mlečni proizvodi nisu najbolja hrana, jer nema najbolje hrane, samo sveukupna ishrana može biti dobra ili loša. Postoje nutritivne zablude kada je reč o kozjem mleku, jer kozije mleko nije lekovito i nema terapijsku primenu – naglašava u razgovoru za eKlinika portal dijetoterapeut, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Budimka Novaković.

Kozje mleko slično po sastavu kravljem mleku

Prema izvorima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agricultural Organization of Unitied Nations) kozije mleko čini 2,4 odsto globalne proizvodnje mleka. Prof. dr Novaković objašnjava, da je po sastavu, kozije mleko, slično kravljem mleku.

– Sadržaj mlečnih masti, uglavnom zasićene masne kiseline (masne kiseline kratkih lanca i srednje dugih lanaca), dva puta je veći nego u kravljem mleku. Mleko koza sadrži i razgranate masne kiseline koje mu daju svojstven miris. Beta-kazien je najzastupljeniji protein u kozijem mleku (αs1-kazein je prevlađujući u kravljem mleku), a prisutan je i beta-laktglobulin kao i u kravljem mleku – kaže dr Novaković.

Kozje mleko i alergije

Profesor Budimka Novaković dodaje da su navedeni proteini kozijeg i kravljeg mleka strukturno slični, te da kozije mleko ima neznatno manji alergogeni potencijal. 

– Svetska organizacija za alergije (World Allergy Organization) navodi da kozije mleko nije nutritivna preporuka u IgE (neželjenim reakcijama na hranu posredovnim imunim sistemom) uzrokovanoj alergiji na kravlje mleko – navodi dr Novaković i ističe da postoji i izolovana alergija na kozije mleko (i ovčije mleko), bez alergije na kravlje mleko.

– Sadržaj laktoze u kozijem mleku sličan je sadržaju laktoze u kravljem mleku, te je problem isti, nije nutritivni savet da se koristi kozije mleko kod osoba intolerantnih na laktozu – upozorava dr Novaković.

Svako mleko je siromašno gvožđem

Veruje se da je kozje mleko dobro za anemične osobe, dok se kozja surutka preporučuje kao terapija skoro za svaku bolest. Dr Novaković ističe da je sve navedeno – zabluda.

-Kozije mleko nije lekovito i nema terapijsku primenu. Svako mleko, pa i humano mleko je siromašno gvožđem i zato dojena odojčad, nakon navršenog trećeg meseca života moraju u ishrani imati zastupljene namirnice, koje su dobri nutritivni izvori gvožđa. Kozije mleko je siromašno gvožđem, te nije preporuka za lečenje sideropenijske anemije. Ni jedna namirnica pojedinačno, pa ni kozija surutka, ne leči niti jednu bolest – naglašava za eKlinika portal dr Budimka Novaković. Sadržaj oligosahardia u kozijem mleku, kako kaže, veći je nego u kravljem mleku (značajni za stabilnu crevnu mikrobiotu).
– Zbog većeg sadržaja masti u kozijem mleku je veći sadržaj vitamina A, nego u kravljem mleku, dok je sadržaj vitamina B12 veći u kravljem mleku. I kravlje i kozije mleko siromašni su folatima. Prosečan sadržaj proteina u kravljem i kozijem mleku je sličan, dok sličnost između humanog i kozijeg mleka nije potvrđena – navodi dr Novaković. 

Može li kozjim mlekom da se tretira visok pritisak?

Postoji i uverenje da su kozji proizvodi bogati kalijumom, mineralom koji je bitan za regulaciju krvnog pritiska. Profesor Novaković objašnjava da je ovaj mineral široko rasprostranjen u namirnicama životinjskog i biljnog porekla.

– Prosečan sadržaj kalijuma u kozijem mleku je 202 mg na 100 g, u kravljem mleku prosečan sadržaj kalijuma iznosi 146,5 mg na 100 g mleka, što nikako ne znači da je kravlje mleko siromašno kalijumom. Kozije mleko sadrži dva puta više masti, nego kravlje mleko, uglavnom zasićene masne kiseline, pa kozje mleko niti kozji mlečni proizvodi pojedinačno, ne mogu snižavati krvni pritisak, niti smanjiti rizik za nastanak krvnog pritiska – kaže dr Novaković.

Dijabetes i insulinska rezistencija

Smatra se da su kozje mleko i kozji mlečni proizvodi dobri kao namirnica za osobe s dijabetesom i insulinskom rezistencijom. Neka istraživanja navode da masne kiseline, na primer, iz kozjeg sira, povoljno utiču na smanjenje LDL lošeg holesterola i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Dr Novaković ističe da ni jedan od ovih navoda nema naučnu potvrdu.

S obzirom na to da kozije mleko i mlečni proizvodi imaju visok sadržaj zasićenih masnih kiselina, nisu nutritivna preporuka za osobe sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, poremećajem masnih materija u krvi niti kardiovaskularnim bolestima – kaže dr Novaković i naglašava da pojedinačna namirnica, pa ni kozije mleko i proizvodi od kozijeg mleka, ne mogu da preveniraju niti leče navedene metaboličke poremećaje i bolesti.

Može li kozje mleko biti probiotik?

Smatra se da se kozje mleko može koristiti i kao probiotik, ipak dr Novaković, kaže da je ovo još jedna nutritivna zabluda.

– Probiotici su mikroorganizmi, koji, kada se dodaju u odgovarajućoj količini, doprinose dobrom zdravlju domaćina. Kozije mleko nikako ne može biti probiotik. Nema stručno-nutritivne preporuke za učestalost konzumiranja kozijeg mleka – ističe profesor dr Budimka Novaković i navodi da se koziji mlečni proizvodi koriste, kao i svaki drugi mlečni proizvodi, i da ne postoji najbolja niti najgora kombinacija bilo koje namirnice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena
1:38, 26. 03. 2024.
Odgovori

Kozje mleko ima MANJE masti od kravljeg,
-Svako ko je probao kravlje i kozje mleko, ne iz prodavnice nego nakon muže, zna to.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo