Bolesti vrebaju iz kuhinje, loše higijenske navike mogu da budu razlog za povraćanje i diareju, jedan predmet je veliki rasadnik bakterija

Priredio/la: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Stručnjaci su pronašli 362 vrste bakterija, a njihova gustina je na pojedinim mestima dostizala i 45 milijardi po kvadratnom centimetru

Stomačne infekcije su uglavnom blage prirode, brzo prolaze, ali mogu u momentu da onesposobe čoveka, zbog povraćanja i dijareje. Nedovoljno čiste ruke, kontakti sa zaraženim namirnicama ili drugim inficiranim osobama, nekada brzo dovode do neprijatnih tegoba. Krivac je i nedovoljno čista kuhinja. Čini se da sve sija od čistoće, a ne slutimo da su pojedini kuhinjski predmeti rasadnici bakterija.

Sunđer za sudove

Sunđer za pranje sudova može da bude jedan od najprljavijih predmeta u domaćinstvu. Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports otkriva da se u sunđerima kriju na stotine vrsta bakterija.

- Pronašli smo 362 vrste bakterija, a njihova gustina je na pojedinim mestima dostizala i 45 milijardi po kvadratnom centimetru - kaže Markus Egert, mikrobiolog sa Univerziteta u Furtvangenu u Nemačkoj.

Savet je zato da sunđer redovno menjamo, dobro čistimo i dezinfikujemo. Bez pravilnog održavanja sunđer za suđe neće uklanjati nego širiti bakterije. Možete ga oprati u mašini za pranje sudova, na ovaj način se uništava skoro 99 odsto bakterija unutar sunđera. Podesite program sa toplom vodom i stavite sunđer na sigurno mesto u mašinu. I pored svega bitno je da znamo da sunđer mora da se redovno menja.

Jedan kuhinjski peškir

Upotreba istog peškira za brisanje ruku, sudova i radne površine je greška. Istraživanje Univerziteta u Arizoni pokazalo je da je čak 90 odsto kuhinjskih peškira sadrži koliformne bakterije, a četvrtina i Ešerihiju koli (E. coli). Koliformne bakterije primarno su nepatogeni mikroorganizmi koji nastanjuju debelo crevo čoveka i toplokrvnih životinja. Savet je da imamo poseban peškir za brisanje ruku, a drugi za radne površine i da ih redovno peremo.

Otvarač za konzerve

Sečivo otvarača direktno dolazi u kontakt sa hranom, a ako ga ne operemo pre otvaranja konzerve, ostaci hrane postaju idealno mesto za razvoj bakterija. Ministarstvo poljoprivrede SAD savetuje da se otvarači konzervi, kao i poklopci konzervi, peru vrelom vodom i deterdžentom.

Hrana van frižidera

Kada pripremljenu kuvanu hranu ostavimo da se hladi na sobnoj temperaturi, bakterije poput Salmonelle i E. coli se udvostručuju na svakih 20 minuta, tvrde stručnjaci.

Pravila o bezbednosti hrane nalažu da se:

  • Hrana stavi u frižider najkasnije 2 sata nakon kuvanja
  • Ako je temperatura u prostoriji viša od 32°C, rok je rok je 1 sat
  • Čuvajte ostatke u plitkim posudama kako bi se brže ohladili

Ne zaboravite, da čak i namirnice koje izgledaju i mirišu normalno, mogu da sadržati opasne količine bakterija.

Pranje sirovog mesa u sudoperi

Ova praksa ne samo što ne uklanja bakterije, već ih širi po kuhinji. Kapljice vode sa sirovog mesa mogu da "odlepršaju" i 60 cm dalje, da dospeju do drugih sudova, radnih površina, hrane.

Stručnjaci kažu da ne peremo sirovo meso, jer je termička obrada jedini način da se bakterije efikasno uklone.

Kora voća i povrća

Mnogi misle da nije potrebno da peremo avokado, dinju ili limun, jer se kora ne jede. Međutim, bakterije kao što su Listerija i Salmonela mogu da se zadrže na kori i prilikom sečenja voća prenesu na meke delove.

Savet je da peremo voće i povrće pod mlazom vode, čak i kada ga ne jedemo sa korom. Čvrsto povrće (krastavci ili dinja) mogu da se dodatno očiste četkom.

Daske za sečenje

Vlažne daske, posebno one koje već imaju tagove sečenja od noža, savršeno su mesto za razvoj bakterija. Ako se ne osuše dobro, problem se samo pogoršava.

Preporuke su da:

  • Operemo dasku toplom vodom i deterdžentom
  • Isperemo i dobro osušimo

Ako je moguće, da ih peremo u mašini za sudove. Drvene daske su posebno osetljive. Najbolje je da imate više daski i da ih menjate kako bi svaka mogla da se dobro osuši.

Flašice i termos šolje

Flašice za vodu, termos šolje i čaše sa poklopcem i slamkom često se ne peru kako treba. Bakterije se lako zadržavaju na gumiranim delovima, navoju i unutrašnjosti slamki. Preporuka je da koristimo četkice za čišćenje i da ih operemo sapunicom. Posebno obratite pažnju na flašice za sokove, kafu ili zaslađene napitke, jer ostaci šećera mogu brzo da postanu leglo bakterija.

Ista daska za meso i povrće

Čak i nakon pranja, unutar malih oštećenja na kuhinjskoj dasci mogu da ostanu tragovi bakterija. Ukoliko koristimo istu dasku za sirovo meso i povrće, velik je rizik od unakrsne kontaminacije.

Najbolje je da  imamo posebnu dasku za meso, voće i povrće. To je mali trošak, ali velika zaštita zdravlja.

Kašika za mešanje i probanje jela

Svi volimo da probamo jelo dok kuvamo, ali vraćanje te iste kašike u šerpu posle testiranja jela , unosi oralne bakterije u namirnicu koju konzumira više ljudi. Savet je da pri ruci uvek imamo čiste kašičice.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>