Suviše šećera u svakodnevnoj ishrani neće nas opteretiti samo dodatnim kilogramima, već i nizom organskih i psihičkih problema. Naš mozak reaguje na šećer osećajem prijatnosti, kada pojedemo slatkiš, dolazi do naglog skoka šećera i energije, ali potom i do brzog osećaja umora. Savremeni čovek konzumira uglavnom velike količine šećera, koji se često kriju u industrijskim slanim namirnicama, pa čak i u proizvodima koji se prodaju pod etiketom „zdravo“.
Pojačajte unos vlakana, zdravih masnoća, proteina
Stručnjaci smatraju da bi muškarci na dnevnom nivou trebalo da konzumiraju najviše 36 grama šećera (ili do 150 kalorija), a žene do 25 grama (ili 100 kalorija).
Dijetetičarka Amy Goodson objašnjava da postoji nekoliko znakova upozorenja koje nam telo šalje kada unosimo previše šećera:
— Ukoliko ih primetite, smanjite unos dodatnog šećera. Pojačajte obroke bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Stabilizacijom nivoa šećera u krvi obezbedićemo više energije, dugoročno bolje zdravlje i raspoloženje— navodi Goodson.
Nagle promene raspoloženja
Mogu da budu posledica prekomerne konzumacije šećera.
— Nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi dovode do promena raspoloženja u kratkom vremenskom periodu. Osoba je u jednom trenutku srećna i zadovoljna, a u sledećem razdražljiva i anksiozna — kaže Goodson.
Povećanje telesne težine
Većina osoba primećuje povećan unos šećera tek kada se pojave dodatni kilogrami.
— Suviše šećera, naročito iz zaslađenih pića i grickalica, sadrži mnogo „praznih“ kalorija i nema hranljivu vrednost. Često nismo ni svesni da nepotrebno konzumiramo visokokalorične, nezdrave grickalice i zaslađena pića umesto, na primer, vode — upozorava Goodson.
Akne
Koža brzo reaguje na način ishrane, pa veće količine slatkiša mogu uzrokovati pojavu akni.
— Dodatni unos šećera može da pojača upalne procese, izazove hormonski disbalans i na kraju dovede do akni. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom stimulišu lučenje sebuma i dovode do pojave akni — kaže Goodson.
Umor
Jak osećaj umora i tromosti može biti posledica nekontrolisane konzumacije šećera.
Kuhinjski šećer (saharoza) obezbeđuje brz porast, ali potom i nagli pad energije, što uzrokuje osećaj umora. Ovi brzi usponi i padovi energije, koji se mogu javljati više puta u toku dana, dodatno nas iscrpljuju — čak i kada smo, na primer, na godišnjem odmoru.
Nesanica
Nesanica ili loš san, praćen čestim buđenjima tokom noći, može biti posledica kasnog obroka.
— Konzumiranje slatkiša, naročito u večernjim satima, može da utiče na lučenje hormona melatonina i poremeti ciklus budnosti i spavanja. Fluktuacije nivoa šećera tokom noći dovode do čestog buđenja i nemirnog sna — objašnjava Goodson.
Povećan apetit
Ako smo i pored dovoljnog unosa kalorija i dalje stalno gladni, moguće je da unosimo previše šećera.
— Namirnice bogate šećerom mogu da poremete funkcije hormona leptina i grelina, što dovodi do stalne želje za hranom i preobilnih obroka. Slično kao i kod umora, kada unosimo velike količine šećera, dolazi do pada energije i dodatnog osećaja gladi — napominje Goodson.
Stručnjaci upozoravaju da povišen nivo insulina može izazvati napade gladi i prekomerno konzumiranje hrane, čime se ulazi u začarani krug koji deluje na ceo organizam.
Visok insulin u krvi može da:
- remeti reproduktivne funkcije (kod žena izaziva policistične jajnike)
- oštećuje krvne sudove i tkiva,
- povećava nivo holesterola i triglicerida.
Telo u ovakvoj situaciji pojačano pretvara šećer iz krvi u masti i skladišti ih kao višak kilograma.
Nervoza
Osećaj nervoze i razdražljivosti može da se javi posle suviše šećera. Dobra vest je da se sve može ublažiti smanjenjem unosa šećera.
— Kada nam posle slatke užine padne nivo šećera u krvi, može se javiti pojačana nervoza i neraspoloženje. Stabilan nivo šećera obezbeđuje više energije, bolju kontrolu emocija i jače kognitivne sposobnosti — navodi Goodson.
Lekari podsećaju da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničeni unos rafinisanih šećera (tzv. nezdravih ugljenih hidrata) na manje od 5 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa — za odraslu osobu, to je oko 6 kašičica šećera dnevno. Poređenja radi, jedna čaša (3 dl) slatkog pića sadrži oko 10 kašičica šećera.