Naslovna / Ishrana

Ešerihija koli obitava u crevima životinja i ljudi, a nekada i u hrani, stručnjaci savetuju na šta da obratimo pažnju

Priredio/la: D. T.|13:30 - 17. 11. 2024.

U poslednjih nekoliko godina sve je veća učestalost infekcije ešerihijom, delom zbog zagađenja životne sredine, ali i usled otpornosti bakterije na antimikrobne lekove

ešerihija Potrebno je da se javimo lekaru ako imamo visoku temperaturu, česte stolice sa primesama krvi, probleme sa mokrenjem, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Ešerihija koli (Escherichia coli) je bakterija koja ima mnoštvo sojeva i normalno obitava u crevima životinja i ljudi. Većina sojeva ove bakterije nije štetna, ali određeni tipovi mogu da izazovu infekcije, na primer, posle konzumacije nedovoljno termički obrađenog mesa, mleka, kontaminiranom vodom. Stručnjaci navode da se infekcija ešerihijom najčešće širi preko sirovog kontaminiranog povrća. Lekari navode da je u poslednjih nekoliko godina sve veća učestalost infekcije ešerihijom, delom i zbog zagađenja životne sredine, ali i zbog rezistenciji bakterije na antimikrobne lekove.

Šta bi trebalo da izbegavamo?

Barbara Kowalcyk iz organizacije Food Safety and Nutrition Security pri George Washington University upozorava se da pri kupovini uvek izbegavamo namirnice za koje se tvrdi da su već oprane, kao što su zelena salata, povrće , rezano voće, jer na ovaj način upakovane namirnice mogu da budu plodno tlo za razvoj bakterija. Kowalcyk  savetuje da biramo cele glavice zelene salate i da ih sami operemo.

– Svaki pocepan ili oštećen list bacim, jer je moguće da ovi delovi salate budu kontaminirani bakterijama, obično uklonim i spoljne listove – dodaje ona.

Kada je veća verovatnoća da je namirnica kontaminirana ešerihijom?

Stručnjak za ishranu Don Schaffner sa Rutgers University navodi da i većina voća, posebno ako je duže držana u magacinima i transportu, može da bude faktor rizika za infekciju ešerihijom. On ističe da je posebno neoprezno konzumirati već isečeno voće koje se služi u restoranima na švedskom stolu.

– Veća je verovatnoća da se ešerihija nađe u onim namirnicama koje se nekoliko puta prerađuju na putu od farme do našeg stola – objašnjava Don Schaffner.

Ešerihija koli uglavnom napada urinarni trakt

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kao simptome trovanja bakterijama kao što su listerija ili Escherichia coli navodi mučninu, povraćanje, osećaj jeze, bol u stomaku, dijareju. U najtežim slučajevima moguća je i hospitalizacija. Lekari kažu da je infekcija ešerihijom praćena i mogućom krvi i sluzi u stolici.

Većina infekcija ešerihijom skoro dve trećine manifestuje se upalom mokraćnih kanala, peckanjem pri mokrenju, nelagodnošću iznad pubične kosti. Potrebno je da se javimo lekaru ako imamo visoku temperaturu, česte stolice sa primesama krvi, probleme sa mokrenjem, bol u stomaku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo