Naslovna / Ishrana

Krastavac je najzdraviji sa korom, a odličan je za regulaciju nivoa holesterola

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 14. 05. 2022.

Krastavac ne sadrži masnoće, a u kombinaciji sa visokim sadržajem vode i minimumom kalorija, preporučljiva je namirnica za dijetalne, kao i terapijske režime ishrane

krastavac Krastavac spada u pristupačne namirnice koje se rado i često konzumiraju, i to na različite načine: sam, u salatama, sa dodatkom mlečnih proizvoda…Pored toga, izuzetno je zdrav i lako se vari Foto: Shutterstock

Krastavac spada u pristupačne namirnice koje se rado i često konzumiraju, i to na različite načine: sam, u salatama, sa dodatkom mlečnih proizvoda…Pored toga, izuzetno je zdrav i lako se vari. Sadrži vrlo malo kalorija, a veliku količinu rastvorljivih vlakana i vode. Sve to je važno za hidrataciju, probavu i čišćenje creva, kao i zdravlje kompletnog organizma.

Krastavac se većinski sastoji od vode, ali je pun hranljivih materija

Unošenje dovoljne količine vode i dobra hidratacija organizma su neki od najvažnijih činilaca naših metaboličkih procesa. Ako smo dehidrirani, nećemo se osećati dobro, a telo će početi da pokazuje znake umora. I naši kognitivni procesi će biti ugroženi, poput razmišljanja, pamćenja i učenja. Ako unos vode nije dovoljan, ni izbacivanje toksina i drugih štetnih materija neće biti kako bi trebalo da bude. Zbog toga je jedan od najvećih kvaliteta krastavca njegov visok sadržaj vode, čak 96 odsto.

U preostaloj količini sastava krastavca nalazi se obilje korisnih materija kao što su ugljeni hidrati, vlakna, proteini, vitamini C i K, uz mangan, magnezijum i kalijum. Zanimljivo je takođe da krastavac spada u voće, a ne u povrće. 

Zašto krastavac treba jesti sa korom

Jedan veći, neoljušteni krastavac sadrži čak 62 odsto dnevnog preporučenog unosa vitamina K za odrasle osobe. Vitamin K je ključan za aktiviranje pojedinih proteina u procesu zgrušavanja krvi, kao i za metabolizam kostiju i drugih tkiva. Neoljušteni krastavac sadrži i gotovo 10 odsto dnevno potrebnih količina vitamina A i 14 procenata vitamina C. Ova kombinacija vitamina važna je za stabilnost imunološkog sistema.

Ukoliko krastavac oljuštimo pre jela, značajno ćemo smanjiti količinu vitamina, minerala i vlakana koji se u njemu nalaze. Potrebno je samo dobro ga oprati pod mlazom vode.

Kako krastavac utiče na regulaciju holesterola i šećera u krvi

Jaka antioksidativna svojstva krastavac duguje prvenstveno flavonoidima, koji pomažu u jačanju kompletnog kardiovaskularnog sistema i srca. Ako redovno konzumiramo krastavac u izbalansiranoj ishrani, mogući su pozitivni efekti u smanjenju nivoa ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola, kao i povećanje „dobrog“ HDL holesterola. Moguće je i da će doći do regulacije nivoa triglicerida.

Dosadašnja istraživanja na životinjama kažu da redovno korišćenje krastavca u ishrani može da doprinese smanjenju nivoa šećera u krvi, uz sprečavanje komplikacija dijabetesa tipa 2. Jedna studija na životinjama pratila je kretanja vrednosti kod izazvanog dijabetesa, uz davanje ekstrakta kore krastavaca. Promene su bile izuzetne, vrednosti šećera su pale, a zabeleženo je i smanjenje oksidativnog stresa, poznatog okidača za maligne bolesti.

Krastavac jača koštano – zglobni sistem

Već spomenuti vitamin K iz kore krstavca je najvažniji za stanje, zdravlje i gustinu kostiju. Ovaj vitamin je neophodan i za formiranje kostiju, a više studija je dovelo u vezu nizak nivo vitamina K sa osteoporozom, osteopenijom i većim rizicima od preloma kostiju i zglobova.

Redukcioni režimi ishrane su lakši sa krastavcem, a efikasni

Ako ste primorani da se prebacite na neki od dijetalnih režima ishrane iz zdravstvenih razloga ili želite da redukujete kilažu, obavezno obrocima dodajte krastavac.

Krastavac je jedna od najmanje kaloričnih namirnica, pa tako 300 gr krastavca ima samo 45 kalorija. Za gubitak kilograma važna je i dobra hidratacija, koju obezbeđuje visok sadržaj vode. Krastavac ne sadrži masnoće, što takođe doprinosi gubitku kilograma, ali i čuvanju zdravlja. Ako ga kombinujete sa nekim mlečnim fermentisanim proizvodima poput jogurta ili kefira, osvežava, i pospešuje varenje i zdravlje crevne flore.

Krastavac je dobar za kožu i za kosu, sprečava starenje i poboljšava hidrataciju

Krastavac i njegov visok sadržaj vode idealni su i za našu kožu i kosu, jer je dovoljna hidratacija najpotrebnija za procese koji ih jačaju i čuvaju. Uz to, vitamini poput C, B, A i cinka neophodni su našoj koži, a u krastavcu ih ima kao u retko kojoj drugoj namirnici. U krastavcu se nalazi i supstanca pod imenom fisetin koja pomaže elastičnosti kože i sprečava starenje i pojavu bora.

Riboflavin je važan sastojak koji našu kosu hrani, hidrira i čini otpornijom na pucanje i habanje, a visok sadržaj vitamina C sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi. Krastavac ima umirujuće dejstvo, pa su tako maske i obloge pravo rešenje za umorne oči ili opekotine od sunca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavko vunic
18:28, 14. 05. 2022.
Odgovori

Super!lp.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo