Naslovna / Ishrana

Trovanje hranom – ovaj simptom nikako ne smemo da ignorišemo

Priredio/la: D. T.|15:00 - 25. 03. 2024.

Postoji mnogo različitih organizama koji mogu da izazovu trovanje hranom i stomačni grip, a moguće je da se simptomi ova dva stanja preklapaju, o čemu se tačno radi poznato je tek posle laboratorijske analize stolice

trovanje hranom Trovanje hranom kod velike većine osoba prođe posle 1 do 7 dana i uglavnom je posledica nepravilne pripreme hrane u kojoj tada mogu da se pronađu bakterije i virusi. Foto: Shutterstock

Trovanje hranom kod velike većine pacijenata brzo prođe uz odgovarajući higijensko – dijetetski režim, prema savetu lekara. Stručnjaci skreću pažnju da je u nekim situacijama bitno da obratimo pažnju na simptome koji prate trovanje hrane, moguće je da jedan od njih bude znak ozbiljnijeg stanja. Ovo neprijatno stanje najčešće je praćeno mučninom, povraćanjem, bolovima u stomaku, prolivom, osećajem slabosti.

Trovanje hranom uglavnom prođe za 7 dana

Trovanje hranom kod velike većine osoba prođe posle 1 do 7 dana i uglavnom je posledica nepravilne pripreme hrane u kojoj tada mogu da se pronađu bakterije i virusi.

Moguće je da do trovanja hranom dođe i posle neodgovarajuće upotrebe pesticida, insekticida, herbicida, zbog prisustva metala olova, žive, ili usled nesmotrenog konzumiranja otrovnih biljaka, pečuraka.

Kada trovanje hranom može da izazove komplikacije?

I pored toga što je trovanje hranom uglavnom bezazleno za zdrave osobe, može da izazove ozbiljne komplikacije kod dece, trudnica, starijih i imunokompromitovanih osoba. Trovanje deteta salmonelom nekada dovodi do teške dehidracije, gubljenja telesne težine i u pojedinim situacijama zahteva i bolničko lečenje.

Većina pacijenata se žali na mučninu, povraćanje, visoku telesnu temperaturu, dijareju, bolove i nelagodnost u stomaku – kaže gastroenterolog Andrew Boxer.

Od čega mogu da zavise simptomi?

Sem Martin stručnjak za bezbednost hrane u Microbac Laboratories, navodi kao moguće simptome i glavobolju, jezu, pojačano znojenje.

– U retkim slučajevima, trovanje hranom može da se ispolji i zamagljenim ili dvostrukim vidom, slabošću mišića. Simptomi zavise i od vrste bakterije kojom je bila zaražena hrana – dodaje Martin.

Problemi se javljaju 30 minuta od obroka, ili nakon nekoliko dana

Stručnjaci naglašavaju da na stotine bakterija, parazita i virusa izazivaju trovanje hranom.

– Prvi simptomi mogu da se jave već posle 30 minuta od obroka. Ukoliko je hrana zaražena salmonelom, protećiće će više sati pre nego što osetimo visoku telesnu temperaturu, dijareju, mučninu, grčeve. U slučaju da je uzrok trovanja hranom bakterija Escherichia coli tegobe će se ispoljiti posle nekoliko dana, tipično u obliku grčeva u stomaku i nekada i krvave dijareje – navodi Martin.

Hrana zaražena bakterijama obično je posledica neadekvatne termičke obrade, najčešće nekih vrsta mesa. Dijareja, povraćanje i grčevi u stomaku nisu uvek posledica trovanja hranom. Krivci mogu da budu norovirusi, grupa virusa koja uzrokuje stomačni grip.

Kako da ocenimo da li se radi o trovanju hranom ili stomačnom gripu?

Trovanje hranom i stomačni grip razlikuju se na osnovu dužine inkubacije.

– Stomačni grip obično se ispoljava posle 24 do 48 sati od konzumacije neispravnog obroka i simptomi traju 3 do 5 dana. Trovane hranom javlja se brže u roku od 24 sata i traje jedan ili dva dana – kaže Martin.

Postoji mnogo različitih organizama koji mogu da izazovu trovanje hranom i stomačni grip, a moguće je da se simptomi ova dva stanja i preklapaju. Dr Martin navodi da je nekada veoma teško uočiti preciznu razliku. To je jedino moguće posle laboratorijskog testiranja stolice.

Šta ne smemo da ignorišemo?

Ozbiljan znak trovanja hranom koji zahteva medicinsku pomoć jesu krvava stolica i krvava dijareja.

Krv je znak da je trovanje mnogo ozbiljnije, moguće je da se javi i krv u urinu, povišena telesna temperatura. U slučaju da ovi simptomi traju duže od tri dana mogući su i problemi sa čulom vida – kaže Martin. U ovoj situaciji obavezno je potražiti stručnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo