Naslovna / Zdravlje

Povremena krv u stolici ne sme da se ignoriše, da li je katranasta nijansa razlog za oprez

Priredio/la: D. T.|15:00 - 14. 06. 2024.

Pobavni sistem sačinjavaju usta sa zubima i jezikom, jednjak, želudac, creva, jetra, pankreas i druge žlezde. Do krvarenja može da dođe u jednjaku, želucu, crevima

krv u stolici Krv iz polipa ili kolorektalnog karcinoma može da ima najrazličitije nijanse. Foto: Shutterstock

Krv u stolici znak je koji uvek zahteva pažnju. Ne mora da bude simptom bolesti, ali jeste razlog za dodatnu lekarsku kontrolu. Krv u stolici često se povezuje sa karcinomom, ali ona je posledica najrazličitijih stanja, kaže gastroenterolog dr David Richards, MS Anderson Cancer Center. Lekari upozoravaju da na osnovu boje krvi ne donosimo nikada zaključke, jer boja krvi iz hemoroida ili polipa može da bude dosta slična nijansi krvi iz tumora.

Zašto se najčešće javlja krv u stolici?

Hemoroidi su najčešći razlog za pojavu tragova krvi u stolici, a potom i prolaps rektuma (ispadanje debelog creva), polipi u rektumu, povrede sluzokože debelog creva, analne fisure,
divertikularna krvarenja (usled divertikularne bolesti kada u debelom crevu dolazi do proširenja crevne sluzokože, takozvanih divertikula) krv u stolici nekada je posledica zapaljenskih bolesti creva, kao što je Kronova bolest.

– Hemoroidi i prolaps često se dovode u vezu sa otežanim pražnjenjem creva i zatvorom, ali mogu da se ispoljavaju i vodenastim stolicama – kaže dr Richards.

Zašto se uvek savetuje kolonoskopija?

Lekari navode da ima mnogo razloga za pojavu krvi u stolici, ali da postoji samo jedan način da se utvrdi o čemu se tačno radi, a to su rektalni pregled i kolonoskopija.

– Dosta mlađih osoba ima dijagnozu kolorektalnog karcinoma, zato ćemo uvek savetovati kolonoskopiju kako bismo otklonili sumnje na postojanje bolesti. Znamo da većina osoba ne voli da čuje za ovaj pregled, ali on je način da otkrijemo o čemu se radi i da ne bude bilo kakvih propusta – objašnjava dr Richards.

Pregled otkriva i najmanje lezije

Stručnjaci objašnjavaju da je kolonoskopija dijagnostičko terapijska procedura kada se uz upotrebu fleksibilnog instrumenta (kolonoskopa) ispituje debelo crevo (kolon) i završni deo tankog creva (terminalni ileum). Na ovaj način mogu da se otkriju i najmanje lezije, a uočene promene potom da se uklone i tokom samog pregleda.

Kolonoskopija nije prijatan pregled, ali većina osoba dobro ga podnosi. Sam pregled ne traje dugo, preporuka je da se kolonoskopija radi posle 45. godine kao preventivni pregled – kaže doktor.

Kada je krv u stolici svetlo crvena, a kada boje katrana

Krv u stolici može da se pojaviti na različite načine. Probavni sistem sačinjavaju usta sa zubima i jezikom, jednjak, želudac, creva, jetra, pankreas i druge žlezde. Do krvarenja može da dođe u jednjaku, želucu, crevima. Prema boji krvi ne može da se postavi dijagnoza, ali ona može u nekim slučajevima da bude pomoćni orijentir na osnovu kojeg stručnjaci mogu da lakše preciziraju mesto krvarenja.

– Svetlo crvena krv u završnom delu debelog creva ili rektuma može da se pojavi usled divertikularnog krvarenja, pucanja hemoroida. Tamnija krv uglavnom je posledica nekog procesa u debelom crevu. Više crna krv, boje katrana, može da bude signal za problem u tankom crevu ili želucu – navodi dr Richards.

Ne donosimo samoinicijativno zaključke

Tragovi krvi na toalet papiru posle velike nužde, bez krvi u stolici, uglavnom su posledica hemoroida i analnih fisura. Savet stručnjaka jeste da ne donosimo samoinicijativno zaključke i da nam lekar odgovori na pitanje: „O, čemu se radi?“

Krv iz polipa ili kolorektalnog karcinoma može da ima najrazličitije nijanse. U slučaju da je polip ili tumor nisko u rektumu moguće je svetlo crveno krvarenje slično onom kao i kod hemoroida. Ukoliko je tumorsko tikvo na početku debelog creva moguće je sporije krvarenje i stolica sa nijansama tamno crvene ili crne boje.

Krvarenje ne mora uvek da bude očigledno

Stručnjaci navode da u nekim situacijama veliki tumori mogu da blokiraju debelo crevo, i uzrokuju tanku stolicu oblika olovke sa s tragovima krvi tamnije boje. U nekim situacijama krvarenje ne mora da bude očigledno.

Povremene tragove krvi u stolici, ipak, ne bi trebalo nikako ignorisati. Dr Richards kaže da je pojedinim osobama neprijatno da govore o ovom simptomu i da čekaju da prođe sam od sebe.

Problem je što karcinomi mogu da krvare neko vreme, pa da zatim krvarenje prestane. Ne odlažite konsultaciju sa stručnjakom ako je bilo tragova krvi i više ih nema – upozorava dr Richards.

U slučaju anemije i/ili osećaja vrtoglavice i slabosti, povišene telesne temperature, bola u stomaku, karlici i rektumu, potrebno je potražiti pomoć. Lekari upozoravaju da dođemo što pre na pregled, ako osetimo nedostatak daha, mučninu, povraćanje, bolove i poteškoće s gutanjem, značajan i neobjašnjiv gubitak telesne težine.

Slušajte svoje telo

I pored toga što se uzrok krvi u stolici može otkriti tek posle potrebnih analiza i pregleda, lekari nas stalno upozoravaju da osluškujemo svoje telo, jer mnogi zdravstveni problemi postoje i bez jasnih znakova i simptoma bolesti.

Postoje ljudi koji imaju rak debelog creva i nemaju nikakve simptome. Ipak, krv u stolici je poruka da se nešto dešava u telu i zato ovaj simptom ne bi trebalo nikako da ignorišemo – upozorava dr Richards.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo